Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C. Houd voor kant-en-klare soep 8 weken aan.
Vrijwel iedere soort soep kun je invriezen, maar bij sommige soorten kun je bepaalde ingrediënten het beste vers toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan de meeste groenten en vermicelli. Zulke ingrediënten kun je de laatste 10 minuten vers toevoegen.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST OF IN DE DIEPVRIES? Ga je de soep binnen enkele dagen opeten dan volstaat natuurlijk de koelkast. Wil je het voor langere tijd bewaren kies dan voor de vriezer en maak porties in bakjes van 600ml. Hierdoor kun je de meeste soepen makkelijk 3 maanden bewaren.
De meeste soepen houden het 2 tot 3 dagen uit in een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Als je de tijd hebt, dan kun je bevroren soep het beste ontdooien in de koelkast. Dat duurt weliswaar het langst, maar daardoor wordt de kans op de ontwikkeling van bacteriën juist kleiner. Ook ontdooit de soep hierdoor gelijkmatig, wat de smaak en structuur alleen maar ten goede komt.
Soepen met bijvoorbeeld room erin, kan je wel heel goed invriezen. Alle soorten zuivel zoals melk, room, yoghurt en zure room moet je niet invriezen. Zuivel verliest zijn textuur (gaat schiften) EN smaak in de diepvries.
Je ruikt dan een zure of weeïge geur aan de soep, hoewel je aan de buitenkant niet wat hoeft te zien. Soms zie je ook dat de soep wat begint te schiften, of dat er stukjes op de bovenkant drijven. Als je dan een vreemde of zurige geur ruikt, de soep weggooien.
In de vriezer kunnen soepgroenten nog 3 maanden bewaard worden.
Goed afgekoelde soep kan je gemakkelijk 3 à 4 dagen in de koelkast bewaren.
Als de soep goed is afgekoeld, kun je deze in de koelkast zetten. Je kunt de pan in zijn geheel in de koelkast zetten, afgedekt met vershoudfolie. Je kunt ook een bewaarbakje gebruiken. De soep is in de koelkast ongeveer twee dagen houdbaar.
Tomatensoep invriezen is mogelijk, maar voor tomatensoep waar room inzit raden we aan dit niet te doen. Dat heeft met het schiften van de room te maken, wat meestal tijdens het ontdooien gebeurt. Dus tomaten crèmesoep beter niet invriezen. Gewone zelf gemaakte tomatensoep, of tomatengroentesoep, is geen enkel probleem.
De meeste producten kan je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Er zijn hier een aantal uitzonderingen op. Brood kan je bijvoorbeeld maar één maand in de vriezer bewaren. Groente en fruit blijven een stuk langer goed in de vriezer: deze kan je wel tot een jaar laten liggen.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Je kunt de courgettesoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten en je diepvriesbakje niet barst.
Als de soep is afgekoeld, is hij klaar om in de koelkast of in de vriezer te plaatsen. Soep bewaren in de vriezer doe je in afgesloten bewaarbakken.Dit kunnen glazen, maar ook plastic bewaarbakken zijn.
Niet alle diepvriesgroenten zijn hetzelfde
De vuistregel is: als het recept wel wat extra vocht aankan (denk aan soepen of stoofpotjes), kun je de groenten gerust eerst laten ontdooien. Heb je nood aan krokante en felgekleurde groenten? Doe ze dan rechtstreeks uit de diepvries in de pan.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Ontdooide groente kun je gebruiken in gekookte gerechten zoals pasta's, soepen en ovenschotels. De beste groenten om te overwegen voor invriezen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortelen, sperziebonen, pompoen en wintergroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet.
In de koelkast kun je de soep twee dagen bewaren. Daarna kun je de soep beter weggooien, omdat je dan niet meer zeker weet dat deze nog goed is. Zeker als er ingrediënten als vlees in de soep zitten is twee dagen écht het maximum.
Gestolde eiwitten
Niet alleen wanneer je soep maakt, maar ook wanneer je kip of bouillon kookt kan er een witte schuimlaag aan de oppervlakte verschijnen. Dat schuim bestaat uit gestolde eiwitten en uit andere vervuilingen zoals bloedresten in het geval van vlees.
Erwtensoep in de diepvries
Ook in de vriezer kun je erwtensoep prima bewaren. Volg dan dezelfde stappen die we hierboven hebben besproken, maar giet de erwtensoep na het afkoelen in één of meerdere vershoudbakjes. Zet deze vervolgens in de vriezer. Je kunt de soep nu zo'n drie maanden bewaren.
Bepaalde chemische en fysieke processen kunnen er wel voor zorgen dat ingevroren producten schade lijden, waardoor hun uiterlijk en/of smaak na het invriezen en ontdooien achteruitlopen. Sommige levensmiddelen zoals komkommer of sla zijn kwetsbaarder dan andere en hierdoor minder geschikt om ingevroren te worden.
Kun je crème fraîche in soep invriezen? Absoluut, maar ook hier geldt: bewaar alleen verse producten constant op een temperatuur lager dan -18°C graden. De beste manier om smaak- en textuur te behouden is door de ingrediënten separaat in te vriezen.
Ook is de pan erg geschikt om gerechten koel te houden in koelkast of vriezer. Zo kun je de pan bijvoorbeeld gekoeld gebruiken als serveerschaal op een hete zomerdag.