Bijvoorbeeld: een olijfboom met stamomtrek 80-100 cm zal tussen de 80 en 100 jaar oud zijn. In Spanje en Italië zijn zelfs exemplaren bekend van duizenden jaren oud.
De oudste olijfboom ter wereld is overigens te vinden op het Griekse eiland Kreta waar in de plaats Ano Vouves een olijfboom staat die ouder is dan 2.000 jaar (volgens sommigen zelfs ouder dan 4.000 jaar) en die nog steeds olijven produceert.
De leeftijd is te bepalen aan de hand van de omtrek van de stam. Gemiddeld groeit de stam 1 cm per jaar. Dat betekent dat een olijfboom met een stamomtrek van 50 cm ca. 50 jaar oud is.
De olijfboom komt van oudsher voor in de landen rondom de Middellandse Zee en Klein-Azië. Om eetbare olijven te krijgen zijn 2 verschillende rassen nodig, of een zelfbestuivend exemplaar. Het kan 5 jaar of langer duren voordat de bomen vrucht dragen. Olijfbomen groeien langzaam, en maken lange wortels.
Olijven groeien langzaam en kunnen heel erg oud worden tot wel 1500 jaar!! De grote olijfbomen in kuip , die hier te koop zijn met een echte dikke stam zijn een jaar of 50 a 60.
Zoals sommige fokstieren hebben sommige olijfbomen een perfect DNA en dat maakt ze erg populair (en dus prijzig). Hoeveel kost een olijfboom? Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro. Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro.
Deze bomen groeien immers op grond waar veel stenen inzitten en die op het eerste zicht uitgedroogd lijkt. Een dergelijke oude olijfboom die je op je vakantie in Spanje hebt gezien heeft wortels die tot wel 6m diep gaan.
Wanneer je niet snoeit, blijven de takken van de olijf wel doorgroeien, maar wordt ze kaal aan de onderkant. Daar wordt de boom niet mooier van, dus daarom adviseren we elk jaar te snoeien. Wees ook niet bang om teveel af te snoeien, hoe meer je snoeit hoe harder de olijf groeit.
Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan! Oude, verweerde olijfbomen maken jonge scheuten op de stammen. Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam.
Lange scheuten. Als laatste snoei je de langste scheuten terug, zodat de olijf in vorm blijft en voller wordt. Op de allereerste foto zie je een olijfboompje dat een beetje uit vorm is gegroeid.
Een goed begrip van afwisselend dragen is essentieel voor het kweken van commercieel olijfbomen. Afwisselend dragen betekent dat de bomen het ene jaar een goede opbrengst kunnen geven, en het andere jaar heel weinig tot geen olijven produceren.
Een olijfboom snoeien doe je in maart of april, na de winter. Olijfbomen zijn taaie bomen en overlevers. Ze reageren goed op een rigoureuze snoeibeurt en zullen daardoor juist meer gaan bloeien. De olijfboom wordt kaal in de winter.
Je olijfboom snoeien zal de groei zeker bevorderen. Wel heeft hij even de tijd nodig om zich te herstellen van de vrieskou: het kan tot wel drie maanden duren voordat hij weer nieuw blad aanmaakt. In de zomer komen er vanaf het vijfde levensjaar, afhankelijk van het weer, kleine vruchtjes aan de boom.
De olijfboom is een meerjarige, groenblijvende boom die meer dan een eeuw kan leven en olijven kan produceren. Olijfbomen kunnen in enkele zeldzame gevallen tot op zeer oude leeftijd nieuwe spruiten kunnen produceren, zelfs op de leeftijd van 1800. De boom bereikt een hoogte van 5-20 meter.
In de White Mountains, Californië staat Methusalem (4.845 jaar oud). De oudste niet-gekloonde boom ter wereld.
Oudste olijfboom van het mediterrane gebied
Daar staat een olijfboom van meer dan 2.000 jaar oud! Een foto daarvan verschijnt in de blog over de eilandtour Zakynthos Toen & Nu.
Als je in mei/juni nog kale takken aantreft zijn die hoogstwaarschijnlijk dood, die kun je er wel het beste afknippen. Snoeien is wel nodig want er zitten veel te veel takken aan de plant, dit is eer goed zichtbaar als er blad aan zit.
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen en af te vallen, dan staat de olijfboom te vochtig. Indien de bladeren geel worden en afvallen, krijgt de olijfboom te weinig water. Voorts kan in de olijfboom schild- of bladluis optreden (vaak alleen bij de kleinere bomen).
Takken die te ver doorbuigen, kort je vanaf de buitenkant in. Snoei niet te veel ineens weg, neem telkens even afstand van je werk en bekijk of je nog steeds een goede vorm overhoudt. Snoei ongeveer 1/3 van de kroon in één keer weg. Zomers groeien er vaak scheuten onderaan de stam, haal deze ook weg.
Scheuten van een olijfboom kan je het beste tot ongeveer 25 cm terugsnoeien. Check de boom op 'dood hout'. Dit hout kan je meteen wegsnoeien. Bij een olijfboom kunnen er takken 'naar binnen groeien'.
Er bestaat speciale mest voor olijfbomen, maar je kunt ook gedroogde koemest gebruiken. Geef twee tot drie keer mest, dit verdeel je over het groeiseizoen (april – augustus). De eerste keer mest geef je na het snoeien. Pas wel op voor overbemesting.
Plaats de Olijfboom op een standplaats in de volle zon. Denk hierbij aan een plek voor een raam op het zuiden of in de tuin op een zonnige plek. Let hierbij wel op dat de Olijfboom slechts in beperkte mate winterhard is.
Maakt u dus niet de vergissing om te denken: 'een olijfboom komt uit droge en warme streken dus kan vast lang zonder water'. Zelfs in de winter (mits het niet vriest) vraagt een olijfboom in pot eens in de vier weken een kleine hoeveelheid water. of hydrokorrels.
De olijf kan in alle grondsoorten, zolang deze voedzaam is en niet te nat blijft. Dus zowel in klei- als zandgrond. Staat de boom in de volle grond en kan deze diep wortelen dan kan hij ook wat droogte verdragen. Geef in de zomer voldoende water, zelfs tot 3 keer per week als u zandgrond heeft.