Bij de grootouders die niet alle kleinkinderen even vaak zien, is er bij de overgrote meerderheid van de grootouders met minstens één kleinkind frequent contact. Bijna alle grootouders zien het kleinkind waar ze het meest frequent contact hebben enkele keren per maand of nog vaker.
Beperk het oppassen tot één of twee dagen. Probeer het oppassen door opa en oma te beperken tot één of twee dagen. Op deze manier blijft het voor hen speciaal om op je kinderen te passen en is het minder belastend. Als het niet anders kan, vraag dan regelmatig hoe ze het oppassen ervaren en of het niet te zwaar is.
In het Burgerlijk Wetboek staat uitdrukkelijk geschreven dat grootouders het recht hebben om hun kleinkind te zien en dus omgangsrecht met hun kleinkinderen hebben. Artikel 375bis Burgerlijk Wetboek stelt: “De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden.
Vijf in totaal per jaar moet te doen zijn. Als uw vrouw vaker wil gaan, het betreft tenslotte háár familie, kan ze makkelijk in haar eentje gaan en u verontschuldigen wegens andere bezigheden - u hoeft tenslotte niet de hele tijd in haar kielzog te verkeren.
Geen wettelijk omgangsrecht voor grootouders
Zij zijn bloedverwanten van het kind, net zoals bijvoorbeeld ooms en tantes dat zijn. Grootouders kunnen de rechter alleen vragen om een contactregeling vast te stellen wanneer de band met hun kleinkinderen gekwalificeerd kan worden als een 'nauwe persoonlijke betrekking'.
Grootouders hebben recht op contact met hun kleinkinderen. Dat staat zelfs uitdrukkelijk ingeschreven in het Burgerlijk Wetboek. Artikel 375bis Burgerlijk Wetboek stelt: "De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden.
Het Burgerlijk Wetboek regelt in artikel 1:377a dat een kind recht heeft op omgang 'met zijn ouders en met degene die in nauwe persoonlijke betrekking tot hem staat'. Dit betekent dat ook opa en oma een recht op omgang met hun kleinkinderen kunnen hebben.
Nog eens 24 procent vond dat ze een paar keer per week moesten bellen, terwijl 35 procent een keer per week opnam. En 12 procent acht een keer per maand of minder passend. En 33 procent van de moeders met kinderen onder de 18 jaar vond dat volwassenen hun moeder minstens één keer per dag zouden moeten bellen.
Tips voor een betere relatie met je schoonmoeder
Misschien zijn er in het verleden dingen met je schoonmoeder voorgevallen die je niet lekker zitten. Wees de wijste, vergeef het haar en laat het los. Op deze manier kunnen jullie met een schone lei beginnen.
Bied bijvoorbeeld je hulp aan met het eten en spreek je kersverse schoonouders eerst aan met 'u' voordat ze tegen je zeggen dat je ze ook gewoon bij hun voornaam mag aanspreken. Wees beleefd, gebruik 'alstublieft' en 'dankjewel' en probeer een proactieve houding aan te nemen. Hulp wordt altijd gewaardeerd!
Een bijzonder affectieve band met het kind.
Krachtens artikel 375bis van het Burgerlijk Wetboek kunnen personen die niet principieel omgangsgerechtigd zijn, toch een omgangsrecht toegekend krijgen. Hiervoor moeten zij bewijzen dat zij een bijzonder affectieve band hebben met het kind.
Het omgangsrecht dat een natuurlijk en zedelijk recht is en dat steunt op de bloedverwantschap zelf en op de wederkerige genegen- heidsbanden tussen familieleden wordt toegekend aan de ouders, grootouders en zelfs aan een oom of tante van het kind (13). Ze heb- ben immers het recht op omgang met dit kind.
Het omgangsrecht is het wederzijdse recht van iemand om op geregelde tijdstippen persoonlijk contact te hebben met een minderjarig kind.
Opa en Oma-dag is een feestdag die elk jaar op 4 juni wordt gevierd. Het is nog niet zo bekent in Nederland, maar bestaat al bijna 15 jaar! De dag is bedoeld voor grootouders en overgrootouders.
Goed nieuws voor opa's en oma's: zij kunnen weer op hun kleinkinderen passen. Kinderen tot en met 12 hoeven geen afstand meer te houden tot volwassenen, dus grootouders kunnen weer op de jonge kleinkinderen passen. Al geldt wel dat elke situatie anders is en dat er soms toch anders gehandeld moet worden.
De helft van de vrouwen heeft moeite met schoonmoeder.
De jaloerse schoonmoeder
Ze ziet jou dus als een indringer, als iemand die haar 'lieve pieve akoetsjiekoetsjie'-zoon van haar heeft afgepakt. Ging zij eerst onderbroeken voor hem kopen, nu ga jij shoppen met je vent. En dat trekt ze niet. Nog erger: als hij dit niet eens doorheeft.
Accepteer de keuze van je kind, en zeg tegen je kind dat het goed is. Geef je kind het gevoel en de boodschap mee dat je van hem/haar houdt. Maak duidelijk dat je kind altijd welkom is bij je. Geef je kind het gevoel dat hij/zij bij jou terecht kan en altijd naar je toe mag komen.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het contact met je vader en/of moeder verbroken is. Na de scheiding zie je de ene ouder niet meer. Je ouders hebben je het huis uit gezet na een heftige ruzie. Je bent zelf weggelopen en kunt of durft niet terug.
Wat is oudervervreemding? 'Bij een verstoorde ouder-kindrelatie is het systeem van het gezin uit balans. Het is een extreem voorbeeld hoe het kind uit beeld kan raken, terwijl zowel vader als moeder juist strijden voor het belang van het kind. Er is dus niet één ouder die het 'doet' of schuldig is.
Het is aan jullie om te bepalen wie de verzorgende ouder is. Dit is de ouder die de meeste zorg- en opvoedingstaken op zich neemt. Hier zijn de kinderen het vaakst. Daarnaast moet er in de omgangsregeling komen te staan hoe vaak en wanneer de kinderen bij de niet-verzorgende ouder zullen zijn.
De Staatscommissie beveelt verder aan het bestaande verbod voor grootouders om hun kleinkind te adopteren te schrappen. De Staatscommissie meent dat de reden voor dit verbod was dat de wetgever wilde voorkomen dat grootouders de kleinkinderen als het ware van hun eigen ouders zouden kunnen afpakken.
U kunt een voogd aanwijzen in het gezagsregister van de rechtbank, of in uw testament. Wij adviseren u goed na te denken over de vraag wie de voogdij over uw kinderen krijgt. Dit kunnen bijvoorbeeld opa en oma zijn, een ander familielid of een gezamenlijke vriend(in) of kennis.