Taalfeiten. Wist je dat...? 01 Er zijn tussen de 6000 en 7000 talen in de wereld – gesproken door 7 miljard mensen in 189 verschillende landen. 02 Er zijn ongeveer 225 inheemse talen in Europa - ongeveer 3% van het totaal aantal talen in de wereld.
Volgens een overzicht van Ethnologue uit 2009 bestaan er wereldwijd meer dan 6900 verschillende talen. Dat betekent dat ik in slechts 0.0006% daarvan iets te eten kan bestellen… Van deze bijna zevenduizend talen worden er slechts 230 in Europa gesproken en meer dan tweeduizend in Azië.
De Ethnologue is een lijst van ongeveer 6800 levende hoofdtalen en 41.000 alternatieve taalnamen en dialecten en met Linguasphere is een vergelijkbaar omvattend project gestart dat echter op een andere indelingssystematiek is gebaseerd. Zie ook: Taalfamilie en ISO 639; zie voorts: Lijst van Wikipedia's (met taalcode).
De wereldtalen die binnen de Verenigde Naties als zodanig gebruikt worden, zijn Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Russisch en Spaans.
Moeilijk en minder moeilijk
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Een polyglot is iemand met een hoge graad van taalbeheersing in veel verschillende talen. Veel moet hier gezien worden als in één, twee, drie, veel. Wanneer iemand twee talen spreekt, is zo'n persoon nog tweetalig.
Volgens de onderzoekers heet de vreemdste taal ter wereld Chalcatongo Mixtec. Het Chalcatongo Mixtec wordt gesproken door 6000 mensen in het Mexicaanse Oaxaca. Het is de enige taal waar er geen verschil te merken is tussen een vraag en een mededeling.
Mandarijn (1,117 miljoen)
Wanneer moedertaalsprekers en niet-moedertaalsprekers bij elkaar worden opgeteld, is het Mandarijn de op één na meest gesproken taal in de wereld.
Niet alle hier bijeengebrachte Nederlandstaligen zijn te spreken over hun taal. Zo laat de dichter en vertaler Paul Claes voor de zoveelste keer weten dat het Nederlands de onwelluidendste taal ter wereld is.
FRANS - DE MOOIST GESPROKEN TAAL
Met zijn onuitspreekbare "r", zijn nasale klinkers "en", "in", "un" en melodieuze intonatie klinkt het uiterst muzikaal voor het niet-moederlijke oor. En laten we de sterke culturele context niet vergeten die het Frans de status van de mooiste gesproken taal ter wereld geeft.
Het landje aan de Noordzee is inderdaad niet zo groot, maar de Nederlandse taal behoort wel degelijk tot de wereldtalen. Nederlanders zijn echt wel trots op hun land, maar laten dit niet zo blijken met bijvoorbeeld vlaggen en parades.
Pawnee is een Indiaans dialect dat voorkomt rond Nebraska en Noord-Centraal Oklahoma. Hoewel er nog 10 personen zijn die Pawnee als moedertaal spreken, zijn ze allemaal bejaard. Hun kinderen spreken liever Engels als moedertaal.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
De hele Bijbel is nu beschikbaar in 719 talen, voor 5,8 miljard mensen. Het Nieuwe Testament is in 1.593 talen beschikbaar, en Bijbelgedeelten in 1.212 talen. In ruim 3.800 van de circa 7.400 talen in de wereld is nog geen Bijbelgedeelte vertaald.
Het Duits natuurlijk. Het is een Germaanse taal. Engels ook, maar dat is veel minder te merken.
De rijkste taal is de taal waarin je voelt en denkt, en voor de Nederlanders is zonder enige twijfel het Nederlands de rijkste taal ter wereld. Voor een Nederlandse schrijver geldt dat eens te meer. Hij weet wat mogelijk is in zijn taal, en wat minder goed mogelijk is, en minder mooi.
Esperanto is ooit ontworpen om de nieuwe wereldtaal te worden, een status die het Engels tegenwoordig heeft. Dit doel is nog lang niet bereikt, maar desondanks spreken wereldwijd 2 miljoen mensen de taal in 120 verschillende landen. Esperanto is ontworpen voor mensen met verschillende moedertalen.
Zo is voor Nederlanders Arabisch, Koreaans, Chinees en Japans de moeilijkste talen ter wereld. Het feit dat het schrift van deze talen uit tekens bestaat en niet uit letters maakt het voor ons nog moeilijker om te leren.
Volgens de onderzoekers heet de vreemdste taal ter wereld Chalcatongo Mixtec. Deze taal verschilt het meeste van alle andere onderzochte talen. Het Chalcatongo Mixtec wordt gesproken door 6000 mensen in Mexico in Oaxaca. In vreemdste taal Chacatongo Mixtec verandert er bij een vraagzin helemaal niets.
Of er een maximum aantal talen is dat een mens kan leren, is onbekend. Volgens de Braziliaanse uitgave van het World Book of Records is de Libanees Ziad Fazah, die in Brazilië woont, met 58 talen recordhouder.