Plastic of kartonnen bekertjes kunnen goed gerecycled worden, als je ze laat ophalen. Ze moeten dan wel leeg zijn, dus zonder afval erin. Wil je op jouw werk het milieuvriendelijkst drinken? Ga dan voor afwasbare mokken en vul die steeds bij voor jouw koffie of thee.
Dit is geen ramp als je er enkel koude dranken in schenkt, maar vaak worden de plastic bekertjes ook gebruikt voor thee, koffie en bijvoorbeeld cup-a-soup. Je kunt het bekertje dan niet stevig vastpakken zonder je vingers te branden.
Deskundigen wezen er echter ook op dat als de beker of waterfles is gemaakt van PP plastic, het is niet-toxisch, omdat de verwerkingstemperatuur van PP plastic op het moment van vervaardiging (°C) is 180-240, dus kokend water zal het niet ontleden.
Op deze regels zijn een aantal uitzonderingen. In bepaalde gevallen wegwerp bekers met plastic nog wel toegestaan namelijk: Wanneer er minimaal 75% hoogwaardig gerecycled worden in 2024, en voor minimaal 90% in 2027. Voor wegwerpbekers met plastic is dit hoogwaardig recyclen momenteel niet mogelijk.
Omschrijving. Een van de meest bekende koffiebekers zijn de traditionele plastic koffiebekers van 180ml!
Plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik, kunt u sinds 3 juli 2021 niet meer kopen. Wattenstaafjes en rietjes voor medisch gebruik zijn wel verkrijgbaar.
Zowel plastic als papieren wegwerpbekers mogen in de zak of bak voor plastic verpakkingen en drinkpakken (pmd). Papieren bekers mogen in elk geval niet bij het oud papier, want een gebruikt bekertje is niet schoon en droog.
Vanaf 1 januari 2024 mag u geen plastic wegwerpbekers en -bakjes meer aanbieden waar klanten deze direct gebruiken. Bijvoorbeeld in de kantine, op kantoor, in uw restaurant of snackbar of op een festival. Herbruikbare bekers en bakjes worden standaard.
Vanaf september 2023 haalt de gemeente pmd op een andere manier op (inzamelen). In de meeste wijken hoeft u pmd dan niet meer apart aan te bieden. U mag plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken dan in de vuilniszak bij het restafval doen.
Eten en drinken afhalen of bezorgen? Sinds 1 juli moet er extra betaald worden voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) zijn gemaakt van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis meegeven.
Het is slechter voor het milieu
Plastic bevat schadelijke stoffen en is moeilijk afbreekbaar, dat zorgt voor een aanslag op het milieu en de natuur. Leidingwater zou al 30 keer minder milieubelastend zijn dan het meest milieuvriendelijk verpakte water. Genoeg water drinken, is onderdeel van een bewuste levensstijl.
Melamine en formaldehyde
Formaldehyde kan de huid, luchtwegen en ogen irriteren en zelfs kanker veroorzaken. Bij koude dranken is er geen probleem, maar bij warme dranken als koffie en thee kwamen deze schadelijke stoffen vrij. Het gebruik van deze bekers in de magnetron is daarom ook af te raden.
De maatbekers van Pyrex zijn van ontzettend hoge kwaliteit en geschikt voor veel verschillende doeleinden. Doe de maatbeker in de oven of magnetron of vul hem met kokend water of ijs, deze maatbekers kunnen het allemaal hebben.
Thee zetten
Bij het zetten van je thee moeten de theeblaadjes voldoende de tijd krijgen om het water op te nemen en hun smaak te verspreiden. Laat ze dus zolang zitten als op de verpakking beschreven staat. Is de trektijd verstreken, dan mag je wél even soppen om de kleur goed te verspreiden.
Het best in Porselein of Glas
Thee komt het beste tot zijn recht in een laag, wijd kopje of serveer de thee in een theeglas. De perfecte kannetjes zijn gemaakt van porselein of glas. Een glazen theepot heeft bovendien het leuke voordeel dat je de thee ziet zwemmen in het warme water...
Is dit een plastic verpakking of een plastic product? Plastic verpakkingen mogen bijna altijd in de plasticbak, maar plastic producten (bijv. een plastic strandemmer of badeend) nooit: die horen bij het restafval. In het geval van een verpakking is het het belangrijkst dat de verpakking leeg is.
Metalen verpakkingen zoals conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren (PMD). Het plastic, blik en drinkpakken wordt in sorteercentra gescheiden, het blik kan zo heel goed gerecycled worden.
Betalen voor plastic wegwerpbekers en -bakjes
Wie eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, moet vanaf 1 juli 2023 betalen voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic. U kunt zelf een beker of bakje meenemen. De leverancier mag u ook een verpakking meegeven die herbruikbaar is.
Het verbod houdt in dat je geen plastic wegwerpproducten meer mag gebruiken of verkopen, zoals plastic borden, bestek, rietjes en wattenstaafjes. Dit verbod geldt al sinds 3 juli 2021. Herbruikbare plastic borden en herbruikbaar plastic bestek zijn uiteraard wel toegestaan.
Sinds 1 juli 2023 moet u betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Zo wil de overheid zorgen voor minder zwerfafval en plasticgebruik. U kunt overal een herbruikbaar alternatief gebruiken. Bijvoorbeeld uw eigen herbruikbare bekers en bakjes.
Om hoeveel wegwerpverpakkingen gaat het in Nederland? Alleen al in Nederland gooien we iedere jaar 7 miljard plastic wegwerpbekers en -bakjes weg. Dat zijn er 19 miljoen per dag.
Wegwerp koffiebekers zijn uitstekend te recyclen. Gelukkig maar, want per persoon gebruik je gemiddeld wel twee tot vijf nieuwe kartonnen koffiebekers per dag.
Plastic wordt meestal gemaakt van aardolie en bestaat uit polymeren. Dat zijn lange moleculen van steeds dezelfde bouwstenen. Plastics zijn te verdelen in drie families: thermoplasten, die zacht worden wanneer je ze verhit, thermoharders, die bij verhitting dezelfde vorm behouden, en elastomeren, die elastisch zijn.