Als je net gestopt bent met een hormonaal voorbehoedsmiddel (anticonceptiepil, NuvaRing, hormoonspiraaltje), dan kan het even duren voordat je een normale, regelmatige menstruatiecyclus hebt. Laat het vrijen lekker ongecompliceerd blijven, maar doe het wel regelmatig. Drie keer per week is een goede richtlijn.
Je kunt slechts twee dagen per cyclus een kind verwekken.
Sperma kan echter tot vijf dagen overleven en als je seks hebt op de dagen vóór de ovulatie heb je meer kans om zwanger te worden. De ovulatietesten van Clearblue kunnen je helpen om de vier dagen te bepalen waarop je het meest vruchtbaar bent.
Als jullie beiden normaal vruchtbaar zijn, is er elke menstruatiecyclus 20 procent kans om in verwachting te raken. Er zijn tal van situaties die een rol spelen bij het wel of niet zwanger worden.
Tot welke leeftijd kan je zwanger worden? Er is geen 'vaste leeftijd' tot wanneer je zwanger kan worden. Vrouwen raken ook boven de 35 of 40 jaar nog zwanger.
Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar. Na 2 jaar is 90 procent zwanger. Mocht je na een jaar nog niet zwanger zijn dan kan de huisarts je, als je dat wilt, doorverwijzen naar een gynaecoloog.
Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad. Dit betekent seks zonder voorbehoedsmiddel of waarbij iets mis is gegaan met een voorbehoedsmiddel.
Je kunt tijdens ieder moment van je menstruatiecyclus zwanger raken. De kans is op sommige momenten kleiner, maar zeker aanwezig. De tijd voor en tijdens de eisprong is de periode tijdens je menstruatiecyclus waarin je bevrucht kunt worden.
Vrouwen worden geboren met gemiddeld 1 miljoen eicellen. Rond de puberteit blijven er nog zo'n 300.000 – 400.000 eicellen over. Dit aantal daalt stelselmatig. Rond je 35ste heb je nog ongeveer 25.000 eitjes over die geschikt zijn voor bevruchting.
Het goede nieuws is dat je vruchtbaar bent wanneer je ouder bent dan 35 en 40 en dat je een gezonde baby ter wereld kunt brengen, maar je wordt wellicht niet zo snel zwanger als iemand van in de 20.
Ongeveer halverwege de menstruatiecyclus ben je het meest vruchtbaar. Dat is rond de tijd dat de eisprong (ovulatie) plaatsvindt. Dat is een goed moment om te vrijen, want dan heb je de grootste kans om zwanger te raken. Je bent drie dagen vruchtbaar, tot één dag na de eisprong.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Meestal is de eisprong twee weken voor de menstruatie. In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.
Bij 1 op de 10 paren wordt uiteindelijk geen oorzaak gevonden.Van deze paren blijft in Nederland ongeveer 5 procent uiteindelijk ongewild kinderloos. De leeftijd van de vrouw is een zeer belangrijke factor bij het wel of niet zwanger raken. De medische term voor onvruchtbaarheid is infertiliteit.
Van alle stellen die proberen zwanger te worden is:
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.
Men weet dat een vrouw vruchtbaar wordt 72 uur vóór de eisprong (dat is dus drie dagen, in ons voorbeeld vanaf dag 13). Het meest vruchtbaar is ze op de dag van de eisprong (dag 16), daarna daalt de vruchtbaarheid.
Gedurende je hele leven worden er ongeveer 500 volwassen eicellen afgegeven door je eierstokken. Wanneer de voorraad eicellen uitgeput is, maken je eierstokken geen oestrogeen meer aan en begint de menopauze.
Rond je 20e levensjaar ben je het meest vruchtbaar, de kans op een zwangerschap is dan het grootst. Wanneer je 35 jaar of ouder bent neemt de kans op een zwangerschap met 50% af in vergelijking met je 20e levensjaar. Na je 40e daalt dit percentage naar slechts 10%.
Het record voor de meeste kinderen per bevalling behoort toe aan een Australische vrouw die in 2021 een negenling kreeg – en alle negen overleefden ze de geboorte. 69 kinderen kreeg de Russische Valentina Vassiljev in de 18e eeuw na 27 zwangerschappen.
De AMH-test
AMH staat voor anti-Müller-hormoon, een hormoon dat wordt afgescheiden door de oöcyten (eicellen). Door op dit hormoon te testen (aan de hand van een bloedtest) kan de arts ongeveer schatten hoe veel levensvatbare eicellen er nog over zijn in de eierstokken van een patiënt.
Je eicellen mogen na je 35e dan 'oud' zijn, in principe kun je na je 35e of 40e gewoon zwanger worden en een gezond kind krijgen. Het aantal vrouwen dat rond hun 40e hun eerste kind krijgt, is de laatste jaren juist sterk gestegen. Meestal verloopt dit ook helemaal zonder problemen.
Uit onderzoek blijkt, dat ongeveer 10 jaar voordat de menopauze begint, de vruchtbaarheid van vrouwen bijna tot nul gereduceerd is. Dit betekent dat de kans om zwanger te worden voor vrouwen ouder dan 40 jaar sterk is afgenomen. Vanaf 45 jarige leeftijd worden vrouwen nog maar heel zelden zwanger.
Kan je 2 dagen na je menstruatie zwanger raken? Als je al één dag na je menstruatie vruchtbaar kan zijn, dan is je risico twee dagen na je menstruatie natuurlijk nog hoger.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn. Bloeden tijdens de seks hoeft niet te komen door een beschadiging aan het maagdenvlies.
Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld ongeveer een week na de bevruchting symptomen op, wanneer de eicel zich in de baarmoederwand nestelt en een innestelingsbloeding veroorzaakt (doorbraakbloeding). Andere vrouwen merken het later, meestal vanwege een gemiste menstruatie.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!