Bewaar de blaadjes in een komLeg op de bodem een stuk keukenpapier, daarbovenop de sla en dek af met vershoudfolie (of 1 van deze 5 alternatieven). Het keukenpapier neemt het vocht op, dat zorgt ervoor dat de groente langer vers blijft. Deze manier werkt ook met een goed afsluitbare (plastic) bak.
Heeft u een zakje met sla gekocht? Deze bewaart u ook het beste in de groentelade van de koelkast. Voorgesneden sla is minder lang houdbaar. Om het toch langer te bewaren kunt u de sla nadat u de zak eenmaal heeft geopend, het beste in een andere, beter afsluitbare zak doen met een zip-lock.
Door groen een comfortabel absorberend bedje te geven, blijven ze vers en knapperig . U kunt ze losjes in een papieren handdoek rollen of zelfs een handdoek in de zak stoppen. Als u een milieuvriendelijkere keuze wilt maken, overweeg dan om een katoenen theedoek te gebruiken. Sluit de zak goed af met een chipclip.
Tip 1: Doe de sla in een ruime kom en leg daarbovenop een stuk keukenpapier.Dek vervolgens de kom luchtdicht af met vershoudfolie en zet de kom onderaan in de koelkast. Doordat het keukenpapier het vocht absorbeert blijft de sla 5 dagen lang vers en knapperig.
Voor het bewaren van voorverpakte sla: Verplaats de sla in een glazen kom en leg er een paar stukken keukenpapier op. Eventueel afdekken met vershoudfolie. Het keukenpapier absorbeert het vocht waardoor de blaadjes minder snel bruin worden!
Leg op de bodem een stuk keukenpapier, daarbovenop de sla en dek af met vershoudfolie (of 1 van deze 5 alternatieven). Het keukenpapier neemt het vocht op, dat zorgt ervoor dat de groente langer vers blijft. Deze manier werkt ook met een goed afsluitbare (plastic) bak. De sla blijft dan tot 5 dagen goed.
Stap 1: Vul een bak of schaal met ijswater.Stap 2: Pak een krop sla en haal de slabladeren hier één voor één vanaf.Stap 3: Leg de bladeren in een bak met ijswater!Laat ze 10 à 15 minuten liggen.
Een krop bladsla, zoals rode bladsla of of kropsla blijft iets minder lang vers in je koelkast: gemiddeld 5 tot 7 dagen. En heb je een krop botersla of veldsla te pakken, dan kun je die het beste zo snel mogelijk opeten: die blijft net als losse sla ongeveer 3 tot 5 dagen goed.
Buiten de koelkast is de sla een paar dagen houdbaar als je de sla op een koele plek bewaart (12-15°C). Zorg ervoor dat de sla kan ademen. Doe je sla zelf in een plastic zak? Leg de sla dan niet in een gesloten plastic zak weg.
Kun je die sla van eergisteren nog eten? ð¤ ▸ Als de sla een beetje bruin is, kan dat geen kwaad. Is de sla verlept of beschimmeld, eet er dan niet meer van.
Wassen is niet nodig voor fruit zoals bananen, sinaasappels en mandarijnen. En kijk bij voorverpakte groente op de verpakking. Als op de verpakking staat dat de groente al is gewassen, zoals bij voorgesneden sla, dan is nogmaals wassen niet nodig.
De hoeveelheid in spinazie en kropsla kun je tot 30% verminderen, door de groente te wassen en door bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren te verwijderen. Je voorkomt nitrietvorming door de groente bij een lage temperatuur te bewaren en zo snel mogelijk op te eten.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Bordje water
Doe een klein beetje water in een bordje of kommetje, plaats de krop erin en zet het geheel in de koelkast. Deze toptip zorgt ervoor dat je sla een hele week vers blijft. Doe dagelijks vers water in het bordje.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Was de sla en zwier de bladeren in de slacentrifuge.Wikkel de bladeren voorzichtig in een propere keukenhanddoek en leg alles in de koelkast. Of doe de gewassen sla in een ruime kom. Leg bovenop de sla een stukje keukenpapier en dek het geheel af met huishoudfolie.
Hoe weet ik dat de sla niet goed meer is? De sla gaat schimmelen of is verlept. Dit bederf herken je door je te ruiken, kijken of proeven. Na het wassen kun je de bladeren in stukjes scheuren.
De sla kan net als gewone sla het gehele jaar door geteeld worden. Doordat de sla wordt geleverd/verkocht met kluit, betekent dit dat de sla langer houdbaar en verser blijft dan afgesneden sla.
"Ook als je niet slaapt, rust je uit. De meeste mensen die denken dat ze de hele nacht wakker hebben gelegen, hebben wel een aantal uur geslapen, maar hebben het niet doorgehad." "Dat je acht uur slaap per nacht nodig hebt, is een mythe en zorgt bij veel mensen onnodig voor stress.
Sla ìs bijna alleen maar water, dus op hete dagen in de zon hangt sla er snel slap bij. Houd sla dus goed in de gaten en geef regelmatig water.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
“Als je slaapt, draai je je maar heel weinig om. Hierdoor lig je lang met hetzelfde stuk huid in de zon. Dit zorgt ervoor dat dat stuk huid meer zonneschijn opvangt dan de andere stukken, waardoor je dus plaatselijk bruiner bent.”