Een geslachtsrijp zeugje wordt elke 16 à 18 dagen bronstig gedurende een periode van ongeveer 24 uur. Sommige zeugjes laten elke beer toe, maar andere zijn kieskeuriger en willen zich door bepaalde beren niet laten dekken. Na de dekking blijft de zogenaamde dekprop achter in de vagina van het zeugje.
De cyclus van de vrouwelijke cavia duurt ongeveer 15-17 dagen, waarin ze een periode van ongeveer 14 uur bevrucht kunnen worden. Aan het gedrag van het zeugje kunt u zien of ze bronstig is (voor het mannetje staan met gekromde rug en kont omhoog).
Cavia's kunnen per jaar ongeveer vier nestjes krijgen, ze krijgen per keer tussen de twee en vijf jongen. Als je een nestje wil moet je wel alvast nadenken waar de jonge cavia's naar toe gaan. Het zou zonde zijn als de cavia's uit het nestje in de opvang terecht komen.
Een zeugje is eens in de 16 dagen bronstig. Er zit een vlies voor de vagina die de vagina afsluit, die breekt voor de dekking, zodat het zeugje bevrucht kan worden. Als het zeugje gedekt is laat het beertje en geleiachtige prop achter in de vagina, zodat het sperma niet weg kan.
Cavia's zijn al op jonge leeftijd geslachtsrijp; zeugjes op 4-6 weken leeftijd, en beertjes vanaf 8-10 weken. Zeugjes hebben om de 14-19 dagen een vruchtbare periode waarin ze gedekt kunnen worden. Wanneer u wilt fokken met cavia's is het verstandig om te wachten tot de zeugjes 3-4 maanden oud zijn.
Om de 14 tot 18 dagen wordt de zeug bronstig. Het bronstig zijn van de zeug houdt in dat ze bereid is te paren omdat ze vruchtbaar is, want alleen gedurende de bronstigheid is ze vruchtbaar - daarbuiten niet.
Het beste is om de jonge cavia's één voor één bij de moeder weg te halen. Zo heeft haar melktoevoer de gelegenheid om te stoppen en kan ze wennen aan het leven zonder haar kleintjes. Het zorgen voor een nestje cavia's is normaal gesproken niet moeilijk, de moeder en de jonkies zullen zelf weten wat ze moeten doen.
Een baby cavia heet gewoon jong, maar sommige mensen noemen het ook wel een biggetje.
Anders dan bij een resorptie, heeft er wel een bevalling plaatsgevonden. Meestal heeft ze moeder dit netjes opgeruimd (ze eet de kleine vruchtjes ook op) en zie je weinig meer, behalve wat bloed uit de vagina of op het neusje.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Cavia's maken geen nest en de jongen worden met open ogen, haar en tanden geboren. Binnen een dag na de bevalling kunnen de jongen al vast voedsel opnemen en na 3-4 weken kunnen ze bij hun moeder weggehaald worden.
Cavia's uiten dit onregelmatig gepruttel als ze zich op hun gemak voelen: wanneer ze op ontdekking zijn, door ons geknuffeld worden of elkaar willen laten weten dat ze er (nog) zijn. Gelukkige cavia's kunnen soms eindeloos tetteren! Heel vaak lijken ze het met dit tevreden gepiep ook gewoon tegen zichzelf te hebben.
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.
De Rex, U.S.-teddy en alle langharige cavia's zijn wat karakter betreft de meest goedaardige dieren. Toch zitten hier ook nog wel pittige exemplaren tussen die bijvoorbeeld kammen en borstelen niet zien zitten. Ook in kleuren zien we in de praktijk verschillen in karakter.
In het wild leven cavia's in groepen van tien of meer, het zijn sociale dieren die graag gezelschap hebben. Als huisdier worden ze meestal als paar gehouden. Twee vrouwtjes (zeugen) zullen vreedzaam samenleven, net als twee mannetjes (beren), zeker als het broers zijn.
Kan een cavia goed alleen leven? Cavia's zijn groepsdieren en moeten daarom samen met één of meerdere andere cavia's leven. Een cavia alleen voelt zich onveilig en vereenzaamt.
Veel konijnen en cavia's krijgen brood. Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
Niet te vaak. Was je cavia alleen als het echt nodig is. Eén of twee keer per jaar is voldoende. Als je je cavia net een week terug gewassen hebt en hij is nu weer erg vies, dan kan het geen kwaad om hem weer te wassen.
Cavia's kunnen samen met hun schil bananen eten, maar alleen met mate. Het is aan te raden om één keer per week een klein stukje banaan te serveren aan uw cavia's. Voer nooit regelmatig of teveel bananen, want dit kan leiden tot overgewicht en diarree bij cavia's.
Het vlees van dit kleine knaagdier is een echte delicatesse. Het schijnt veel proteïne te bevatten en weinig vet. Cuy, zoals cavia hier wordt genoemd, staat niet alleen in Ecuador op het menu. Ook in andere Andes-landen, zoals Peru en Bolivia, is het beestje populair.
Cavia's krijgen gemiddeld 3 jongen (1-6). De kleintjes zijn al erg volgroeid als ze geboren worden en kunnen vrijwel direct lopen, horen en zien. De moeder zoogt voor ongeveer 3 weken, de diertjes kunnen vanaf dit moment gespeend worden. Het is aan te raden om het eerste nestje te fokken voor een leeftijd van 1 jaar.
Beaphar Vitamine C voor cavia's is geschikt als dagelijkse bron van Vitamine C. Omdat cavia's deze stof zelf niet aanmaken is dagelijks verstrekken vereist. Vitamine C, is belangrijk voor het beendergestel, het gebit en het bindweefsel. De in de tablet aanwezige vitamine C is stabiel en vervliegt dus niet.