Kinderen tussen de 6 en 11 doen er goed aan om zo'n twee tot drie keer per week in bad of in de douche te gaan. Een extra douche kan nodig zijn als ze erg zweterig, stinkerig of modderig zijn na een drukke dag spelen. Pubers en tieners zouden dagelijks moeten douchen.
Je kind elke dag badderen of douchen hoeft echt niet. Twee keer per week is ruim voldoende, want water en vooral zeep drogen zijn huid uit.
Een kind van 5 of 6 is oud genoeg om zich alleen te kunnen wassen en heeft jouw hulp niet meer nodig. Met magische woorden als 'je bent nu groot/zelfstandig genoeg om het alleen te kunnen', kan ook jij jouw persoonlijk badkamermomentje opeisen bij je kroost.
Bij normale mensen moet dagelijks douchen kunnen, maar niet te lang en niet te warm. En niet teveel zeep gebruiken. Vooral wassen met weinig zeep op armen en benen en romp: daar is het grootste risico voor uitdrogingseczeem. Maar oksels, billen en voeten mogen zeker dagelijks worden gereinigd en ook met zeep!
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
Kinderen tussen de 6 en 11 doen er goed aan om zo'n twee tot drie keer per week in bad of in de douche te gaan. Een extra douche kan nodig zijn als ze erg zweterig, stinkerig of modderig zijn na een drukke dag spelen. Pubers en tieners zouden dagelijks moeten douchen.
Toch raden dermatologen aan om van douchen geen dagelijkse routine te maken. Elke dag douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid. Warm douchen droogt je opperste huidlaag uit en daardoor kunnen slechte bacteriën een stuk makkelijker je huid binnendringen.
Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen." Als je je toch vuil voelt, kun je je behelpen met een washandje en een klein beetje zeep. Denk aan het gezicht, oksels, de zone onder de borsten en geslachtsorganen. Trek ook elke dag versgewassen ondergoed aan.
Zo kun je douchen als je ongesteld bent
Houd er ook rekening mee dat je vagina zichzelf reinigt. Het enige wat je nodig hebt is schoon, warm water om rond je vagina te wassen. Als je een handdouche gebruikt, richt het water dan op de buitenkant van je vagina, niet rechtstreeks in je vagina.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Het is in principe niet nodig om elke dag een douche te pakken, maar of wij Nederlanders hierin mee gaan is nog de vraag." "Dermatologe Katherine Ashenburg legt uit: 'Elke dag douchen kan je huid uitdrogen en voor irritaties zorgen. Zo was je de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg.
' Hoe dan ook is er geen vaste leeftijd om te stoppen met gezamenlijk douchen, zegt Bobeldijk: "Laat je niets opdringen. Een meisje van zeven is ook nog gewoon een kind, dus hou haar ook een kind en maak er niet meer van.
Een dagelijkse wasbeurt is niet nodig, omdat het haar van je kind nog niet snel vet wordt. Eén keer per week wassen is meestal voldoende. Je ziet het zelf ook: wanneer het haar plakkerig wordt, of niet meer fris ruikt, is het tijd om shampoo te gebruiken.
Een douchebeurt van 5 minuten voor consumenten met een spaardouchekop komt neer op 40 cent. Wie dagelijks zo'n douche neemt, betaalt gemiddeld 2,8 euro per week. In het geval van een gewone regendouche loopt het bedrag op 1,2 euro voor een douche van 5 minuten.
Een douchebeurt kost gemiddeld 65 liter warm water, bij 7,5 minuten douchen. Daarvoor betaal je € 0,52 bij een gasboiler (ketel) en € 0,70 bij een elektrische boiler.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 15e jaar.
Te mijden voeding
Een overmatig gebruik van zout en suiker geeft aanleiding tot een opgeblazen gevoel en vochtophoping;Gebruik minder cafeïne, theïne en koolzuurhoudende dranken. Die kunnen er immers toe leiden dat je meer stress krijgt; Vermijd alcohol, want daardoor krijg je vochtophoping.
De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.
Elke dag douchen is niet nodig
Wetenschappers raden aan om je slechts om de twee of drie dagen te douchen. De andere dagen volstaat een opfrisbeurt aan de wastafel.
Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als 'lichaamsgeur'. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Voor je huid volstaat het om hoogstens één keer per week zo'n reinigende douchebeurt te nemen. Je intieme zone en de lichaamsdelen waar je veel zweet (oksels, billen, voeten) mogen wel elke dag gewassen worden, maar dan liefst met een neutrale, niet geparfumeerde zeep.
Enkele keren douchen per week is genoeg
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Ruim 30 procent van de mensen gaat zelfs meerdere keren per dag onder de douche. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Manchester, Edinburgh, Lancaster en Southampton onder 1.802 mensen, zo meldt de Daily Mail. Zo'n 20 procent van de mensen wast zich slechts vier keer per week.