In de meeste huizen die gebouwd zijn voor 1945 werd lood gebruikt voor de leidingen. Maar ook in huizen met bouwjaar 1945 tot 1960 worden nog wel eens loden leidingen aangetroffen.
In woningen die gebouwd zijn voor 1960 kunnen nog waterleidingen van lood liggen. Via deze leidingen kunnen kleine deeltjes lood in uw drinkwater terechtkomen. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
De Gezondheidsraad schat dat er nog zo'n 100.000 tot 200.000 woningen en gebouwen zijn met loden waterleidingen. Tot ongeveer 1945 was het standaard om in woningen en gebouwen loden waterleidingen aan te leggen. Woningen gebouwd tussen 1945 en 1960 kunnen ook loden waterleidingen hebben.
Een loden leiding herkent u aan de donkerblauwe-grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt. Een koperen leiding is rood of groenachtig. Bekijk onderstaand filmpje van collega-waterbedrijf Dunea om te controleren of uw waterleiding van lood is.
De eigenaar van een woning of gebouw is verantwoordelijk voor (het vervangen van) de waterleidingen. Het vervangen van loden leidingen is nu nog niet verplicht.
Loden waterleidingen vervangen kan flink veel kosten. Gemiddeld kost het verwijderen en vervangen van loden waterleidingen € 14.000,- per woning.De eigenaar van het huis is verantwoordelijk voor de kosten.
Loden leidingen vervangen kan best prijzig zijn. De gemiddelde kosten voor het verwijderen en vervangen van lodenwaterleidingen liggen rond de €1.400 per woning. Deze kosten zijn voor de eigenaar.
Tot welk jaar precies loden drinkwaterleidingen werden aangelegd is niet bekend. In huizen met een bouwjaar voor 1945 was lood zeker gebruikelijk. In huizen gebouwd tussen 1945 en 1960 kunnen ook nog loden binnenleidingen zitten.
Is het drinken van kraanwater uit een loden waterleiding schadelijk voor volwassenen? Volwassenen die langdurig kraanwater uit loden leidingen drinken hebben een verhoogde kans dat de nierfunctie vermindert of de bloeddruk licht stijgt.
612 Acute blootstelling aan een hoge concentratie lood kan acute encefalopathie veroorzaken met sufheid, tremor, hoofdpijn, onrust, ataxie, hallucinaties, coma en convulsies. Encefalopathie kan vooral bij kinderen optreden, maar ook bij volwassenen is dit ziektebeeld beschreven.
Loden leidingen mogen in Nederland niet meer worden toegepast sinds 1960.
Met koken verdwijnt het lood niet uit het water. Als u geen andere mogelijkheid heeft, dan kunnen volwassenen en kinderen ouder dan zeven jaar tijdelijk (niet langer dan enkele maanden) het kraanwater blijven drinken totdat de loden leidingen zijn vervangen. Spoel de leidingen dan voor ieder gebruik goed door.
Voor waterleidingen maak je gebruik van roodkoperen buis of meerlagenbuis voor water met de volgende diameters: De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis).Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis).
Hoewel de kans klein is dat je te veel koper binnenkrijgt, kan een hoge dosis leiden tot maag- en darmklachten. Een belangrijk deel van het koper belandt in ons drinkwater doordat leidingen afgeven. Dit proces wordt ook wel corrosie genoemd.
Om erachter te komen waar je in de muur of plafond kunt boren, kun je het beste een leidingzoeker gebruiken. Een leidingzoeker detecteert waar elektriciteitskabels, waterleidingen of metaal in de muur of het plafond zit, zodat je voorkomt dat je deze raakt.
Als je toevoerleiding een bruinachtige, koperkleurige kleur krijgt, betekent dit dat het een koperen toevoerleiding is. Naast lood of koper kan je ook een kunststof of gegalvaniseerd stalen leiding je huis binnen laten komen. Als het staal is, zou er een magneet aan blijven plakken.
Daarom heeft het kabinet besloten tot een verbod op loden leidingen op locaties waar kinderen en huurders afhankelijk zijn van gebouweigenaren, die niet altijd actie ondernemen. Dit zorgt voor een stok achter de deur om deze leidingen te verwijderen bij onder andere huurwoningen, basisscholen en kinderdagopvang. '
95 % van het geabsorbeerde lood stapelt zich in de botten en komt daaruit langzaam weer vrij. De halfwaardetijd (de tijd die het duurt voordat een hoeveelheid precies gehalveerd is) van lood in botten is 20 tot 30 jaar. Vanuit de botten wordt het verspreid naar het bloed, de weke weefsels, de haren en tanden.
Hoe zit dat in Nederland? Bijna 60.000 kinderen in Nederland hebben loodvergiftiging. Daarvan hebben zo'n 7.600 kinderen zelfs een waarde van meer dan 10 microgram in hun bloed. 'In Nederland komt loodvergiftiging onder meer door loden waterleidingen,' vertelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.
- Elektrische leidingen mogen niet in schoorstenen, ventilatie- of ontrokingskanalen geplaatst worden; - Elektrische leidingen mogen niet in parallel onder leidingen geplaatst worden die condensatie kunnen veroorzaken (stoom-, gas en waterleidingen) tenzij er een bijkomende bescherming wordt voorzien (bvb.
EEN WATERLEIDING VAN PVC GAAT MEER DAN 100 JAAR MEE.
Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
Lood werd vroeger veel gebruikt voor het maken van waterleidingen omdat het een sterk, waterdicht en toch buigzaam metaal is. Door de komst van kunststof en koperen leidingen, is het gebruik van lood voor waterleidingen stopgezet.
Hoe diep moet beregening liggen? Je ondergrondse beregening moet ongeveer op 65 cm. diepte liggen. Bij strenge vorst zal de aarde namelijk bevriezen tot ongeveer 60 cm, omdat je niet wilt dat je leidingen bevriezen raden we aan om deze net wat onder deze grens te leggen.
Volgens de Nederlandse Drinkwaterrichtlijn mag de hoeveelheid lood in drinkwater maximaal 5 microgram per liter zijn. Gemiddeld is de hoeveelheid lood in Nederlands drinkwater lager dan deze waarde.