Kalkzandsteen heeft accumulerende eigenschappen, waardoor het temperatuurschommelingen kan opvangen en vocht kan opnemen en afstaan. Dit is een groot voordelen voor passiefhuizen, omdat dit ervoor zorgt dat de temperatuur en luchtvochtigheid in huis zeer stabiel zijn.
Kalkzandsteen is een onbrandbaar materiaal, klasse A1 volgens NEN 6064. Kalkzandsteen is bij uitstek geschikt voor brandwerende en brandbestendige (hoofddraag)constructies.
Wat is kalkzandsteen? Kalkzandstenen, het woord zegt het al, deze worden gemaakt van ongebluste kalk, zand en water. Deze worden onder hoge stoomdruk samengeperst. Het wordt veelal gebruikt voor funderingen, dragende binnenwanden, ankerloze spouwmuren en binnenspouwbladen.
Bovendien heeft kalkzandsteen een lange levensduur (meer dan 100 jaar) en is het onderhoudsarm en circulair, wat het product nog duurzamer maakt.
Allereerst hebben kalkzandsteenblokken een vele malen hogere constructieve waarde. Cellenbetonblokken hebben het voordeel dat ze een goede thermische isolatie hebben in tegenstelling tot de blokken van kalkzandsteen. Ook zijn kalkzandsteenblokken zwaar in gewicht, moeilijker te verwerking en niet vochtbestendig.
Met beperkte materiaalkosten, hoge verwerkingssnelheden en lage afwerkingskosten ontstaan strakke en vlak afgewerkte wanden met een hoge draagkracht, zeer goede geluidsisolatie en een hoge brandwerendheid. Hierdoor is kalkzandsteen het meest toegepaste bouwmateriaal voor constructieve wanden in de woningbouw.
Kalkzandsteen scoort goed op akoestische isolatie omdat de blokken zo massief zijn. Ze hebben een hoge brandweerstand en een goede warmteaccumulatie: de blokken houden warmte bij en geven die langzaam af.
Kalkzandsteen is onbrandbaar en in staat beperkt vocht op te nemen en dit weer gecontroleerd af te staan. Te natte omstandigheden echter zorgen voor te veel vochtopname of het zwemmen van de stenen. Daarnaast mag kalkzandsteen niet in aanraking komen met strooizout, aangezien dit de stenen aan kan tasten.
Na het storten van een betonplaat op een vorstvrij niveau, moeten de wanden nog wel tot aan de onderkant van de begane vloer worden gemaakt. Dit kan goed met kalkzandsteen omdat dit een goed vochtbestendig en draagkrachtig materiaal is.
De tijdsduur gedurende welke de constructie aan de eisen blijft voldoen, wordt de brandwerendheid genoemd (bijvoorbeeld 30 of 60 minuten). Er is in Europa gewerkt aan geharmoniseerde beproevingsnormen waarin de beproevingsmethode is omschreven.
Het Bouwbesluit stelt eisen aan de mate waarin een brandwerende wand bestand is tegen vuurbelasting. Dit is de 'weerstand tegen branddoorslag' (WBD, vaak ook aangeduid met WBDBO). Binnen het Bouwbesluit wordt een WBD groter of gelijk aan 30 minuten en een WBD groter of gelijk aan 60 minuten onderscheiden.
Hoe duurzaam en circulair is kalkzandsteen? Calduran liet het onderzoeken door Nibe, dat verrassende conclusies trok. Kalkzandsteen blijkt namelijk duurzamer dan wanden van hout, leem, gipsblokken en metal stud. En een stuk duurzamer dan (prefab) beton.
Beton bezit een grote warmte(absorberende)capaciteit. Geprefabriceerde betonvloeren en –wanden met een minimale dikte van 80 mm voldoen aan de gestelde eis van 60 minuten brandwerendheid. Bij een dikte van 100 of 120 mm bedraagt de brandwerendheid 90 en 120 minuten.
Kalkzandsteen is de benaming voor een steenachtig product. Kalkzandsteen wordt gemaakt door kalk en zand, te mengen, in een vorm (steen, blok of element) te persen en onder stoomdruk te verharden. Het mengsel bestaat voor circa 90-95% uit zand en circa 10-4% uit kalk en 1% uit water.
Het binnenspouwblad bestaat meestal uit (prefab) beton, kalkzandsteen of poriso. Poriso is iets duurder dan kalkzandsteen maar minder scheurgevoelig. Prefab beton wordt vaker bij meer seriematige projecten toegepast. De vloeren zijn meestal van (prefab) beton, maar hout kan ook.
De kalkzandstenen zijn niet geschikt voor een buitentoepassing. De stenen zullen door vorst verpulveren. Als er op dit moment nog geen vorstschade is, zal die in de toekomst zeker ontstaan. De opdrachtgever eist vervanging van de kalkzandsteenblokken door gevelstenen.
Qua prijs mag je rekenen tussen 57,5 en 75,5 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing, exclusief btw.”
De maximale reken hechtspanning wordt daarbij bepaald middels 1,5*0,2/1,8 = 0,166 N/mm2. Om te kunnen toetsen of het materiaal voldoet mag de inwendige drukspanning van het oppervlak over het moment versus weerstandsmoment worden afgetrokken: σ = M/W-N/A.
Kalkzandsteen is zoals gezegd verkrijgbaar in diverse soorten. De meest populaire vorm van kalkzandsteen is het lijmblok. De gemiddelde prijs van deze blokken ligt op ongeveer €1,60 per blok. Daarnaast zijn er de vellingblokken, deze blokken zijn iets duurder omdat ze een vellingkant hebben.
Welk blok, steen of profiel je gebruikt, hangt af van het type muur. Ga je een dragende muur zetten, gebruik dan bijvoorbeeld kalkzandsteen. Voor een niet-dragende muur pak je Ytong blokken of metal stud. Tevens maak je een scheidingswand met behulp van constructiehout en gipsplaten.
Geperste metselsteen. In de bouwkunde is kalkzandsteen de benaming voor een metselsteen die gevormd wordt door ongebluste kalk en zand intensief te mengen, in steenvorm te persen en onder stoomdruk te verharden.
Kalkzandsteen- of betonelementen kunt u zagen of knippen. Steeds vaker kiezen bedrijven ervoor om deze elementen te gaan knippen in plaats van te zagen. Het zagen van kalkzandsteen- of betonelementen neemt namelijk de nodige obstakels met zich mee.
Kalkzandsteen is geen beton ( verf ). Niet te duur, dus goedkoop, kunt u niet combineren met uw eisen ten aanzien van vet-en vuilbestendig en reinigbaarheid. U zult zich toch moeten wenden tot de epoxy- polyuretanverven. Deze vormen een sterke chemicalien bestendige dichte laag.