Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Door de bewerking kunnen kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) ontstaan. Deze stoffen kunnen cellen beschadigen in ons lichaam, wat tot kanker kan leiden.
Ham is bewerkt vlees. Dit soort vlees kan de kans op darmkanker vergroten. Alle vleesproducten die gerookt, gezouten, gedroogd of anderszins geconserveerd zijn, vallen onder bewerkt vlees. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn: ham, bacon, salami en bepaalde soorten worst als knak- en rookworst.
Achterham: dit onbewerkte vlees komt van het achterpoot van het varken en veel lijkt op beenham. Het verschil met beenham is dat beenham aan het been wordt gezouten en gegaard. Bij achterham maakt dit niet uit. Er zit dus geen verschil in het vlees.
"Bewerkt vlees" verwijst naar vlees dat een bewaarbehandeling heeft ondergaan zoals roken, drogen, zouten of het toevoegen van chemische bewaarmiddelen. Hieronder vallen bijvoorbeeld ham, spek, salami en sommige worstensoorten zoals frankfurterworstjes.
Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Gammon is UPF . Het is gecategoriseerd als NOVA groep 4, vanwege de aanwezige additieven en conserveringsmiddelen. Daarnaast is bewerkt vlees een van de meest ongezonde soorten voedsel die je kunt eten.
Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf omdat het vlees bewerkt is. Bewerkt vlees wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Het advies is om vleeswaren als worst, ham en paté niet te veel en niet te vaak te eten.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft bewerkt vlees, waaronder ham, spek, salami en frankfurters, geclassificeerd als een groep 1-carcinogeen (waarvan bekend is dat het kanker veroorzaakt), wat betekent dat er sterk bewijs is dat bewerkt vlees kanker veroorzaakt. Het eten van bewerkt vlees verhoogt uw risico op darm- en maagkanker.
Goede opties zijn bijvoorbeeld flinterdunne achterham of rauwe ham. Net als rookvlees heeft rauwe ham vaak wel een hoog zout-gehalte, dus zorg dat je niet te veel eet. Vette vleesbeleg soorten die we niet aanraden zijn bijv. spek, bacon, salami, boterhamworst, leverworst, cervelaat, paté en grillworst.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie. Vette vleeswaren bevatten 3 keer zoveel calorieën.
Een verse ham is een ongezouten varkenspoot. De verse ham heeft de term "vers" in de producttitel. De term vers betekent dat het product niet is gezouten in enig proces. De term "kalkoenham" verwijst naar een kant-en-klaar product dat is gemaakt van het gezouten dijvlees van de kalkoen.
Gekookte ham is namelijk bewerkt rood vlees, terwijl kippenham tenminste nog wit vlees is. Rookvlees, rosbief, kalkoenfilet… mag je ook gerust op je boodschappenlijst plaatsen. Ze bevatten relatief weinig verzadigde vetten, maar wel veel eiwitten, vitamines, mineralen…
Bewerkt vlees is vlees dat is behandeld om het langer houdbaar te maken of beter te laten smaken, door chemische conserveringsmiddelen zoals nitraten toe te voegen. Dit kan door het vlees te roken, te pekelen of te zouten. Bewerkt vlees omvat ham, spek, corned beef en sommige worsten zoals salami, chorizo en hotdogs.
Verse kip, kalkoen, rundvlees, varkensvlees en vis die niet zijn gemodificeerd, worden beschouwd als onbewerkt vlees.
Onbewerkt vlees is dus vlees waaraan voorafgaande géén extra bewerkingen zijn gedaan of toevoegingen zijn gevoegd. Onbewerkt vlees is bijvoorbeeld een heerlijke malse biefstuk of entrecôte. Onbewerkt vlees, zoals kalfsvlees en rundvlees, is daarom beter voor je gezondheid, in tegenstelling tot bewerkt vlees.
Voorbeelden van ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn onder meer ijs, ham, worst, chips, massaal geproduceerd brood, ontbijtgranen, koekjes, koolzuurhoudende dranken, vruchtenyoghurt, instant soepen en sommige alcoholische dranken, waaronder whisky, gin en rum.
Uiteindelijk zijn kleinere hoeveelheden ham van betere kwaliteit, zoals parmaham of slagersham die vrij zijn van nitrieten , beter voor de gezondheid, zegt Dr. Mellor. De NHS raadt aan dat mensen die meer dan 90 gram bewerkt vlees per dag eten, hun inname beperken tot maximaal 70 gram.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Verschil met andere gerijpte hammen: de Spaanse serranoham is de gezondste. Zowel de “Bayonne ham” als de Prosciutto di Parma en San Daniele staan langer en overvloediger in contact met zout, een bron van nitrieten.
Van de eiwitrijke voedingsmiddelen kan Parmaham, vanwege alle hierboven genoemde eigenschappen, waaronder het hoge percentage vrije aminozuren en het goede vitaminegehalte, zeker als een van de beste worden beschouwd . Ook is het handig als ingrediënt in gezonde broodjes, ter vervanging van calorierijke snacks van slechte kwaliteit die ...
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong.
Eet geen vleeswaren of verwarm het tot een interne temperatuur van 165°F of tot het stomend heet is om alle bacteriën te doden . Als u dat liever wilt, kunt u het laten afkoelen voordat u het eet. Neem maatregelen om te voorkomen dat u ziek wordt van Listeria.
Zoals in een eerder artikel besproken, raden experts aan om maximaal 2 of 3 keer per week gedroogde ham te eten.
Schouderham is wat minder mals en van mindere kwaliteit dan achter- en beenham. Dit komt doordat er meer pezen en zenen in de schouder zitten en daardoor ook meer vet. Daarnaast is de schouder kleiner, waardoor je er minder grote, mooie plakken van kan snijden.
Kies niet-uitgeharde opties
Lots of ham choices exist at the store. You'll find glazed honey hams , brown sugar cured hams, and other options that are loaded with salt and sugar. Choose uncured options instead. These are usually marked as fresh and are more organic choices that you can season later as you desire.