"Drie of vier keer doen over je theorie-examen is best normaal tegenwoordig.
' Het grootste deel van de afgenomen examens, 700.000, komt voor rekening van kandidaten die het theorie-examen doen voor het B-rijbewijs. Zo'n 90.000 kandidaten hebben theorie-examen gedaan voor brommer en circa 70.000 voor motor. Het klein vaarbewijs is goed voor 33.000 examens.
Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen.
Vroeger was theorie nog een kleine hobbel die je moest nemen op weg naar je praktijkexamen, tegenwoordig is het een col van de buitencategorie. Het slagingspercentage lag in 2022 op een schamele 36 procent. Dat was tien jaar geleden 46 procent.
Het examen is de afgelopen jaren namelijk ook daadwerkelijk moeilijker geworden. Dat komt onder meer doordat de verkeersregels flink zijn veranderd. Doordat de verkeersregels lastiger zijn geworden, is het examen ook pittiger geworden.
'Er zijn nog nooit zoveel leerlingen gestopt omdat ze hun theorie niet haalden' In 2021 was het gemiddelde slagingspercentage voor het theorie-examen 38 procent.
Steeds meer cursisten hebben moeite met het theorie-examen. In 2002 lag het slagingspercentage op 56 procent, nu is het al jaren net iets boven de 40 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Ongeveer 6 procent doet een eerste poging en haakt dan definitief af.
De redenen waarom zoveel mensen hun auto theorie examen niet in één keer kunnen halen lopen behoorlijk uiteen. De meest gehoorde reden is dat kandidaten het theorie examen toch wel redelijk onderschatten.Andere redenen zijn het gebruik van oud materiaal, zoals oude boeken van tien jaar geleden.
De belangrijkste reden waarom je vaak niet slaagt voor je theorie examen, is omdat je niet goed voorbereid bent. Door een gratis theorie-examen te oefenen kun je de stof nog eens doornemen en weet je ook meteen hoe het er op het echte examen aan toe zal gaan. Vertrouw je hersenen en geloof in jezelf.
Ken de theorie goed
Het theorie rijexamen is niet makkelijk. In de praktijk slaagt ongeveer de helft, dus rond de 50% in 1 keer voor het theorie rijexamen. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Met veel leren en oefenen wordt de kans groter, dat je in 1 keer slaagt voor je theorie.
Nee er is geen limiet dus iedereen kan slagen. Het is alleen wel lekker duur als je heel vaak voor het CBR examen op moet. Voor het praktijkexamen is er ook een limiet maar je moet wel een speciaal examen doen als je 4x gezakt bent.
Jezelf goed voorbereiden voor het auto theorie examen hoeft geen maandenlang te duren en kan het zelfs binnen 1 dag. Zo een 1-daagse cursus zit slim in elkaar en worden alleen de zaken belicht, waar er op het examen zeker vragen over zullen komen.
Het CBR bepaalt niet hoeveel mensen er wel of niet mogen slagen. Als je veilig aan het verkeer kunt deelnemen, laat de examinator je slagen. In de rijprocedure staat het meest wenselijke rijgedrag van bestuurders beschreven. Wanneer kan ik herexamen doen?
Een theorie cursus waarbij je zeker weet dat je gaat slagen voor je theorie examen. Onze auto theoriecursus kost tijdelijk geen 180 euro maar slechts 149,99 euro INCLUSIEF examen. Met deze prijs zijn wij de enige echte theoriecursus met 110% slagingskans.
Ben je 2 keer niet geslaagd, dan moet je verplicht een eenmalige lessenreeks van 12 uur theorieles volgen bij een erkende rijschool.
Hoe lang moet ik leren? We raden je aan om ongeveer een week de tijd te nemen om 's avonds te leren en in het weekend examens te oefenen. Op die manier leer je het snelste je theorie voordat je het CBR theorie-examen kunt doen. Let op: dit is een advies voor een gemiddelde cursist.
Vooral degenen die twee keer zakken voor hun rijexamen zijn nu de klos. De nieuwe maatregel houdt concreet in dat je pas op z'n vroegst na 15 weken weer mag afrijden als je voor de tweede keer gezakt bent voor je praktijkexamen. Daarmee kom je dus op een soort zwarte lijst.
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022). Het slagingspercentage van dit jaar is ook iets onder het niveau van pre-corona.
Je moet per onderdeel een minimum aantal vragen goed hebben om te slagen voor je theorie-examen: Kennis: Je moet 10 van de 12 vragen goed hebben.Inzicht: Je moet 25 van de 28 vragen goed hebben.Gevaarherkenning: Je moet 13 van de 25 vragen goed hebben.
Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 43 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Het aantal rijlessen dat je kind nodig heeft, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. Laat de instructeur van de rijschool van je kind inschatten hoeveel rijlessen er nodig zijn.
Voor het gewone theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. Bij het onderdeel gevaarherkenning krijg je 8 seconden per vraag. Bij de onderdelen kennis en inzicht is geen tijd per vraag ingesteld.
De meeste examenkandidaten zakken op kijkgedrag. Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen breed en ver vooruit kijken, op de juiste manier je spiegels gebruiken en kijkgedrag in specifieke situaties. Kijkgedrag is erg belangrijk op het rijexamen.
Landelijk slagen mannen vaker
In Nederland slaagt 51 procent van de mannen in één keer voor het rijexamen. Bij vrouwen is dit 48 procent. Dat lijkt misschien op het oog geen groot verschil. Maar bij 1000 examens zakken er 30 vrouwen meer dan mannen.