Het gaat om Schokobons die in april van dit jaar al werden teruggehaald omdat de chocolaatjes salmonella-infecties kunnen veroorzaken. Het product heeft als uiterste houdbaarheidsdatum 5 oktober 2022 maar is 'helaas alsnog uitgeleverd aan een beperkt aantal winkels'.
De NVWA waarschuwde woensdag al om enkele producten met bepaalde houdbaarheidsdata niet langer op te eten. Ondertussen geldt de waarschuwing voor alle Kinder-chocolade. Volgens Ferrero zelf zou de salmonella op 15 december in het bedrijf zijn geconstateerd. Het bedrijf erkent inmiddels 'interne tekortkomingen'.
Mogelijk kunnen de chocolaatjes salmonella-infecties veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de fabriek te eten.
Het advies aan klanten is om Ferrero Kinder Schoko-Bons met houdbaarheidsdatum 05-10-2022 of eerder niet op te eten. Klanten kunnen de chocolade terugbrengen en krijgen dan hun geld terug.
Kinder Chocolade is een lekker reepje met een romige melkvulling, bedekt met lekkere Kinder chocolade en verpakt in aparte handige reepjes. Het bevat geen kunstmatige kleurstoffen of transvetten en is verkrijgbaar in kleine porties, aangepast aan de wensen van de ouders.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Chocolade voor
Het verhaal van Kinder begint in 1968, in het hart van het kleine stadje Alba, Italië.
Nu blijkt dat er toch nog mogelijk met salmonella besmette Kinder-chocolade in de supermarkt ligt. De Kinder Schoko-Bons 300 gram, met als uiterste houdbaarheidsdatum 5 oktober 2022, zijn uitgeleverd aan een beperkt aantal supermarkten van Jumbo. Deze kunnen dus besmet zijn met de salmonellabacterie.
Ferrero Rocher 2e update producten. Alle producten met code startend met L en de cijfers '03' op positie 6 en 7 (L is positie 1). Dit betreft de Belgische fabriek waar Salmonella is in aangetroffen.
“Kinder chocolade bevat 'waarschijnlijk kankerverwekkende' stof en zou van de markt moeten worden gehaald” De chocolade van Kinder, bekend van de kleine reepjes en suprise-eieren, bevat stoffen die 'waarschijnlijk kankerverwekkend' zijn. Dat concludeert de Duitse voedingswaakhond Foodwatch.
Een darminfectie met salmonella gaat meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf over. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt en zout en suiker binnen krijgt. Zo voorkom je dat je uitdroogt. Drink daarom thee, water, bouillon en suikerzoutoplossing (ORS oral rehydration salts (oral rehydration salts)).
Salmonella heeft een enkele keer hartproblemen, abcessen en botontsteking veroorzaakt. Besmetting met Salmonella kan dodelijk zijn, als de patiënt uitdroogt en de nierwerking stopt, maar ook in geval van bloedvergiftiging en shock kan de patiënt overlijden.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe in twaalf verschillende landen 324 salmonella-infecties vastgesteld. Bijna alle gevallen zijn de herleiden tot de Kinderchocolaatjes geproduceerd door Ferrero in het Belgische Aarlen.
Na verschillende meldingen van salmonellagevallen na het eten van chocolade leidde een onderzoek naar de bron van de besmetting, de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. Daar wordt onder meer het populaire Kinder Surprise-ei geproduceerd.
Salmonellabesmettingen van chocolade komen vaker voor dan u denkt. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo kan besmette melkpoeder, die afkomstig is van dieren, aan de oorzaak liggen. Of kunnen de cacaobonen, die in kleine boerderijen worden geoogst, gefermenteerd en gedroogd, vervuild zijn met dierlijke uitwerpselen.
Chocolade geschiedenis: De eerste cacaotelers.
Al rond 600 na Christus hadden zij de eerste cacaoplantages. Zij bereidden een bittere drank met de bonen uit de cacaoplant en noemde die 'xocoatl'. Met chilipeper, vanille en piment brachten de Maya's de drank op smaak.
Zo was Nutella (1964) de eerste smeerbare hazelnootpasta, Tic Tac (1969) het eerste meeneemsnoepgoed, Kinder Surprise (1974) het eerste chocolade-ei met een verrassing erin dat op industriële schaal werd geproduceerd en Ferrero Rocher (1982) de eerste ronde praline.
Het werd gelanceerd in 1968 door Michele Ferrero wiens droom het was om chocolade te maken die speciaal ontwikkeld was voor kinderen.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.