Voeding. Luipaardgekko's eten dierlijk, levend voer zoals krekels en kakkerlakken, eventueel aangevuld met meelwormen of wasmotten. Deze laatste zijn erg vet dus geef er niet te veel van. Het voedseldier moet kleiner zijn dan de kop van de gekko.
Strooi daarom extra vitamine- en mineralenpoeder over de insecten. Jonge dieren voer je dagelijks kleine insecten. Voer volwassen mannelijke dieren en vrouwelijke niet-reproducerende dieren 2 tot 3 maal per week enkele insecten. Reproducerende vrouwelijke gekko's voeder je elke dag.
Insectenetende gekko's zoals de luipaardgekko, de dikstaartgekko, de TrjikTjak en de Tokeh eten het liefst insecten zoals krekels, meelwormen, fruitvliegjes en maden. Ook zijn er soorten gekko's die ook fruit eten.
Het enige wat u elke dag hoeft te verschonen is het drinkwater. Het voeren gebeurd 3 maal per week. Hoevaak u het terrarium moet schoonmaken ligt aan de bodembedekking. Als er een zandbodem in ligt hoeft dit maar één keer in het jaar helemaal vervangen te worden.
Luipaardgekko's zijn voornamelijk schemeractief, de dieren komen uit hun schuilplaatsen tevoorschijn bij het vallen van de avond, en vertrekken weer naar hun holen als het 's nachts te koud word voor de reptielen. Overdag willen de dieren nog wel eens uit hun schuilplaats komen om zich op te warmen.
Een schuilplaats heeft de luipaardgekko ook nodig. Overdag mag de temperatuur in het terrarium 25 tot 35 graden zijn. 's Nachts mag de temperatuur terugzakken naar 20 tot 25 graden is. Als het in de bak te koud word kan je een warmtemat onder het terrarium plaatsen.
De soorten uit het geslacht Gekko, kunnen gemeen bijten maar alleen als ze worden opgepakt. Meestal worden voorafgaand luide schreeuwende tot gillende geluiden geproduceerd en wordt de bek wijd opengesperd om te imponeren. Als het dier echter heeft toegebeten laat het niet meer los.
Ze verschillen wel van slangen. Ze hebben namelijk een gehooropening en schubben op hun buik. Lawaai Gekko's zijn de enige hagedissen die geluiden maken om hun partners te lokken of om hun territorium te verdedigen. Ze gebruiken geluid dus als een belangrijk communicatiemiddel!
De meeste reptielen maken nauwelijks geluid, maar dat geldt niet voor gekko's. Deze dieren kunnen met hun tong klikken, piepgeluiden maken en zelfs blaffen. Ze doen dit om met soortgenoten te communiceren.
Het karakter van een luipaardgekko
Een luipaardgekko zal je dan ook niet snel bijten. Eigenlijk komt een beet van deze beestjes amper voor. Er zijn wel individuen die niet heel veel zin hebben in aandacht en om opgepakt te worden. Zij zijn wat schuwer, maar met geduld kun je ook bij hun vaak heel veel bereiken.
Hoewel de gekko's ook kunnen zwemmen, is snel wegrennen over het water een slimme manier om aan roofdieren te ontsnappen.
Huis-, tuin- en keukenoplossingen
Als je mottenballen hebt, kun je die neerleggen om gekko's te bestrijden. Als je koffie en tabak hebt, kun je gekko-gif maken. Als je knoflooktenen hebt, kun je die gebruiken om gekko's met de geur weg te jagen. Als je uien hebt, snij dan een paar ringen om de gekko's weg te houden.
Let bij aanschaf op dat de gekko niet mager is, alert is en heldere ogen heeft, geen tenen of staart mist en een schone huid en neus heeft. Wimpergekko's kosten ongeveer veertig tot tachtig euro per stuk. Sommige exemplaren kosten echter veel meer vanwege hun kleuren of tekening.
De meeste soorten gekko's zijn klein, kleurrijk en gemakkelijk verkrijgbaar, waardoor ze ideale huisdieren zijn voor zowel beginnende reptielen als ervaren herpetologen. In de laatste jaren zijn er een handvol gekko soorten sterk in populariteit gegroeid als huisdier.
Al deze luipaardgekko producten zijn te koop in onze winkel of te bestellen via onze Webshop. Voor uitgebreide informatie over luipaardgekko kunt u altijd terecht in onze winkel op de Reptielen Wereld, waar wij u zo goed mogelijk willen voorlichten. Gekko's zijn wel de meest bekende diersoort in de reptielenwereld.
Het is altijd verstandig om een UVB lamp in het terrarium te hebben, zelfs al zijn luipaard gekko's schemer dieren kunnen ze overdag nog best wel wat zon nodig hebben. Reptiel UVB lampen zijn soorten lampen die bij de meeste reptielen niet mogen ontbreken.
Dat gekko's zelfs aan gladde wanden blijven plakken, hebben ze te danken aan bundels haartjes aan hun voeten. Die bundels haartjes lopen uit in een soort flapje. En die flapjes hechten zich door adhesie met honderdduizenden tegelijk aan een oppervlak. Het resultaat: de gekko blijft plakken.
Een staart laten gaan is een uiterst redmiddel. De staart is nodig om goed te kunnen bewegen, hij geeft het dier sociale status en wordt gebruikt voor de opslag van vet. Sommige hagedissen gaan zelfs terug naar de plaats des onheil om hun eigen, voedzame staart op te eten.
De tokeh is een van de grootste soorten gekko's ter wereld. De lichaamslengte varieert van 20 tot 36 centimeter inclusief staart. Het gewicht van volwassen exemplaren is ongeveer 150 tot 300 gram.
Dit dier heeft plakkerige tenen, wat komt door kleine haartjes onder hun poten. Deze haartjes worden aangetrokken door het oppervlak, wat in de wetenschap bekend staat als de vanderwaalskrachten. Door vanderswaalskrachten worden bijvoorbeeld 'vliegende zandbakken' in de ruimte bij elkaar gehouden.
De Luipaardgekko kan zowel alleen als ook in groepsverband worden gehouden (één mannetje en meerdere vrouwtjes, of alleen maar vrouwen) in een terrarium van 60 cm breed, 40 cm hoog en 40 cm diep. Zet nooit meerdere mannen bij elkaar want de kans is groot dat ze zullen vechten.
Je kunt tot drie gekko's in hetzelfde aquarium houden, maar ze moeten van gelijke afmeting zijn én mannetjes moeten altijd apart gehouden worden.