Om een goede werking te kunnen garanderen is het belangrijk de AeroChamber Plus® Flow-Vu® na 12 maanden gebruik te vervangen. Om een nieuwe AeroChamber ® voorzetkamer aan te vragen heeft u een recept van uw behandelend (long)arts nodig.
We adviseren de voorzetkamer na 1 jaar te vervangen.
Een voorzetkamer maak je het beste 1 keer per week schoon met een warm sopje met afwasmiddel. Moet je vaker puffen, dan moet je ook vaker je voorzetkamer schoonmaken. De voorzetkamer haal je helemaal uit elkaar. Als het ventieltje oud of kapot is, kun je deze ook meteen vervangen.
Volgorde van de medicijnen
Als uw kind last heeft van benauwdheidsklachten moet er vijf minuten zitten tussen het inhaleren van de twee soorten medicijnen.
Maak de AeroChamber® elke week schoon door onderstaande stappen te volgen: Verwijder het achterstuk en draai het voorstuk los van de houder. Leg de onderdelen in een lauw, schoon afwassopje.
Zorg dat alle onderdelen droog en afgekoeld zijn voordat u de VORTEX® weer in elkaar zet. NB: Het reinigen in een vaatwasser met te vuile vaat wordt afgeraden.
Gebruik inhalatiemedicijnen Gebruikt u meerdere inhalatiemedicijnen tegelijk? U kunt dan het beste beginnen met een luchtwegverwijder. Daarna inhaleert u de ontstekingsremmer. Tussen elke groep inhalatie medicijnen wacht u 5 tot 10 minuten voordat het volgende medicijn inhaleert.
Salbutamol opent uw luchtwegen. Hierdoor wordt u minder benauwd. Bij de longziekten astma en COPD (chronische obstructieve longziekte). Binnen 5 minuten na het inademen van salbutamol merkt u dat u minder benauwd bent.
Als je niet goed inhaleert, komt het medicijn bijvoorbeeld in de keel terecht. Helaas gaat er bij 70 procent iets mis in het gebruik van de inhalatoren. Denk aan het niet volledig uitademen naast het mondstuk of de adem niet lang genoeg vasthouden.
Bij het gebruik van een voorzetkamer heeft u na het indrukken van de dosisaërosol meer tijd om de medicatie in te ademen omdat de vrijgekomen aerosoldruppeltjes worden opgevangen in de voorzetkamer. Hierdoor worden de grotere aerosoldruppeltjes uitgefilterd en blijven er minder deeltjes achter in de mond- en keelholte.
Op hun 5e en 6e jaar kunnen de meeste kinderen het mondstuk van de voorzetkamer gebruiken zonder neus-mondmasker. De meeste kinderen van 7 jaar en ouder kunnen overstappen op een poederinhalator of op een dosisaerosol zonder voorzetkamer, maar dat is niet per se nodig.
Bij een puffer is dat het veelvoud daarvan en het gebruik neemt ook slechts een paar seconden in beslag, terwijl dat bij aerosol al snel een kwartier is, soms meermaals per dag. Voor mucoviscidose-patiënten is aerosol wel aanbevolen.Voor alle anderen vormt de puffer een betere oplossing.
Vaak ontstaat disfunctioneel ademen naast of ten gevolge van een ander probleem bijvoorbeeld astma, COPD, een doorgemaakte longontsteking of longembolie. Het kan ook na een operatie of een trauma optreden.
De gezondheid van de luchtwegen houdt de wereld al een hele tijd in de ban. Nu is het zo dat gember ook voordelig kan zijn voor de longen en luchtwegen. Wanneer je last hebt van een ontsteking of astma, kan gember dus verlichting bieden.
Behandelingen. Een luchtweginfectie van de bovenste luchtwegen verdwijnt vanzelf na 1 of 2 weken. Behandeling is meestal niet nodig. U kunt de klachten verminderen door pijnstillers, hoestdrank en neusspray.
Verschillende medicijnen zoals pijnstillers kunnen bij patiënten met astma een benauwdheidaanval veroorzaken. Dit komt door acetylsaliczuur, een stof die in de meeste pijnstillers zit. Maar ook andere stoffen zoals ibuprofen en naproxen kunnen problemen geven. Daarom kunt u beter uw pijnstillers kopen bij de apotheek.
Door het drinken van voldoende water kan slijm dunner worden. U kunt het daardoor makkelijker kwijt als u COPD hebt. Probeer elke dag zes tot acht kopjes water te drinken.
Het tweede slokje kun je doorslikken of je kunt zo nodig iets eten. (Water drinken of iets eten is nodig om schimmelinfecties in de mond of heesheid te voorkomen). Het tandglazuur wordt door het medicijn tijdelijk zachter en is daardoor makkelijk te beschadigen door tandenpoetsen.
De achterkant, het masker en het mondstuk mag u afspoelen maar de binnenkant van de Aerochamber niet. Dit is om ervoor te zorgen dat de binnenkant niet statisch wordt. Daarna laat u de Aerochamber aan de lucht drogen.
Adem in 1 keer rustig en zo diep mogelijk in en houd daarna tenminste 10 seconden uw adem vast of zolang als u kunt. Neem intussen de voorzetkamer uit uw mond. Het klepje van het ventielsysteem gaat tijdens het in- en uitademen heen en weer. Hoort u een fluittoon, inhaleer dan minder krachtig in.
3 Hoe controleren of de inhalator bijna leeg is? Je controleert dit het best door het spuitbusje uit de plastic houder te nemen en in een bakje water te leggen. Hoe minder dosissen het spuitbusje bevat, hoe meer lucht erin zit en hoe meer het zal stijgen.
Verstuivers. Verstuivers heten ook wel sprays of aerosols. Deze puffers moet je altijd vlak voor gebruik schudden, anders komt er geen medicijn in je longen. Om ervoor te zorgen dat het medicijn op de juiste plek in je longen komt, gebruik je een voorzetkamer.
Een voorzetkamer is een algemene term voor een buisvormig opzetstuk dat het mondstuk van de inhalator verlengt en de medicatie naar uw mond stuurt. Een inhalatiekamer met ventiel is een voorzetkamer met ventielen om de aerosol korte tijd vast te houden.
€ 30.19 bij online apotheek Viata.