Een slimmer kind door juiste voeding? Visvetzuren, met name DHA een omega-3 vetzuur, zijn heel belangrijk in de zwangerschap en de periode dat je borstvoeding geeft. Ze zijn onder andere nodig voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Eet je geen vis of lukt het niet om twee keer per week vis te eten? Slik dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250-450 mg DHA.
Probeer dagelijks 2 tot 3 stukken fruit te eten. Vers fruit is een heel goed broodbeleg. Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden.
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Banaan eten als je zwanger bent
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.
Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) magere en halfvolle melk(producten) en 2 plakken 20 of 30+ (40 gram) kaas te nemen. Dit is gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen van 19-50 jaar.
Het advies is om 2 keer per week vis te eten als je zwanger bent, 1 keer vette vis en 1 keer magere vis. Wanneer het je niet lukt genoeg vis te eten, neem dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250 tot 450 mg DHA. Vis zorgt naast brood en zuivel voor voldoende jodium.
Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.
Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby. Daarnaast bevat avocado veel gezonde vetten.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Neem de tijd om naar je baby te kijken, te praten en hem of haar aan te raken en vast te houden. Als je baby iets nieuws doet zoals lachen of grijpen naar dingen, reageer dan enthousiast. Stimuleer je baby met knuffels, complimentjes en aanmoedigingen, waardoor je baby merkt dat hij of zij het goed doet.
Mogelijke gevolgen
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.
Hunkeringen, eetbuien en zogenaamde food cravings tijdens de zwangerschap. Het standaard voorbeeld is de enorme trek in augurken, eventueel zelfs met slagroom of ijs erbij. Misschien verlang je hier ook naar of heb je juist heel andere food cravings tijdens je zwangerschap. Elke zwangere vrouw is anders.
Je mag garnalen eten als je zwanger bent, maar één ding is heel belangrijk. Zorg ervoor dat ze door en door verhit zijn. Daardoor worden schadelijke bacteriën namelijk gedood. Garnalen zijn gaar als je ze twee tot drie minuten op hoog vuur kookt.
De veiligste slaaphouding als je zwanger bent is op je linkerzij. Slapen op je buik is niet gevaarlijk voor je baby. Slapen op je rug brengt voor jou en je baby kleine risico's met zich mee. Een goed matras en extra kussens of een voedingskussen kunnen helpen om een prettige slaaphouding te vinden.
Listeria. Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby.
Onderzoek naar dadels tijdens zwangerschap en bevalling
Elke zwangere vrouw zou op zijn minst 4 weken voor de uitgerekende datum 6 dadels per dag 'moeten' eten voor het gewenste resultaat.
5. Broccoli. Broccoli kunnen we met recht een echt powerfood noemen. Alle voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor een gezonde zwangerschap, zitten er namelijk in: calcium, folium en vezels, maar ook belangrijke anti-oxidanten en vitamine C.
Er zitten veel bouwstoffen in die belangrijk zijn voor de groei; zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Ook voor jou en je baby prima voedingstoffen. Het officiële advies is (voor iedereen) dat 2-3 eieren per week passen in gezonde voeding. Ben je vegetariër dan kun je gerust tot 4 eieren per week eten.