Er zijn verschillende soorten glutenvrij meel, bekend zijn bijvoorbeeld amandelmeel, rijstmeel, kokosmeel, boekweitmeel, havermeel, quinoameel en kikkererwtenmeel.
Tip: Zorg ervoor dat de producten die je gebruikt gecertificeerd glutenvrij zijn anders kan het mis gaan en dat wil je natuurlijk niet! Bij het vervangen kan je het beste de 1 op 1 verhouding aanhouden, dat wil zeggen dat 250 gr bloem vervangen kan worden door 250 gr glutenvrije bloem (of mix)!
Nee, bloem (ook wel tarwebloem of patentbloem = fijner gemalen dan tarwebloem) bevat gluten. Je zult dus een glutenvrij alternatief moeten gebruiken. In de meeste recepten op de website wordt gesproken over glutenvrij meel. Er zijn inmiddels veel soorten op de glutenvrije markt te krijgen.
Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken. Deze bindmiddelen kun je kopen bij de meeste natuurvoedingswinkels en binden bij een lagere temperatuur dan Maizena.
Antwoord: Koopmans Maizena is gemaakt van maïszetmeel. Dit product is van nature dan ook glutenvrij.
Dit wist je misschien niet, maar boekweitmeel is glutenvrij. Het heeft een ietwat notige smaak als je het vergelijkt met normaal tarwemeel. Boekweitmeel is een enorm effectief bindmiddel. Ook is het heerlijk om pannenkoeken mee te maken of andere dingen mee te bakken.
Haver is van nature glutenvrij. Maar in de Europese wetgeving via de Verordening EG Nr. 828/2014 staat dat haver een glutenbevattende graansoort is. Dat is opmerkelijk omdat haver van nature geen gluten bevat.
Glutenvrij brood bakken kan nu vaak eenvoudig: door klassieke bloem te vervangen door glutenvrije bloem (bv. van Schär) of maïsbloem. Maïsbloem wordt gemaakt van vermalen maïskorrels en is van nature glutenvrij. Ook boekweitbloem is glutenvrij, maar zorgt voor een iets zwaarder brood en een specieke smaak.
Deze vraag krijgen wij regelmatig in ons glutenvrije restaurant te horen. Deze vraag komt vooral van mensen die eigenlijk niet weten wat gluten zijn en waar ze in zitten. Het antwoord dat wij dan geven is dat glutenvrij eten gelijk smaakt aan niet glutenvrij eten.
Nee. Zelfrijzend bakmeel (is bloem gemengd met bakpoeder) bevat gluten. Je zult dus een glutenvrij alternatief moeten gebruiken. In de meeste recepten op deze website (en andere websites) wordt gesproken over glutenvrij meel.
Dr.
Oetker bakpoeder is in elke supermarkt te vinden. Gelukkig is dit merk ook glutenvrij.
De Lidl heeft een aantal keer per jaar een tijdelijk glutenvrij assortiment te koop van het merk Vemondo. Ik kocht de glutenvrije broodmix, wit en bruin. Vandaag bakte ik een brood van de bruine broodmix. Het brood kwam praktisch identiek uit de oven aan het brood op de foto van de verpakking, ongelofelijk!
Speltbrood niet glutenvrij!
De eiwitten van deze twee graanrassen lijken dus erg op elkaar. Om die reden kunnen veel mensen met een allergie voor tarwe ook geen spelt verdragen. De Europese Commissie heeft het verplicht gesteld om bij het gebruik van het ingrediënt spelt te verwijzen naar het allergeen tarwe.
Ja. Maismeel is glutenvrij en wordt verkregen door het vermalen van de gehele maïskorrel. Let op de verpakking: het is mogelijk dat er een waarschuwing op de verpakking staat dat het meel wordt gemaakt in een omgeving waar ook gluten verwerkt worden.
In rijst zit géén gluten. Alle soorten rijst, en ook veel andere producten van Lassie, zoals quinoa en peulvruchten, geven dus geen problemen als je niet tegen gluten kan. Twijfel je?
Om de coeliakieklachten te voorkomen, is het belangrijk om helemaal geen gluten meer te eten. Neem dus geen graanproducten zoals brood, pasta, beschuit, crackers, koekjes, koek, cake, gebak, muesli en pizza. Lees het etiket op de verpakking goed voordat u een voedingsmiddel koopt of gebruikt.
Meestal worden glutenvrije pasta's gemaakt van mais, rijst of boekweit. In deze grondstoffen zijn van nature geen gluten aanwezig en hierdoor is de pasta glutenvrij. Glutenvrije pasta's zijn er in verschillende soorten zoals spaghetti, penne of fusilli.
Aardappelen en maïs zijn van zichzelf glutenvrij, daarom bevatten maïszetmeel en aardappelzetmeel geen gluten. Ook het zetmeel in peulvruchten is glutenvrij.
Zelfrijzend bakmeel vervangen door bloem
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen. Roer de ingrediënten goed door elkaar en zo heb je zelfrijzend bakmeel gemaakt.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Gelatine is een veel gebruikt bindmiddel bij nagerechten zoals bavarois en pudding. Het is te koop in twee variaties: Als bladgelatine. Bladgelatine moet je altijd eerst weken in koud water.