Hersenen Tijdens het gamen maken je hersenen adrenaline en dopamine aan. Adrenaline zorgt voor een snellere reactiesnelheid en hogere concentratie en dopamine geeft een plezierig gevoel en kan gezien worden als een soort drugs. Zonder hoge dosis dopamine wordt je gespannen, somber of geïrriteerd.
Je denkt veel aan gamen waardoor je je niet meer kunt concentreren. Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: droge, vermoeide of geïrriteerde ogen, hoofdpijn, rugpijn, RSI, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging. Teveel gamen kan zorgen dat je je verdrietig, boos of eenzaam gaat voelen omdat andere dingen slecht gaan.
Lichamelijke gevolgen gameverslaving
Als je gameverslaafd bent krijg je vaak te maken met lichamelijke kenmerken van de verslaving. Denk bijvoorbeeld aan: door problematisch gamegedrag zorg je minder goed voor jezelf. Je slaat bijvoorbeeld maaltijden over, beweegt te weinig en krijgt onvoldoende nachtrust.
Gamers zitten vaak lang achter elkaar op dezelfde plek. Dit kan zorgen voor pijn aan spieren en gewrichten. Bijvoorbeeld aan schouders, nek en rug. Dat kun je lezen in dit onderzoek over gamen, beweging en lichamelijke klachten en in dit artikel over computergebruik, nekpijn en hoofdpijn.
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
Tijdens het gamen maakt het brein drie stofjes aan: adrenaline, endorfine en dopamine. Deze stofjes hebben een verslavende en aantrekkende werking (net als bij het nemen van drugs). Overmatig gamen kan dus leiden tot een gameverslaving.
Het is dus niet gezond om 10 uur per dag te gamen. Maar wanneer jij of je kind af en toe eens 5 uur per dag gaat gamen is dat niet meteen een probleem. Deskundigen spreken van een gameverslaving wanneer je gedurende minstens een half jaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent.
Risico's van gamen
droge of geïrriteerde ogen. een slechte conditie door onder andere het vele zitten. overgewicht door onder andere een ongezonde eetpatroon. veel gamen kan leiden tot slaapproblemen, slechte slaapkwaliteit en een kortere slaapduur.
Bij regelmatig te veel gamen kunnen de gevolgen ernstig zijn. Je verwaarloost jezelf, waardoor je lichamelijke en geestelijke gezondheid achteruit kunnen gaan. Zo kun je ziek worden van te veel gamen doordat je te weinig beweegt, slecht slaapt en ongezond eet.
Afkickverschijnselen van het stoppen met gamen zijn: Somberheid. Een gevoel van leegte. Eenzaamheid.
Kinderen kunnen veel verbeteren door te gamen: hun oog-handcoördinatie, kleine motoriek, maar ook cognitieve functies als werken in een team, hun werkgeheugen, geduld, probleemoplossend vermogen, enzovoorts." Nog een reden om je kind te laten gamen: hun algemene kennis wordt bijgespijkerd.
Tips voor een betere game balans
Zorg ervoor dat het gamen dingen als sport, sociale contacten, werk of school niet in de weg gaat zitten. Maak duidelijke afspraken met jezelf en met anderen. Bijvoorbeeld over wanneer en hoelang je wil gamen en (tot) hoe laat. Maar ook over hoeveel geld je maximaal wilt uitgeven.
Een gamestoornis of 'gameverslaving'
Iemand met een gamestoornis: heeft weinig controle over de hoe veel en vaak hij/zij gamet; kiest gamen boven (bijna) elke andere activiteit; blijft gamen of gaat steeds meer gamen.
Een kind dat gameverslaafd is wordt snel overstuur als je zegt dat het moet stoppen en iets anders moet gaan doen. Je kind liegt over het gamen Een ander signaal is dat het kind gaat liegen over het gamegedrag. Hij kan zeggen dat hij niet heeft gegamed, terwijl dat wel zo is. Dan kan er sprake zijn van een verslaving.
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de best onderzochte, meest toegepaste vorm van psychotherapie van dit moment. Het bestaat in de eerste plaats uit het opsporen van negatief gedrag en slechte gewoonten, maar ook van de gedachten en gevoelens die deze in stand houden.
Je kan bij verschillende hulpverleningsdiensten, voornamelijk de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg op gesprek gaan bij overmatig gamen. Een begeleider ondersteunt je om het evenwicht te herstellen tussen je game-activiteiten en de andere activiteiten in je dagelijkse leven.
Als iemand afhankelijk is van gamen om een dag goed door te komen of om met een probleem om te gaan dan is diegene verslaafd. Een gameverslaving kan samen gaan met andere verslavingen, bijvoorbeeld speed, cocaïne en alcohol, deze middelen zorgen ervoor dat gamer langer door kan spelen.
Er zijn verschillende kenmerken van games die het spel leuk maken. Denk bijvoorbeeld aan heldere doelen, beloningen en een gevoel van controle. Dat blijkt bijvoorbeeld uit dit onderzoek over flow bij gamers Deze eigenschappen zorgen ervoor dat gamers zich mentaal goed voelen. Daarom vinden ze de game ook leuk.
Volgens een studie van DFC Intelligence zijn er wereldwijd bijna 3,1 miljard mensen die wel eens gamen.
Het spelen van videospellen heeft voor- en nadelen. Positief aan gamen is dat het kan bijdragen aan het verruimen van kennis. Daarnaast zijn de sportspellen positief voor het verbeteren van mentale en fysieke vaardigheden. Nadelen van gamen zijn de agressie die het kan oproepen en de tijd die het kost om te spelen.
In Zweden en Bulgarije was het hoogste percentage scholieren die wel eens hadden gegamed in de afgelopen maand. Op doordeweekse dagen was dat bijna 70%, en in het weekend bijna 80%. Samengevat zien we dus dat Nederlandse kinderen ongeveer evenveel gamen als het Europese gemiddelde.
Het spelen van games heeft veel verschillende positieve effecten. Het is een manier om te ontspannen en plezier te beleven. Daarnaast zijn er voordelen op cognitief, motivationeel, emotioneel en sociaal gebied.