Een overbeet van 3 tot 5 millimeter (ca.20-30% van de hoogte van de grote voortanden) is normaal. Is de overbeet groter en ondervindt iemand daar hinder van, dan kan een beugel de kaakstand niet meer beïnvloeden omdat de kaken volgroeid zijn.
Normaal passen de bovenste en onderste tandenrij goed op elkaar als je de mond sluit. Als je de tanden niet goed meer op elkaar kan zetten, en dus niet goed aansluiten, spreken we van malocclusie. Vaak zorgt dit voor extra spanning in het kaakgewricht, en kan dit pijn veroorzaken in de kaak en/of het aangezicht.
Als er sprake is van een goede beet, zit er geen ruimte tussen de boventanden en de ondertanden en sluit alles mooi op elkaar aan. Daarnaast kunnen de kiezen mooi op elkaar gezet worden bij een goede beet en zien de tanden er recht uit.
Wanneer u een overbeet heeft, hebben uw tanden en kiezen niet de juiste verhouding met de kaken. De boventanden staan iets over de ondertanden heen, waardoor de tanden niet mooi op elkaar aansluiten. Een (grote) overbeet kan ervoor zorgen dat u moeite heeft met spreken of met kauwen.
Als een diepe beet wordt gevonden, moet de therapie zo vroeg mogelijk worden gestart, bij voorkeur vóór de vervanging van de melktanden door permanente tanden. Gemiddeld duurt het verhelpen van een defect met behulp van een orthodontisch apparaat ongeveer twee jaar.
Bij een diepe beet sluiten de bovenste voortanden te ver over de ondertanden. Dat kan zo ernstig zijn, dat de onderste tanden in het tandvlees van het verhemelte bijten en ze nauwelijks meer zichtbaar zijn. Boventanden kunnen schuin naar voren komen te staan en er kan een spleet tussen de voortanden ontstaan.
Een diepe beet wordt doorgaans veroorzaakt door een onderkaak die veel korter is dan de bovenkaak. Andere oorzaken van een diepe beet zijn ontbrekende kiezen die moesten worden getrokken, of een trauma.
Een overbeet van 3 tot 5 millimeter (ca.20-30% van de hoogte van de grote voortanden) is normaal. Is de overbeet groter en ondervindt iemand daar hinder van, dan kan een beugel de kaakstand niet meer beïnvloeden omdat de kaken volgroeid zijn. Er is dan een chirurgische kaakcorrectie nodig.
Je hebt een overbeet als de tanden in de bovenkaak verder naar voren staan dan die in de onderkaak. De bovenste tanden vallen over de onderste heen, in plaats van dat ze er bovenop staan.
Als je tandarts vertelt dat je voortanden ver vóór je ondertanden uitsteken, is dat per definitie een overbeet. In de meeste gevallen is er sprake van een kleine afwijking van de uitlijning, maar er kan ook sprake zijn van een ernstige overbeet.
Veel kinderen hebben al op jonge leeftijd een kruisbeet of dwangbeet, waardoor de bovenkaak en de onderkaak niet goed op elkaar passen. Meestal is de bovenkaak te smal.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
dwangbeet. De tanden kunnen zo'n positie in de mond hebben dat ze storen als je bijt. Dan kan je onderkaak naar voor of opzij schuiven om de tanden op elkaar geplaatst te krijgen. Dat leidt tot een extra belasting van het kaakgewricht en extra slijtage.
Je hebt een overbeet als je boventanden je ondertanden bedekken of er erg vanaf staan. Mogelijke oorzaken van een overbeet:erfelijkheid.
Een volwassen bever haalt 80 kg aan bijtkracht. Een mens kan ongeveer 80 kg bij elkaar bijten. Een volwassen leeuw kan 780 kg bij elkaar bijten. Een alligatorschildpad: 450 kg.
een scheefstand van het gezicht;het niet goed kunnen sluiten van de mond waardoor deze 's nachts uitdroogt;te veel tandvlees zichtbaar bij lachen;een te grote of te kleine kin.
Bij volwassenen met een overbeet kunnen we de groei van de kaak niet meer beïnvloeden. Het corrigeren van een overbeet is dan alleen mogelijk met een vaste beugel in combinatie met een kaakoperatie.
Rechte tanden zonder beugel
Het is mogelijk om (optisch) rechtere tanden te krijgen, zonder een beugel te hoeven dragen. Dit kan bijvoorbeeld door facings te plaatsen op je eigen tanden of operatief je tanden te laten rechtzetten. Facings zijn als het ware een hoesje over je eigen tanden.
We gebruiken een blokbeugel om een overbeet op te lossen. Je hebt een overbeet wanneer je onderkaak meer naar achteren staat dan je bovenkaak. Hierdoor steken de tanden in de bovenkaak vaak vooruit. Er bestaan verschillende soorten blokbeugels, namelijk een twinblock en een activator.
Is het mogelijk om een overbeet te voorkomen? We moeten er rekening mee houden dat het in de overgrote meerderheid van de gevallen niet mogelijk is om overbeet te voorkomen. Omdat genetische overerving een bepalende rol speelt.
Bij een overbeet staat de bovenkaak verder naar voren dan de onderkaak. Hierdoor sluiten de tanden niet mooi op elkaar aan. Een overbeet komt voor bij zowel kinderen als volwassenen. Bij kinderen is het mogelijk om de groei van de kaak te beïnvloeden met een beugel.
Een uitneembare beugel brengt de boven- en onderkaak in de juiste positie. Daarna worden de tanden en kiezen rechtgezet met een vaste slotjesbeugel. Zo'n vaste beugel duwt of trekt de tanden en kiezen in ongeveer 1 à 2 jaar in de juiste positie.
Daarnaast kennen we een harde indicatie bij een zogenaamde palatumbeet waarbij de ondertanden het tandvlees van het verhemelte stuk bijt. Een kruisbeet of schaarbeet levert een fors verminderde kauwfunctie en verhoogde kans op parafuncties.
Bij een kaakoperatie corrigeert de kaakchirurg de stand van de bovenste en/of onderste kaak. De operatie heeft als doel om de bovenste en onderste kaak goed op elkaar aan te laten sluiten, zodat je goed kunt kauwen en praten. De operatie vindt plaats in de mond.
Crowding. Er is te weinig ruimte voor de tanden en kiezen in de kaak en zo komen de tanden scheef te staan.