Zelfs binnen Europa zijn er verschillen in het aantal zoenen dat geven. In Nederland wordt vaak drie keer gekust op de wang, in Frankrijk kan dat wel vier of vijf keer zijn. In Duitsland krijg je één of twee zoenen.
“In Nederland kussen we standaard drie keer - link, rechts, links, want anders mondt het uit in een botsing. Maar dat roept steeds meer weerstand op, vooral bij jongeren. Die geven liever één zoen op de wang, of alleen een hug.” Oké, maar hoe hoort het?
De Franse katholieken zouden elkaar begroeten in de naam van de vader, de zoon en de heilige geest, waarbij ze elkaar 3 keer een kus op de wang geven. Deze vorm zou overgewaaid zijn naar Nederland waar de begroeting de Brabantse drieklapper wordt genoemd.
In de meeste Europese landen geven ze elkaar twee zoenen. In Frankrijk ligt het aan de streek waar je op dat moment bent hoeveel zoenen je krijgt. Soms krijg je er wel vijf! Mannen onder elkaar zoenen elkaar minder vaak.
Duitsland: Vrienden en familie geven elkaar een of twee kussen op de wang. Italië: Familie en vrienden begroeten elkaar met een kus op iedere wang. In sommige regio's drie. Ze leggen daarbij vaak een arm op de schouder of geven een knuffel.
Twee kussen (links en rechts) is gangbaar. In Nederland en België schudden mannen elkaar meestal de hand, maar in Spanje wordt hier minder moeilijk over gedaan.
Hoewel het in Spanje, Italië en grote delen van Frankrijk normaal is om twee zoenen te geven, zijn er ook plekken waar mensen liever één, drie of zelfs vier zoenen op de wang geven.
Hoeveel zoenen?!
In België wordt er één zoen gegeven bij een begroeting, hoewel het er met een felicitatie dan soms weer drie zijn.
De Schorpioen is de beste kusser van iedereen. Als zij je willen, dan willen ze je ook écht. En dat is te zien aan hun manier van zoenen. Bovendien zoent dit sterrenbeeld niet zomaar met Jan en alleman.
Het maakt je rustig en maakt je aantrekkelijker. Het maakt je rustig en geeft je ook een fijn en geborgen gevoel. Door te zoenen wordt er meer serotonine aangemaakt, wat je emoties weer in balans kan brengen. Ook komt er een liefdeshormoon (oxytocine) vrij tijdens het zoenen, wat je kan kalmeren.
De gemiddelde tongzoen duurt zo'n tien seconden.
Definitie. Onder seksueel gedrag vallen alle vormen van seksueel contact, van knuffelen, zoenen tot geslachtsgemeenschap, alsook alle gedragingen die alleen worden verricht en kunnen leiden tot seksuele opwinding bij de persoon zelf of een ander.
Zoenen begint vaak met kussen: met dichte lippen kus je elkaar op de mond. Je beweegt je lippen en tast die van de ander af. Op een bepaald moment draai je je hoofd een beetje schuin, zodat jullie neuzen elkaar niet in de weg zitten. Je opent je mond en laat langzaam je tong naar binnen gaan.
Duitsland, Italië, Spanje en Griekenland gaan daarentegen voor twee kussen. Ook Roemenië, Slowakije, Hongarije, Kroatië en Turkije doen daar aan mee. In sommige delen van Frankrijk is het gewoonlijk vier kussen te geven. Je doet er vaak beter aan om ook hier te gaan voor de klassieke double kiss.
Kus op de wang
Wanneer je partner jou een kus op je wang geeft, laat dit zien dat hij of zij om je geeft. Het gaat bij deze kus om vriendschap en affectie. Het kan zijn dat hij of zij diepe gevoelens voor je heeft, maar momenteel niet de behoefte voelt voor romantiek.
Zoenen is goed voor de intimiteit van je relatie
Dat legt lichaamstaal en zoen-expert Katia Loisel uit: "Het kan de aantrekkingskracht verhogen, er komt veel oxytocine vrij in je lichaam, dat is het knuffelhormoon dat verbinding en intimiteit stimuleert.
Wanneer je zoent, schiet je hele lichaam in actie.Je hart begint sneller te slaan en er komt endorfine en dopamine vrij. Deze stoffen geven je een gevoel van geluk en euforie. Zoenen is ook goed voor de tanden.
Zoenen is een genot als je net verliefd bent. Een eerste kus geeft je zelfs informatie over of jij en je zoenpartner geschikt zijn voor elkaar. En zoenen blijft een lekkere bezigheid, ook als je al jaren naast elkaar wakker wordt. Maar als je er goed over nadenkt, heeft het ook iets onsmakelijks.
In Italië is het gebruikelijk om kennissen, vrienden en familie te begroeten met twee kussen. Niet zoals in Nederland met drie. Eerst links, dan rechts. Dit is niet gebonden aan geslacht, ook mannen geven elkaar onderling graag een vriendelijke begroeting door middel van twee pakkerds.
Maar wist je dat je ook een voorkeurshouding kunt hebben van je hoofd en wel tijdens het zoenen? Onderzoekers van de University of Bath en de Universiteit van Dhaka hebben ontdekt dat de meeste mensen hun partner met hun hoofd naar rechts gekanteld op de lippen kussen.
Nederland en Zwitserland: drie, in de Scandinavische landen, Oostenrijk en Spanje is twee genoeg. In Duitsland is de begroetingskus gereserveerd voor goede vrienden en familie. 'Het aantal kussen dat Belgen elkaar geven hangt van hun leeftijd af.
In Frankrijk is het woord 'galocher' opgenomen in het woordenboek als het officiële woord voor 'French kissing', oftewel tongzoenen. Tot op heden hadden de Fransen geen officieel woord voor de kus en gebruikten ze veelal de Engelse term 'french kissing'.
De Fransen zeggen niet alleen 'Salut'. Zij drukken elkaar ook de hand of kussen elkaar. 's Morgens op de werkvloer geven collega's elkaar de hand en soms is het gebruikelijk elkaar 's avonds opnieuw de hand te schudden.
Het begint met de vier kussen! Dit doe je terwijl je de hand van de ander vasthoudt. Daarna is het mogelijk dat de twee mannen of vrouwen een kwartier rustig praten, zonder de hand los te laten. Voor ons westerlingen kan het wat onwennig aanvoelen, maar in Marokko betekent het dat de relatie tussen beiden erg goed is.