De werkgever betaalt loon over de uren die u werkt. Bij 3 opeenvolgende contracten ontstaat een vast dienstverband. Ook krijgt u een vast contract als u langer dan 3 jaar meerdere tijdelijke contracten heeft gehad.
Nulurencontract omzetten naar vast contract
Werknemers met een oproepcontract mogen na een halfjaar vragen om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vast contract) of een overeenkomst met vaste arbeidsomvang (aantal uren). Je hoeft daar niet in mee te gaan, maar je moet wel schriftelijk reageren op dat verzoek.
Als u een nulurencontract heeft, heeft u recht op doorbetaalde vakantie-uren.U heeft per jaar recht op 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Dit recht geldt voor alle werknemers. Met een nulurencontract heeft u geen vast aantal werkuren per week.
Bij verlenging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, gelden wettelijke regels. Uw werkgever mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt uw werkgever dus 3 tijdelijke contracten met u afspreken.
U heeft bijvoorbeeld een nulurencontract of een min-maxcontract van 24 tot 32 uur per week. U kunt uw werkgever vragen om een vast aantal uren per week, per 4 weken of per maand. Of uw werkgever akkoord moet gaan met uw verzoek, hangt af van het soort contract dat u heeft, en hoe lang u al oproepkracht bent.
Je betaalt alleen voor de gewerkte uren.
Het grootste voordeel van een nulurencontract is dat je je werkkracht alleen moet uitbetalen voor de uren die hij of zij daadwerkelijk heeft gewerkt. Er is geen vast aantal uren verbonden aan een 0 uren contract.
Ja, (ook) werknemers met een 0-urencontract en een min-maxcontract hebben recht op het minimumloon. Per 1 juli 2022 bedraagt dit € 81,06 per dag voor werknemers van 21 jaar en ouder. Is er een cao van toepassing? Dan hebben ook de oproepkrachten recht op het cao-loon.
Hoe vaak mag je een tijdelijk contract krijgen? Je werkgever heeft het recht om maximaal 3 opeenvolgende tijdelijke contracten aan te bieden. Als er meer dan 6 maanden tussen de tijdelijke contracten zit, begint de telling opnieuw.
Hoe werkt de ketenbepaling? Volgens de ketenbepaling mag je maximaal drie tijdelijke contracten achter elkaar geven aan je werknemer. Het vierde contract is automatisch een contract voor onbepaalde tijd (vast contract). Als er tussen de drie contracten een periode van meer dan 6 maanden zit, dan is de keten verbroken.
Als uw tijdelijke contract niet verlengd wordt, heeft u misschien recht op een transitievergoeding. Om te voorkomen dat u werkloos raakt, kunt u voor afloop van de arbeidsovereenkomst om een verlenging vragen. U kunt uw werkgever ook vragen om ander werk.
Het nulurencontract is wel een arbeidsovereenkomst. Alleen ontbreekt in dit contract de paragraaf waarin wordt afgesproken hoeveel uren de medewerker aan de slag gaat. De oproepkracht gaat dus op flexibele basis aan het werk.
Loondoorbetaling bij een nulurencontract
De oproepkracht heeft recht op doorbetaling van minimaal 70% van het loon voor de dagen waarop hij al ingepland stond. Hij heeft dus recht op doorbetaling van de uren die binnen de oproepperiode vallen.
Een nul uren contract beëindigen door iemand niet meer op te roepen is niet mogelijk. Er is alleen sprake van ontslag als een tijdelijk contract verloopt of als de werkgever de arbeidsovereenkomst op de juiste manier opzegt. Dit kan bijvoorbeeld met een vaststellingsovereenkomst.
Het is niet mogelijk om per direct te stoppen met een 0 uren contract. De werknemer heeft een opzegtermijn van vier dagen. Voorwaarde hiervoor is wel dat er contractueel een opzegtermijn opgenomen is. Via een CAO kan een kortere opzegtermijn mogelijk gemaakt worden van minimaal 24 uur.
Het 0 uren contract is de meest vrijblijvende vorm van de arbeidsovereenkomst mup. Soms wordt vooraf meer duidelijkheid gegeven. Als een aantal uren wordt afgesproken, is sprake van een min max contract. Naast het afgesproken aantal uren kan dan nog flexibel worden opgeroepen.
Op 1 augustus 2023 wordt de Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs ingevoerd. Deze wet leidt tot twee belangrijke wijzigingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS). Er wordt een nieuw artikel 7a ingevoegd in de WMS.
De pauze (tussenpoos) tussen contracten maximaal 6 maanden is. Voor tijdelijk terugkerend werk (niet beperkt tot seizoensarbeid) dat maximaal 9 maanden per jaar kan worden gedaan mag er maximaal 3 maanden tussen de contracten zitten.
De werkgever heeft het recht om uw contract voor bepaalde tijd niet te verlengen en hoeft hiervoor geen toestemming te vragen bij het UWV of de kantonrechter. Het arbeidscontract eindigt dan op de aangegeven datum en vanaf die datum is de werknemer werkloos.
Kabinet verandert wet: na drie tijdelijke contracten in vaste dienst of anders pas na 5 jaar weer flexcontract. Met videoWerknemers die voor de derde keer een tijdelijk contract hebben gekregen, moeten daarna in vaste dienst worden genomen.
Dan krijgt hij automatisch een vast contract. Tenzij de periode tussen de voorgaande contracten langer dan 6 maanden is. Uw werknemer heeft recht op een vast contract na 3 tijdelijke contracten die telkens direct (of binnen 6 maanden) na elkaar zijn afgesloten.
het aantal tijdelijke contracten dat uw werkgever u mag geven (maximaal 6 contracten) de periode waarin uw werkgever u tijdelijke contracten mag geven (maximaal 4 jaar)
Met een nul-urencontract kunt u net als met elk ander arbeidscontract in aanmerking komen voor transitievergoeding.
Nee, nulurencontracten zijn niet verboden. De eerste 26 weken van de arbeidsovereenkomst is een nulurencontract mogelijk.Na deze 26 weken is dit alleen mogelijk als het in een cao is opgenomen. Daarbij moeten de aan de functie verbonden werkzaamheden incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang kennen.
Vast aantal uren na oproepcontract van 1 jaar
U mag iemand maximaal 1 jaar als oproepkracht voor u laten werken. Daarna moet u de oproepkracht een overeenkomst aanbieden voor een vast aantal uren per week, per maand of een jaarurennorm (vaste arbeidsomvang).
Uw werkgever kan en mag niet bepalen dat u niet ziek bent en (weer) moet komen werken. Zolang u niet bij de bedrijfsarts bent geweest en/of de bedrijfsarts niet heeft geconcludeerd dat u weer in staat bent om (eigen of passende) werkzaamheden te verrichten hoeft u dus ook niet te werken.