Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.
Dit medicijn wordt elke 4 uur gegeven. Als er voldoende ontsluiting is en de vliezen worden gebroken, bevallen de vrouwen met een infuus vaak nog dezelfde dag. De snelheid van de bevalling hangt er ook van af of u al eens eerder op de natuurlijke manier bevallen bent. Een eerste bevalling duurt gemiddeld 12 tot 16 uur.
Het op gang brengen van de weeën gebeurt vaak via een infuus. Men brengt een naaldje in een bloedvat van uw hand of onderarm in en sluit daarop een dun slangetje aan. Een infuuspomp dient medicijnen (oxytocine) toe om de weeën op gang te brengen. De dosering gaat stapsgewijs omhoog.
De verloskundige regelt deze afspraak voor je. Wanneer de ballonkatheter er niet vanzelf uitvalt en je hebt tussentijds geen spontane weeën of gebroken vliezen gekregen dan zal ongeveer 24-36 uur na het plaatsen van de ballonkatheter de verloskundige bij je thuis langskomen.
Afhankelijk van de reden van de inleiding kan dit langer duren, soms tot de volgende ochtend. Afhankelijk van het verloop van de bevalling kun je onder de douche of word je op bed gewassen. Als jij of de baby geen intensieve controles nodig hebben, kun je ongeveer 3 à 4 uur na de bevalling weer naar huis.
Pijnstilling. Er wordt gezegd dat een ingeleide bevalling pijnlijker is dan een normale bevalling. Dit is moeilijk te bewijzen. Geen enkele bevalling is hetzelfde.
Bij een inleiding brengt men de weeën op gang en controleert men de conditie van moeder en kind. Het op gang brengen van de weeën gebeurt vaak door middel van een infuus. Je krijgt een naaldje in een bloedvat van je hand of onderarm en daarop wordt een dun slangetje aangesloten.
Soms adviseert men om langer te blijven, zoals na een zeer langdurige bevalling, of om het glucosegehalte in het bloed van uw baby te kunnen controleren. Uw kind wordt dan nog een of enkele dagen op de afdeling Geboortezorg van het ziekenhuis geobserveerd.
Om te kunnen inleiden moet de baarmoedermond rijp zijn, dat wil zeggen dat de baarmoedermond al wat is verweekt en verstreken. Om dit te kunnen bepalen zal de gynaecoloog eerst een inwendig onderzoek doen. Een onrijpe baarmoedermond is een paar centimeter lang en voelt stug aan, er is nog geen ontsluiting.
In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip!
Als je zo'n 5-6 cm ontsluiting hebt is het bij een eerste kindje vroeg genoeg om naar het ziekenhuis te gaan. Je hebt dan gemiddeld nog een uur of 4 nodig voor je volkomen ontsluiting hebt en de weeën zijn tot zo'n 5-6 centimeter vaak nog net goed genoeg op te vangen om de autorit nog aan te kunnen.
Wanneer een bevalling 's avonds wordt ingeleid in plaats van 's ochtends, hoeft de baby minder vaak te worden opgenomen op de afdeling neonatologie. Dat blijkt uit onderzoek in drie Amsterdamse ziekenhuizen, meldt het NRC.
Hoe snel bevallen na weeënopwekkers tijdens de bevalling? Bij bijstimulatie met weeënopwekkers tijdens een bevalling die vanzelf is begonnen, kan de baby er binnen een paar uur zijn, of sneller. Dit hangt onder andere af van de reden en het moment van het gebruik van weeënopwekkers.
Dansen, bewegen, wandelen
Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen.
Er zijn wat verschillen tussen een natuurlijke en een ingeleide bevalling. Vaak is de ingeleide bevalling een stuk heviger en pijnlijker. Maar de pijn en intensiteit hangt wel weer af van de reactie op het hormoon dat wordt toegediend, waardoor de reactie op de weeën voor iedereen anders is.
Van vrouwen die al eerder bevallen waren kreeg 14% een keizersnede, en in andere landen was dit tussen de 12 en 50%. Van vrouwen die bevielen van hun eerste kind werd 33% ingeleid in Nederland en 14% tot 36% in andere landen.
Vaak gebeurt dit op de polikliniek. In ons ziekenhuis is het mogelijk om al voor de inleiding een kijkje op de verloskamers te nemen. Over het algemeen moet je dezelfde spullen meenemen als bij een 'gewone' bevalling: kleding voor jezelf voor tijdens en na de bevalling, toiletartikelen en babykleertjes.
Bijwerkingen en risico's
De meeste bevallingen die worden ingeleid verlopen zonder problemen. Wat voor kan komen is: Hyperstimulatie: er komen te veel weeën te snel achter elkaar. Als dit te lang duurt kan de baby zuurstofgebrek krijgen.
Soms lukt het rijp maken van de baarmoedermond niet binnen een dag en kan dit meerdere dagen duren. De gynaecoloog of verloskundige bespreekt met u wat er dan gedaan wordt.Er kan bijvoorbeeld opnieuw een ballonkatheter worden ingebracht of er kunnen opnieuw medicijnen worden gegeven.
Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst.
In geval van een thuisbevalling bellen we bij 5-6 centimeter ontsluiting de kraamverzorgster die ons komt ondersteunen bij de bevalling. Ga je poliklinisch bevallen dan gaan we bij 5-6 centimeter ontsluiting richting het ziekenhuis. De eerste vijf centimeter zijn voor de meeste vrouwen goed te doen.
Het inbrengen van de ballon is niet pijnlijk.
Dit is er nodig om je vliezen te kunnen breken: Je baarmoedermond staat 2 tot 3 centimeter open (ontsluiting). Je baarmoedermond is zacht. Je baby is in je bekken gezakt (ingedaald).