Zonnebloem water geven Deze vrolijke plant houdt erg van water. Kijk daarom dagelijks de plant na of de grond vochtig is. Hangt de zonnebloem slap? Geef op droge dagen extra water.
Eenmaal de plantjes ontkiemd zijn, hoef je ze niet veel water meer te geven.Enkel wanneer de zonnebloemen slap gaan hangen, moet je ze wel wat water geven. Wanneer de plantjes nog klein zijn, kan je ze wat meststoffen geven zodat ze beter groeien. Eens ze wat groter zijn, is dat niet meer nodig.
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Daarnaast doen zonnebloemen het erg goed in warme tot hete klimaten met veel zon overdag. Zoek dus het zonnigste plekje op in je tuin en plant de zonnebloemzaden het liefst aan de noordkant van je tuin zodat ze straks de hele dag zon krijgen. Ook zorgen ze zo voor de minste schaduw voor de overige planten.
De zonnebloem heeft veel direct zonlicht nodig, zo'n 6-8 uur per dag. Zet de zonnebloem plant daarom op een plek in de volle zon, maar wel beschut uit de wind.
Zonnebloem is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 5℃.
Zonnebloemen zijn juist dorstige bloemen. Zet ze daarom in een volle vaas met warm water. Het warme water is bedoeld om de bloemen een boost te geven en slap hangen te voorkomen.
Je kunt de zaden ook oogsten als ze rijp zijn. Bij een zonnebloem in een pot kun je wel de uitgebloeide bloemen wegknippen.
De zonnebloem bloeit van juli tot oktober. Een plant kan dan meerdere bloemhoofden voortbrengen. Het bloemhoofd kan een diameter krijgen tot 30 cm.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw. Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Zorg voor genoeg water op de warme dagen.
Onderhoud zonnebloem
Als de Zonnebloem op een zonnige plaats staat, heeft het heel weinig onderhoud nodig. Af en toe water geven en bemesten voor een luchtige ondergrond is voldoende. De Zonnebloem hoeft niet gesnoeid te worden. Alleen dode bloemen (bij meerdere takken) eruit knippen.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze als het niet regent dagelijks water nodig. Als de bovenste bladeren van je zonnebloem geel worden, kan er het volgende aan de hand zijn: De bloem krijgt te weinig stikstof (voeding) binnen. Geef de zonnebloem extra voeding.
Van zaaien tot kweken
De meeste zonnebloemen groeien goed in potten. Maar voor hogere zonnebloemen is planten in de volle grond beter. Eenjarige soorten bloeien van de zomer tot in de herfst. Het kan ongeveer 11-18 weken duren om van zaadje tot bloem te groeien.
De meeste soorten zonnebloemen krijgen maar 1 bloem per plant.
Waar je misschien nog niet van gehoord hebt is de zonnebloemwortel. Hij staat vooral bekend om zijn gezonde eigenschappen. De wortels van deze zonnebloem groeien 2 tot 3 meter diep in de grond, hierdoor wordt de plant gevoed door vocht uit de diepere lagen en kan hij veel voedingsstoffen opnemen.
De gouden tip: giet heet water bij de hangende zonnebloemen en ze fleuren weer op. Zet de bloemen niet te diep in het water. Snijd de stelen van de zonnebloemen goed schuin af, voordat je ze in een vaas zet. Stelen die te dik of te stug zijn, mag je met de snoeischaar (schuin) knippen.
Deze bloem zet u het liefst in een schone vaas met heet (niet kokend) water. Vervang het water vervolgens na een half uur met lauwwarm water. Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten.
De zonnebloem staat voor liefde en vrolijkheid. De symboliek van de liefde komt uit de Griekse mythologie. Nimf Clytia wordt verliefd op Apollo. Hoewel Clytia beeldschoon is, geeft Apollo geen gehoor aan haar vraag om liefde.
Korte samenvatting. Zonnebloemen zijn prachtige bloemen die vaak in een groepje van meerdere bloemen worden geplant. Ze bloeien van juli tot oktober waardoor het echt bloemen zijn die horen bij de zomer.
Zonnebloem. Deze hoge zonnebloem krijgt meerdere bloemen per stengel. De plant wordt ruim 2 meter hoog en is een perfecte bijenlokker.
Als de zonnebloem zo'n 30cm hoog is, kun je lekker wat mest/voedingskorrels/wormencompost geven. Daarna hoef je niks meer te doen.
Van augustus tot oktober bloeien zonnebloemen met heel grote, opvallende bloemen.
FrankrijkIn Zuid-Frankrijk worden zonnebloemen op grote schaal geteeld. De pitten van de bloemen worden er gebruikt om zonnebloemolie uit te persen. Mangnus heeft zijn inspiratie voor zijn - zoals hij zegt - 'liefhebberij' ook uit Frankrijk gehaald.
Zorg ook dat de zonnebloemen genoeg ruimte krijgen om te kunnen groeien, ze kunnen heel groot worden. Plant ze mooi rechtop op minimaal 20 cm afstand van elkaar en houd minimaal 40 cm tussen de volgende rij aan. Wil je de zonnebloemen in een pot kweken?