Het blijft een kwestie van aanvoelen. Wel kunnen we als vuistregel geven dat u eens per twee weken het gehele verblijf schoon moet maken, als u twee tot drie keer in de week de 'wc-hoek' schoonmaakt. Daarbij merken we op dat u het hok beter een keer te veel dan te weinig kunt verschonen.
Zorg er bij het schoonmaken van het konijnenhok dat u eerst alle stro en uitwerpselen wegveegt. Daarna maakt u de bak goed schoon met sop en warm water. Urine aanslag is weg te krijgen door middel van schoonmaakazijn. Door het even in te laten trekken en daarna goed schoon te maken verdwijnen de urine vlekken.
Als bodem van het konijnenhok of in een konijnenren wordt vaak gekozen voor stoeptegels of andere bestrating. Dit is een prima ondergrond voor in een hok of ren. Zorg er wel voor dat er naast tegels ook een zachtere bodembedekking is, zoals zand en/of zachte bodembedekking in het nachthok.
Ververs het konijnenhok geregeld en verwijder de bodembedekking die verzadigd is met urine en uitwerpselen van het konijn. Gooi alles op de composthoop of in de vuilbak. Reinig vervolgens de bodem van het hok met een sterke natuurlijke reiniger, water in combinatie met azijn bijvoorbeeld.
Vliegen haten de geur van afrikanen dus zet ze rondom je ren. Citroengeranium Een ideale plant voor mensen die een hekel hebben aan vliegend gedierte in huis is de zogenaamde citroengeranium. De citroengeranium houdt van zon maar heeft het liefst een plekje waar de avondzon of morgenzon komt.
Het konijnenhok schoonmaken
Één keer per week zul je het hok in zijn geheel schoon moeten maken, oftewel, het hele hok leeg moeten maken en in een sopje moeten zetten. Giftige schoonmaakmiddelen zijn natuurlijk niet geschikt, je kunt gebruik maken van middelen als soda, azijn of groene zeep.
Ze zetten zich vast in de huid en scheiden stoffen af die de huid en het onderhuids weefsel laten afsterven. Dit weefsel eten de maden vervolgens op. Hierdoor ontstaat er een bloedvergiftiging en als je konijn niet snel behandeld wordt, kan je konijn binnen twee dagen sterven.
Konijnen doen hun behoeft graag waar het zacht is. In de natuur zoeken ze ook altijd een zacht hoop grond/zand op. Door extra veel (absorberend) bodembedekker in het toiletje toe doen en heel weinig in het hok dan is de keuze van het konijn om op het toilet te zitten, omdat het daar zacht is.
Blaasproblemen bij het konijn. Een konijn is een schoon en zindelijk dier. De onderkant van een konijn is normaal droog en de haren en huid zijn schoon. Als er een blaasprobleem is kan het konijn urine verliezen en kan er een vieze natte onderkant ontstaan die sterk ruikt.
Jonge konijnen zullen vaak overal poepen en plassen wat meestal te maken met het afbakenen van het territorium. Puberende konijnen (rond de 6e - 8e maand) kunnen om die reden ineens 'onzindelijk' gedrag gaan vertonen. Castratie of sterilisatie kan bij aanhoudende territoriumproblematiek een uitkomst bieden.
hooi en stro hebben konijnen nodig, hooi om te eten en stro om in te slapen echter wordt er ook een klein beetje van stro gegeten. Het is goed voor de darmen. Hoe meer een konijn hooi eet des te beter en gezonder het konijn is.
Een goed alternatief voor gras zijn stenen. Men denkt dat konijnen het minder comfortabel vinden, maar konijnen vinden het helemaal niet erg om op stenen te liggen. Ook zijn stenen gemakkelijk schoon te krijgen.
Een buitenhok moet op een luwe plek staan met de opening op het oosten. Op zonnige dagen moeten konijnen voldoende schaduw kunnen vinden. Het hok moet bestand zijn tegen wind en regen en het hok mag geen kieren of spleten hebben. Een nat, vochtig of tochtig konijnenhok kan namelijk longontsteking tot gevolg hebben.
Daarnaast is het belangrijk het hooi, minimaal 1x per dag te verversen, dan blijft het het aantrekkelijkst voor het konijn en je kunt natuurlijk ook nog voor een kruiden variant kiezen om mee te beginnen.
Je konijn vindt het fijn om zich in de bodembedekker te nestelen. Er zijn verschillende bodembedekkers te koop zoals stro, houtkrullen, hooi en hennep. Stro en hooi kan je gebruiken als bovenlaag. Stro is relatief goedkoop en neemt de urine en de luchtjes goed op.
Wanneer je kippen of konijnen hun bak met voeder niet leeg krijgen is dit een duidelijk signaal dat er teveel voeder wordt gegeven. Overschotjes zijn dan weer zeer welkom bij ratten en muizen. Voorkomen dat er steeds restjes in de bakken aanwezig is, is de boodschap!
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
Antwoord. Enkel bij de mens, de mensapen en een aantal andere apensoorten komen maandstonden of menstruatie voor. Alle andere dieren, waaronder onze huisdieren en ook het konijn, kennen geen menstruatie.
Konijnen kunnen hun vacht prima schoonhouden zonder dat ze daarvoor in bad moeten. In bad gaan geeft enorme stress voor konijnen en werkt absoluut niet ontspannend of verkoelend. Doe konijnen dus nooit zomaar in bad. De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
In principe kan een konijn overleven op alleen hooi. De voeding wordt aangevuld met verschillende soorten groente en een beperkte hoeveelheid konijnenvoer.
De slaaphouding kan per konijn verschillen (net als bij mensen toch?) Veel konijnen liggen op hun zij, maar er zijn er inderdaad ook die echt op hun rug met de pootjes omhoog in de meest ontspannen houdingen liggen te slapen.
Konijnen worden eigenlijk niet standaard ontwormd. Ze kunnen echter wel wormen krijgen. Ze besmetten zich door het eten van besmette wormeieren. Vaak gaat het om een herbesmetting, want konijnen eten hun eigen blinde darm ontlasting zelf op.
Ze kunnen eieren leggen rond de anus, met name wanneer het konijn diarree heeft. Wanneer de eieren uitkomen, kruipen de maden onder de huid en richten enorme schade aan.