Een rijstwafel als verantwoord tussendoortje voor je peuter. Veel ouders doen het, maar het is minder gezond dan je denkt. In rijstwafels of andere rijstproducten kan namelijk de giftige stof arseen zitten, die in hoge dosering gevaarlijk is.
De raad adviseert om kinderen onder de 6 jaar helemaal geen rijstwafels te geven, en op te passen met andere rijstproducten. 'Rijstwafels bevatten bijna geen belangrijke voedingstoffen en zitten vaak vol zout.
'Elke dag een rijstwafel voor kinderen onder de 6 kan schadelijk zijn' In Zweden werd het al helemaal afgeraden, maar nu waarschuwt ook in België de gezondheidsraad om kleine kinderen liever geen rijstwafels meer te geven. 'Zeker onder de zes jaar moet opgepast worden. '
Rijst bevat kleine hoeveelheden van het giftige metaal arsenicum. Voor jonge kinderen die veel rijst(producten) eten, kan dat misschien te veel worden. Uit rapportages van de EFSA, de Europese organisatie die de kwaliteit van voedsel bewaakt, blijkt dat we vooral via granen en rijstproducten arsenicum binnenkrijgen.
In deze monsters is het totaalgehalte arseen gemeten. Sinds 1 januari 2016 zijn wettelijke normen, zogenaamde maximum limieten (MLs), van kracht voor rijst en bepaalde producten gemaakt van rijst. Voor rijstwafels is de maximale limiet 0,3 mg/kg rijstwafel.
Vervang je bijvoorbeeld 2 sneden volkorenbrood (160 kcal) door 3 rijstwafels (80 kcal), dan bespaar je de helft aan calorieën. Rijstwafels bevatten echter niet alleen minder calorieën, maar ook veel minder voedingsstoffen dan brood. Twee belangrijke verschillen zijn de hoeveelheid jodium en de hoeveelheid vezels.
Kleine hoeveelheden arseen kunnen op de lange termijn huidveranderingen veroorzaken. Ook kan er bloedarmoede optreden en soms komen tintelingen in de ledematen voor. Bij langdurige blootstelling kan longkanker en huidkanker optreden.
Als we de maiswafel qua voedingswaarden vergelijken met de rijstwafel, zien we dat er vrijwel geen verschillen zijn. Dit betekend dat beide even gezond zijn. Wat betreft de smaak vind ik dat de maiswafels het echt winnen! Deze zijn veel smaakvoller, bijna zoals popcorn.
Begin het liefst vanaf 6 maanden met witte rijst en pasta. Na 7 maanden kun je ook peulvruchten toevoegen. Na 8 maanden kun je overstappen op volkorenproducten. Maak de maaltijd met een vork goed fijn en probeer naar mate je baby ouder wordt de maaltijd steeds iets grover te laten.
Het is moeilijk om te zeggen of je wel of niet elke dag 1, 2 of meer rijstproducten, zoals rijstwafels, kan eten of geven. Het hangt ervan af hoe je eetpatroon er verder uitziet. Varieer in tussendoortjes. Denk aan groente, fruit, cracker, schaaltje yoghurt of een boterham.
Dit komt door de calorieën die in het beleg zitten. Door de gezonde vetten, is het niet erg om wat meer van deze calorieën te eten. Daarom eten veel sporters vlak voor het trainen een rijstwafel of cracker met pindakaas. Zo krijg je snel een voldaan gevoel en kun je vol energie beginnen aan de work-out.
Een rijstwafel is een goede bron van vezels. Ook bevat een rijstwafel ondanks zijn vederlichte gewicht, relatief veel kalium en magnesium. Zeker als je de wafel belegt met gezonde ingrediënten als een groentespread of een ongezoete notenpasta, heb je een gezonde snack in handen.
Rijstwafels zijn een goed voorbeeld van 'Je bent wat je eet'. Deze droge rakkers zijn een perfecte bron van vetvrije koolhydraten en geven je direct veel energie in ruil voor weinig calorieën.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Je baby kan als hapje ook pasta, aardappel of rijst proberen. Maal het wel goed fijn of prak het goed fijn met een vork. Geef in het begin, witte pasta, witte rijst en eventueel als je pap wilt geven, af en toe wat pap van rijstebloem. Witte soorten bevatten minder vezels dan volkorenpasta of zilvervliesrijst.
Per kind is het verschillend hoeveel tussendoortjes ze mogen. Belangrijk is dat ze voldoende eten bij het ontbijt, lunch en avondeten. We adviseren om maximaal 3-5 Maisfingers per dag te geven.
Rauw vlees (zoals bv. gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën. Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd.
Griekse yoghurt
Yoghurt zit boordevol calcium, proteïne en gezonde vetten. Deze vetten geven de hersenontwikkeling van je baby een boost, en probiotica zorgen voor een sterk afweersysteem. Als je kiest voor yoghurt, overweeg in eerste instantie dan Griekse yoghurt.
In Zweden heeft de National Food Agency (Livsmidelsverket) een uitgebreide studie gedaan waaruit bleek dat van alle rijstproducten rijstwafels het meeste arsenicum bevatten ( gemiddeld 152 µg/kg), daarna volgt zilvervliesrijst (177µg/kg) en het minste arsenicum zit in Basmati- en Jasmijnrijst.
Wanneer je wil letten op de hoeveelheid zout, kun je het beste kiezen voor 'Consenza Rijstwafels zonder zout'. Wat betreft vezels zit je met 'Smaakt Speltwafels' goed en wanneer je graag aandacht wil besteden aan je eiwitinname is 'Leey Bio oerrwafels linzen-proteïne' een geschikte keuze.
Voedingswaarde rijstwafels
Rijstwafels met toevoegingen bevatten al snel meer voedingstoffen. Zo kan een yoghurtrijstwafel gerust 80 kcal per stuk bevatten en bijna een dubbele hoeveelheid aan koolhydraten.
Veel suiker
Het ligt aan de smaak, maar 30 gram per 100 gram is bij Snack a Jacks niet ongewoon. Ook al is het een tussendoortje en zul je niet 100 gram rijstwafels naar binnen werken, het blijft veel suiker. Het suikergehalte is te vergelijken met koekjes, niet erg gezond dus.
Arseen in voedingsmiddelen
Arseen komt voornamelijk voor in rijst en rijstproducten. Verder komt het ook in lagere hoeveelheden voor in bewerkte graanproducten zoals brood, in melk en melkproducten en in water.
Toxicologie en veiligheid. Arseen en veel arseenverbindingen zoals arseen(III)oxide (rattenkruit) zijn extreem giftig. Binnen het menselijk lichaam richt het verwoestingen aan in het spijsverteringskanaal, veelal met dodelijke afloop.
Aanbevelingen voor baby's en peuters
Kook rijst in een voldoende grote hoeveelheid water (6 keer zoveel water als rijst) en giet het kookwater weg alvorens de rijst op te dienen. Beperk tot 1 keer per week. Geef niet regelmatig rijstkoeken als snack. Varieer dus voldoende met andere gezonde tussendoortjes.