Printen draagt op een aantal manieren bij aan klimaatverandering en milieuvervuiling. Het eerste waar je wellicht aan denkt is het papier waar je op print. Ongeveer een vijfde van het wereldwijd gekapte bos is voor de productie van papier. Slecht voor de biodiversiteit en de co2-opname.
Minder verbruiksartikelen
Niet alleen het gebruik van papier is slecht voor het milieu. Er zijn ook namelijk ook andere producten voor nodig, zoals inkt. Voor de productie van inkt worden fossiele brandstoffen gebruikt. Bovendien bevat inkt vaak chemicaliën en andere stoffen die slecht zijn voor het milieu.
Een ecologische printer moet energiezuinig zijn. Daarnaast mag hij niet te veel inkt verbruiken en moet hij een lange levensduur hebben. Bovendien is het aan te raden om te kiezen voor een printer die dubbelzijdig kan printen. Dit scheelt namelijk heel wat (chloorvrij gebleekt) papier.
Als we in plaats van minerale oliën, plantaardige oliën gebruiken, spreken we over BIO-INKTEN. Deze inkten, die door Ecodrukkers worden gebruikt, voldoen beter aan duurzaamheidcriteria, omdat de grondstoffen onbeperkt herplantbaar zijn.
Papier is juist een bijzonder duurzaam product. Het wordt gemaakt van hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Wanneer jonge bomen groeien, absorberen ze CO2 van de atmosfeer. Bovendien blijft papier zijn hele levensduur koolstof opslaan.
De papierproductie is afhankelijk van duurzame bosbouw. Bijna 90% van alle ontbossing wordt veroorzaakt door landbouwpraktijken. De papierindustrie kan gezien worden als een relatief kleine gebruiker van hout. Papier zou zelfs wel eens bij de meest duurzame manieren van communiceren kunnen horen.
Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal dan plastic. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in.
Blik is een stuk lichter dan het zware glas, bovendien zijn blikjes beter te stapelen dan flesjes en daarmee efficiënter in vervoer. En mocht het bij het vervoeren eens misgaan, dan pak je de blikjes op en ga je weer verder. Bij glas is het al gauw einde verhaal en moeten de scherven terug de glasbak in.
Wc-papier is van oud papier
Wc-papier is na gebruik vies en kan dus niet gerecycled worden. Daarom is het belangrijk dat het van kringloopvezels gemaakt wordt die niet sterk genoeg zijn om daarna nog eens gerecycled te worden.
Blik is goed te recyclen inderdaad, maar ook blik kost ontzettend veel energie om te produceren en brengt zo veel CO2 in het milieu, een factor drie meer dan plastic. Met statiegeld op blik (2022) zamelen we straks schoon materiaal in, waardoor het minder energie gaat kosten, maar alsnog wint het niét van plastic.
Wc-papier wordt gemaakt van oud papier. Maar omdat het oude papier nog hard en stug is, wordt het eerst geweekt in heet water en vervolgens gezeefd en geperst.
Om maar gelijk even met de deur in huis te vallen: drukken op gerecycled papier is duurzamer dan het gebruiken van nieuw papier. Voor het maken van zowel gerecycled als nieuw papier is water en energie nodig, maar het productieproces van gerecycled papier is minder milieubelastend dan dat van nieuw papier.
Een vel A4 (210 x 297 mm) weegt daarmee circa 5 gram. Een pak papier met 500 vellen A4 betekent 2,5 kilo gewicht. Uit een boom kunnen daarmee 120 pakken A4 papier worden gehaald. Dat zijn 60.000 vellen A4.
Als mijn bron klopt: Er zitten dus 8.333 velletjes kopieerpapier in een boom. Voor 1000 A4 blaadjes heb je dus 1/8e boom nodig.
Van 65 % esdoornhout, 25 % berkenhout en 10 % populierenhout. Om 1000 kilo papierpulp te maken heb je 2000 kilo hout nodig. Eerst wordt de schors van de bomen gehaald. Dat duurt ongeveer 20 minuten.
Bij de papierfabriek wordt pulp gemaakt van de balen oud papier en volgt de papierproductie. Zo wordt oud papier grondstof voor nieuw papier! Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, zoals blik of glas.
Wanneer je in de winkel staat, herken je het aan de labels op de verpakking. De belangrijkste labels zijn Nordic Swan, Der Blaue Engel, het Europees Ecolabel en FSC recycled. Op de afbeelding kan je vinden aan welke voorwaarden het papier dat deze labels draagt, moet voldoen.
Hoe hoog was het Europese recyclingpercentage? Het gemiddelde percentage voor niet-verpakkingen en verpakkingen in Europa bedroeg volgens de Confederation of European Paper Industries (CEPI) 71,4% (2021).
Volgens Wikipedia heeft in 1919 ene William Corbin, in de Verenigde Staten uiteraard, de eerste papieren handdoek bedacht. Maar het lijkt me sterk dat het spul voor de jaren zeventig veel werd gebruikt.
0-1 maand: Ook producten waarvan je het niet zou verwachten zijn niet zo snel verdwenen. Een papieren zakdoek of stuk keukenrol (hoe klein ook) zal bijvoorbeeld al snel een maand rondzwerven, voordat het is afgebroken.
Productie. Toiletpapier wordt vaak gemaakt van oud papier. Dit wordt geweekt en in vele productiestappen gereinigd, gefilterd en gecentrifugeerd, om verontreinigingen te verwijderen, en alleen de vezels over te houden. De schone vezels zijn van zichzelf wit, en hoeven dus niet te worden gebleekt.
Volgens onderzoek van Smithers Pira is vouwkarton het meest duurzame verpakkingsmateriaal. Consumenten vinden papier en karton veruit de meest milieuvriendelijke verpakkingen.
De productie van karton en papier veroorzaakt lucht- en watervervuiling. Voor de productie zijn relatief veel grondstoffen (hout), water en energie nodig. Bovendien is voor de productie van hout (landbouw)grond nodig, en dat is schaars.
Om water uit een fles te drinken, is er veel extra water nodig om die fles te produceren. Het proces om 1 liter water in een plastic fles te maken, kost 3 tot 6 liter water om het te produceren. Ook bij glazen flessen wordt er veel extra water gebruikt om de flessen te reinigen en te spoelen.