Wil je de aardappelpuree alleen even warm houden terwijl je bijvoorbeeld een visje of stuk vlees bakt? Dan tipt Jeroen Meus dat je het 't beste warm houdt in een pan met een deksel erop.Doe dit op zéér laag vuur, zodat de boel niet aanbrandt.Eventueel schuif je even een warmhoudplaatje tussen de pan en de gaspit.
Stamppot kun je in de magnetron opwarmen of in een pan op laag vuur met een scheutje vocht en de deksel erop. Het vocht zorgt ervoor dat het niet aanbrandt en de warmte verdeelt – wel regelmatig roeren natuurlijk.
Eten Warm Houden In De Oven
Wel moet je de schaal met eten afdekken met een hitte bestendige deksel of aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen. Plaats de schaal of schalen met heerlijke warme gerechten in een oven die voorverwarmt is op 70 graden. Je kunt de maaltijd zo ongeveer 2 uur warm houden.
Eten warm houden doe je door middel van warmhoudbakken en warmhoudplaten. Dit zijn apparaten waar je het eten in stopt na het bakken of koken. Deze platen, bakken en/of schalen zijn tegenwoordig een apparaat die je gewoon op tafel kan neerzetten. Tijdens het eten kan je daar je eten uit halen en vervolgens opeten.
Het beste antwoord. tussen de 70 en 80 graden, dat is de temperatuur die bacteriën niet overleeft en je eten niet door gaart. Vlees kun je uren op 80 graden in de oven laten staan, zonder dat het taai of droog wordt.
Buffetwarmers zijn ideaal om je sauzen, groenten of aardappelen warm te houden. Een warmhoudplaat houdt je schalen of pannen warm. Je diner blijft langer warm als je bord is voorverwarmd. Een bordenwarmer werkt ideaal.
Bereidingen zoals een aardappelpuree, rijst,gestoofde groenten, sauzen enz kan je een tijdje warm houden in een pot met gesloten deksel op een zeer zacht vuur, zodat er geen kans bestaat dat de bereiding aanbrandt. Je kan de potten ook in een voorverwarmde oven van 50°C plaatsen, of maak gebruik van een bain marie.
Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Zowel een koelbox als thermobox als een bezorgtas is een isolator en kan daarom zowel warmte als kou vasthouden.
Verwarm de oven voor tot 80 ºC. Zet een stapel (ovenbestendige!) borden ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de oven uit en laat de borden tot serveren in de oven staan.
bereidingstip:Puree kun je van tevoren bereiden. Koel de puree dan af in een ingevette ovenschaal. Verdeel er, voordat je de puree in de oven opwarmt, klontjes roomboter over en bestrooi met wat paneermeel.
Puree op voorhand maken en daarna weer opwarmen is geen enkel probleem hoor. Er zijn verschillende manieren. Wat ik persoonlijk het makkelijkst vind is een beetje melk opwarmen in een steelpannetje en daar de koude puree bijdoen. Warm de puree op een zacht vuurtje voorzichtig op, en vergeet niet geregeld te roeren.
Om een afgekoelde ovenschotel vanbinnen door en door te verwarmen en de bovenkant goudbruin te krijgen, bak je de ovenschotel circa 40 tot 45 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, maar de binnenkant nog niet warm is, dek je de bovenkant af met aluminiumfolie.
Een restje boerenkoolstamppot
De boerenkool opwarmen, door het in de koekenpan te doen, met een klontje boter, of met wat spekjes erdoor, maakt dat de smaak alleen maar beter wordt. Je kunt er eventueel ook wat jonge kaas aan toevoegen, waardoor het restje boerenkool meer verzadigd, dus meer lijkt dan het is.
Opwarmen in de magentron
Wilt u de maaltijd opwarmen in de magnetron? Dan wordt doorgaans geadviseerd om de magnetron in te stellen op 500 – 600 watt. De opwarmtijd ligt tussen de 5 en 8 minuten. Op het etiket van de maaltijd staan deze instructies precies weergegeven.
Koken in de magnetron
Boerenkool snijden of plukken en wassen. Met aanhangend water in een magnetronschaal doen. De schaal afdekken en in de magnetron plaatsen kook de groente op 700 watt gedurende 5 tot 8 minuten. 1 tot 2 minuten laten nagaren.
Nog één keertje: gerechten die warm moeten blijven, dek je af met de matte kant naar buiten en de glanzende kant naar binnen. Gerechten die je koel wilt houden, dek je af met de glanzende kant naar boven.
Een thermobox is zeer geschikt voor het vervoeren van warme of koude gerechten. Met behulp van een thermobox brengt u de maaltijden naar uw gasten thuis of op kantoor. Er zijn thermoboxen speciaal voor warme maaltijden en voor maaltijden die koel moeten blijven of bevroren.
Tip: Omdat je de frietjes niet allemaal tegelijk kunt bakken, kun je de reeds bereide frietjes warm houden in een schaal met aluminiumfolie of (nog beter) een voorverwarmde oven (ca. 250°C).
Bewaar levensmiddelen die warm bewaard moeten worden, altijd boven de 60 °C. Dit geldt bijvoorbeeld voor (onderdelen van) kant-en-klare maaltijden.
Je kunt de pannenkoeken tijdens het bakken ook warmhouden in de oven. Verwarm de oven voor op 80 °C. Zet een hittebestendig bord of schaal in de oven en leg de pannenkoeken daarop. Dek de pannenkoeken tussendoor af met een stuk aluminiumfolie, om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Wanneer je kiest voor de circulatiegrill stand schakelt je oven afwisselend de grill en ventilator in. Op deze manier blaast de oven om de zoveel tijd hete lucht rond je gerecht.
Twee dagen. Het Voedingscentrum raadt aan om je maaltijd maximaal twee dagen afgedekt in de koelkast te bewaren. Op die manier kun je toch nog iets langer genieten van bijvoorbeeld dat overheerlijke stoofvlees, na al dat geploeter in de keuken.
Dat doe je best op een niet al te hoge temperatuur in de oven. Dek het vlees af met een stukje aluminiumfolie en steek het een minuut of tien in een voorverwarmde oven van 140°C. Hou er wel rekening mee dat het vlees al een bepaalde bakwijze heeft, dus de kans blijft bestaan dat het een beetje verder gaart.