Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. De meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij MSM (mannen die seks hebben met mannen). Het grootste risico op besmetting hebben mannen die vaak seks hebben en meerdere partners hebben.
Mensen jonger dan 18 jaar, tenzij in uitzonderlijke gevallen. Mensen met symptomen van apenpokken of andere ernstige ziekte of acute infectie met koorts. Mensen die als kind werden gevaccineerd tegen pokken, tenzij ze immuungecompromitteerd zijn.
U kunt gevaccineerd worden tegen apenpokken als u tot een risicogroep behoort. De risicogroepen zijn: Mannen die seks hebben met andere mannen (MSM) en transgenders die hiv-PrEP gebruiken. Of hiervoor op de wachtlijst staan.
Het monkeypoxvirus is nu vooral gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Maar iedereen kan het krijgen. Je krijgt het virus als je dicht bij elkaar bent. Of je homo, hetero, vrouw of man bent, maakt niet uit.
Het aantal mensen dat sinds de uitbraak in Nederland besmet is geraakt met monkeypox bedraagt 818, waarvan 6 vrouwen. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën.
Symptomen van monkeypox (apenpokken)
koorts. hoofdpijn. spierpijn. gezwollen lymfeklieren.
Kun je maar een keer monkeypox krijgen? Als je de ziekte hebt gehad krijg je meestal de ziekte niet nog een keer. Of dat na vaccinatie ook zo is, weten we niet zeker. Mogelijk kun je nog wel blaasjes krijgen door direct huid-op-huidcontact met iemand met monkeypox en die blaasjes zijn besmettelijk.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat apenpokken een gerapporteerd sterftecijfer heeft van tussen de 1 en 10 procent. Dat geldt voor de Congostam. De West-Afrikaanse stam is dodelijk in ongeveer 1 op de 100 gemelde gevallen.
De tijd tussen besmet raken en ziek worden ligt bij de apenpokken tussen de 5 en 21 dagen. De gemiddelde incubatietijd ligt op 8,5 dag, maar het kan dus tot 3 weken duren voordat je klachten krijgt. Iemand is besmettelijk totdat de korstjes van de huid zijn afgevallen. Dit kan twee tot drie weken duren.
totaal aantal meldingen
In Nederland is bij 1.215 mensen monkeypox (apenpokken) vastgesteld (laatste update 22 september 2022).
7. Als je vroeger ingeënt bent tegen de pokken, beschermt dat je dan nu tegen apenpokken? In Nederland werd tot 1974 iedereen ingeënt tegen de pokken. Toch zijn mensen die die vaccinatie hebben gehad, nu niet volledig beschermd tegen apenpokken.
Apenpokken doet een beetje aan dat andere pokkenvirus, de waterpokken. Bijna elk kind krijgt die ziekte wel een keer. De symptomen lijken op die van apenpokken. Als je waterpokken hebt krijg je vlekjes, blaasjes en korstjes over je hele lichaam.
Wat is Monkeypox (apenpokken)?
Deze zoönose (ziekte die van dier op mens kan overgaan) komt vooral voor bij knaagdieren in Afrika. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild. In mei 2022 werd de ziekte bij mensen in Europa vastgesteld die geen directe link met de gebieden in Afrika hadden.
De ziekte begint vaak met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid, meldt het RIVM. Na een tot drie dagen krijg je een uitslag die meestal in het gezicht begint en die daarna over het hele lichaam verschijnt. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes.
Maar meestal komen ze door iets anders. U kunt apenpokken krijgen als u iemand met het virus lang knuffelt of zoent. De meeste mensen worden niet erg ziek van apenpokken. Meestal gaat het na 2 tot 4 weken vanzelf over.
Of ik pijn had, vroegen ze. De bultjes kriebelden, maar pijn? Dat gelukkig niet.”
In Nederland en in andere landen kunnen mensen, die hoog risico lopen om besmet te raken, hiermee een prik krijgen. Komt iemand met apenpokken in het ziekenhuis? Dan zijn er ook medicijnen die mogelijk helpen. In Europa is Tecovirimat toegelaten.
Van ongeveer negenduizend mensen is de seksuele geaardheid bekend, en bij ongeveer 97 procent van hen gaat het om mannen die seks hebben met mannen. Iets meer dan drieduizend positief geteste mensen hebben ook hiv. Bij ruim tweehonderd vrouwen is het apenpokkenvirus vastgesteld.
Kinderen, ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid lopen het meest gevaar het virus op te lopen. Grootste risicogroep zijn homoseksuele mannen. Maar de ziekte is dus niet overdraagbaar door seks alleen. Het gebeurt wél tijdens de seks.
Verloop. Na 1 tot 3 dagen ontstaan bultjes op de huid die veranderen in blaasjes; vaak eerst in het gezicht. Tot na 2 à 3 weken de korstjes van de blaasjes zijn afgevallen, zijn mensen besmettelijk. Apenpokken zijn zelden dodelijk.
Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. De meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij MSM (mannen die seks hebben met mannen). Het grootste risico op besmetting hebben mannen die vaak seks hebben en meerdere partners hebben.
Het apenpokkenvirus is een virus dat kan overspringen van dier naar mens. Dat kan ofwel via direct contact gebeuren, ofwel door besmette producten te eten. Het ziektebeeld doet denken aan waterpokken (met vocht gevulde blaasjes verspreid over de huid), maar dan ernstiger.
Apenpokken is besmettelijk. U kunt het van iemand anders krijgen en aan iemand anders geven. Maar dit gebeurt niet zo snel. Het virus zit in de blaasjes, korstjes en wondjes van iemand met apenpokken.
Vlekjes, blaasjes en korstjes op uw huid kunnen komen door het apenpokken-virus. Maar meestal komen ze door iets anders. U kunt apenpokken krijgen als u iemand met het virus lang knuffelt of zoent. De meeste mensen worden niet erg ziek van apenpokken.
In Nederland werd tot 1974 iedereen ingeënt tegen de pokken. Toch zijn mensen die die vaccinatie hebben gehad, nu niet volledig beschermd tegen apenpokken. "We gaan er vanuit dat het enige bescherming biedt, maar niet volledig. Er worden ook mensen ziek die zijn gevaccineerd", zegt De Vries.