Sterke vaste planten die geschikt zijn voor grote groepen, zijn: vrouwenmantel (Alchemilla), schoenlappersplant (Bergenia), smele (Deschampsia), ooievaarsbek (Geranium), hartlelie (Hosta), kattenkruid (Nepeta) en struisvaren (Matteuccia).
Jaarrond genieten van je border? Ga voor een mix van voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en groenblijvende borderplanten voor een tuin die het hele jaar door kleur geeft. Zwenkgras, lampenpoetsersgras, zegge en vrouwenmantel zijn enkele populaire groenblijvende vaste planten.
In een klassieke border rangschik je planten volgens groeihoogte. Hoge planten staan achteraan, terwijl lage plantjes en bodembedekkers vooraan een plek in je bloembed krijgen. In het midden zet je best planten die tot 1 meter hoog worden. Zorg hier en daar voor uitschieters in je bloemperk met stokrozen of Delphinium.
Voor gemiddelde groeiers mag je uitgaan van 7 tot 9 planten per m2. Maar bij planten die hoger worden dan 1 meter is dat te veel. Voor de grotere soorten is 3 tot 5 planten per m2 voldoende. Bij grotere grassoorten is 1 tot 3 per m2 zelfs al meer dan genoeg.
Warme kleuren (rood, geel en oranje) maken een tuin kleiner, koele kleuren geven de suggestie van afstand en doen je tuin opener lijken. Heb je een kleine of brede tuin, zet dan donkere, koele kleuren als donkerpaars, donkerblauw en donkergroen achterin, daarmee creëer je diepte en lijkt je tuin groter.
Sommige planten passen mooi in groepjes van 5, andere weer in groepjes van 3, 7 of juist solitair. Dit hangt sterk af van de soort en uw type border. Het herhalen van groepjes planten in uw border zorgt ook vaak voor rust en structuur. Een patroon maakt een border netjes, dit wordt nog wel eens onderschat.
De onderlinge afstand bij lage plantjes ligt tussen de 20 en 25 cm.Middelhoge plantjes worden op een onderlinge afstand van 35 tot 40 cm geplant.Voor grote planten kan een afstand van 50 tot 75 cm gerekend worden.
Onkruid in de border kun je voorkomen door de bordergrond af te dekken met een bodembedekker zoals houtsnippers of boomschors. Het is voor onkruid lastig om door deze bedekkers heen te groeien. Ook drogen je tuinplanten minder snel uit en hoef je minder vaak water te geven.
Een gazon of border vraagt om een afgegraven tuin. Je vult de grond naderhand op met tuinaarde om te zorgen voor een voedzame bodem. Je graaft in dit geval de tuin af met een diepte tussen 10 en 25 cm.
Veel borders worden aangelegd met een breedte van 50 cm. Dit zorgt er echter voor dat de keuze van planten beperkt is. Wenst u veel variatie in bloemen, zorg dan voor minimaal een border van 5 m2.
U kunt een harmonieus effect creëren door te kiezen voor nieuwe planten met bloemen in vergelijkbare tinten. Een andere optie is om juist te kiezen met contrasterende bloemkleuren, zoals blauw en geel. Wat ook meespeelt is de bloeiperiode.