Zorgen voor jouw zijde – algemene voorzorgsmaatregelen
Laat zijde dus nooit weken in water. Zijde is een sterke, natuurlijke vezel en bestaat zoals alle dierlijke vezels uit eiwit. Dat houdt in dat geen chloor / optisch bleekmiddel gebuikt mag worden. Dat veroorzaakt erosie en zal de zijde beschadigen.
Zijde wassen in de wasmachine
Als het label aangeeft dat het alleen geschikt is voor de stomerij, dien je het zeker niet in de wasmachine te wassen. Kies altijd voor een koud – het liefst een handwas – programma met een maximale temperatuur van 30 graden. Een hogere temperatuur kan het kledingstuk beschadigen.
Daarvoor vul je een emmer, het bad of de wasbak met koud water en een wasmiddel wat geschikt is voor fijne was, zoals wol of dus zijde. Beweeg met je hand door het water om het wasmiddel te verdelen en op te laten lossen in het koude water. Daarna laat je het zijden item zo'n dertig minuten weken in dit badje sop.
Op de hand wassen op 30 graden met een fijn wasmiddel (vloeibaar, dat geschikt is voor zijde) en naspoelen met lauw water. Indien de wasmachine een speciaal 'zijde programma' heeft kun je ook de wasmachine gebruiken. Het is belangrijk om zijde altijd apart te wassen, en op maximaal 400 toeren laten centrifugeren.
Omdat zijde een eiwit is, mag het alleen gewassen worden met een pH-neutraal wasmiddel, zonder optische witmakers. Was je het een keer met een normaal wasmiddel, dan zal het sneller slijten. Hoe lang een zijden kussensloop bij dagelijks gebruik meegaat wisselt per persoon. Dat kan 1,5 jaar zijn, maar ook 4 jaar.
Robijn Wol & Fijn Vloeibaar Wasmiddel
Dat is niet zomaar. Het is namelijk echt een goed wasmiddel voor zijde was. Dit wasmiddel van robijn is zacht voor fijne stoffen, waaronder dus zijde.
De brandtest
Je neemt een paar draden en verbrandt ze met een vlam. Echte zijde ruikt naar verbrand haar, de vlam is onzichtbaar en stopt met branden wanneer de vlam wordt weggenomen. Met een kunstmatige stof zoals polyester zal er een vlam en de geur van verbrand plastic ontstaan.
Zijde laten krimpen
Zijde is een erg fragiele stof, dus je moet extra voorzichtig zijn als je zijde wil krimpen. Stop je zijden kleding daarom in een waszakje voor je het in de wasmachine doet. Gebruik een mild wasmiddel, zoals Neutral vloeibaar wasmiddel, zodat je de vezels niet beschadigt.
Je kan je zijden kussensloop, hoeslaken of kleding beter niet drogen op de verwarming en in de zon. Ook is het beter om zijde niet in de droger te doen. Als je dit wel doet is je beddengoed niet direct verpest, maar het zorgt ervoor dat het minder lang meegaat.
Het eerste wat zijde laat slijten is de wasmachine, dus gooi nooit zijde in de wasmachine. Je zou ook kunnen kiezen om het naar de stomerij te brengen maar is eigenlijk niet nodig. Zijde droogt zo snel op dat na een handwas het binnen een paar uur al gebruikt kan worden.
Was satijn op 40 graden in de wasmachine. Gebruik niet te veel wasmiddel bij het wassen van satijn. Als je satijn in de droger doet, zorgt dit voor het mooiste resultaat. Droog het op een lage temperatuur met een kort programma.
Stropdas zijde
Stop je zijden stropdas niet in de wasmachine of in een sopje lauwwarm water. Een zijden stropdas kan je het best reinigen om de vlek te behandelen met wasbenzine. Doe een kleine hoeveelheid wasbenzine op een schone doek en houdt het tegen de vlek aan.
LET OP! Gebruik alleen vlekken verwijderaar zonder bleek. Bleek is een te aggresieve stof om gebruikt te worden op satijn, het maakt de stof kapot en verwijdert de kleur. Als je de vlek er acht niet uit kan krijgen maar je de jurk nog niet op wilt geven kun je probern om bleek te gebruiken.
Natuurzijde. Echt zijde, ook wel natuurzijde genoemd, is een natuurlijk product en daarom kostbaar. Het is een substantie die wordt afgescheiden door verschillende soorten insecten als de zijderups en bepaalde soorten spinnen. De substantie stolt tijdens het afscheiden wanneer het in contact komt met de buitenlucht.
De prijs is natuurlijk geen indicatie voor de kwaliteit van de zijde. Er worden namelijk ook goedkope synthetische stoffen opzettelijk hoog geprijsd om ze voor echte zijde te laten doorgaan. In de praktijk kom je dit vaak tegen op toeristenmarkten. Echte zijde is minstens 10 maal duurder dan imitatie zijde.
Kenmerken van zijde
Het is luxer dan satijn, en daardoor ook duurder. Dit komt door de kwaliteit van de vezels die worden gebruikt om de stof te maken. Zijde wordt namelijk gemaakt van de cocons van zijderupsen. De vezels worden van de cocons afgewikkeld, tot draden gemaakt en worden vervolgens tot stof geweven.
Zijde laadt zich nauwelijks statisch op. Zijde kan veel vocht opnemen (tot 40%) zonder dat de stof vochtig aanvoelt.
Zorg dat je zijde nog een beetje vochtig is of maak het vochtig alvorens je met het strijken begint. Kies voor de laagste temperatuur of kies voor de zijde-optie - mocht je strijkijzer deze hebben. Strijk op de binnenkant dus keer je zijden product binnenstebuiten.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Zijde heeft de unieke en fantastische eigenschap dat het warm aanvoelt tijdens de winter, maar zijde voelt ook lekker koel tijdens warme zomerdagen. Hoe dat kan leggen we je uit. De natuurlijke temperatuur regulerende eigenschap van zijde wordt ook wel isothermisch genoemd.
Fijne was / delicaat / zijde
Programma voor fijne stoffen zoals zijde, viscose of andere synthetische stof. De trommel draait minder intensief en centrifugeert op een laag toerental. Werkt alleen op lage temperaturen. Je kunt het beste kleine hoeveelheden wassen.
Haal alle (indien mogelijk) kussenslopen en hoezen van de bank en doe deze in de wasmachine (wel goed op het wasvoorschrift letten). Doe de kussenslopen en hoezen niet in de droger – laat ze aan de lucht drogen. Klop ondertussen alle kussens goed uit en haal alle kruimels en viezigheden weg met de stofzuiger.