De zonnestralen die de evenaar raken hoeven een kortere weg af te leggen dan de zonnestralen bij de polen. Dit komt doordat de aarde rond is en de evenaar dichterbij de zon staat. Het gebied rondom de evenaar ontvangt veel zonlicht en dit zonlicht schijnt recht op het aardoppervlak en is het daarom warm.
Het tropisch regenwoud vind je rondom de evenaar. Hierdoor is het er altijd warm en vochtig. De zon warmt het regenwoud op.Hierdoor verdampt er water, dat opstijgt naar een koelere luchtlaag.
Kenmerken Tropisch Klimaat: hele jaar warm, ± 28°C. nooit kouder dan 18°C.
In de gebieden op de evenaar is het zonlicht het felst is, omdat de zon hier loodrecht bovenstaat. Landen die 'op de evenaar liggen' zijn bijvoorbeeld: Kenia, Somalië, Brazilië en Indonesië. In deze landen is het dus erg warm. Hoe verder een land van de evenaar af ligt, des te koeler zal het land zijn.
Een tropische dag is volgens de meteorologie een dag waarop de maximumtemperatuur 30,0 graden of hoger is. Het grootste deel van ons land telt gewoonlijk (gemiddeld over 1991 tot 2020) twee tot acht tropische dagen per jaar. Aan zee wat minder en Limburg een aantal meer.
Nederland: 40,7°C op 25 juli 2019 op Vliegbasis Gilze-Rijen.
In Death Valley in de VS is het ruim 53 graden. De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
Een noordelijke wind voert koele lucht aan vanaf zee. Naarmate de lucht verder het land instroomt warmt deze op. In het noorden zien we hierdoor de laagste temperaturen, in het zuiden de hoogste.
Het klimaat op een bepaalde plek wordt bepaald door een aantal factoren: de breedteligging, hoogteligging, de afstand tot zee, aanwezigheid van bergen en de aanvoer van zee- en luchtstromen. Ter hoogte van Nederland botst warme, vochtige lucht tegen koude, droge lucht.
Hoe temperatuur ervaren wordt, hangt af van de relatieve luchtvochtigheid, de windsnelheid en de straling van de zon. De invloed van de luchtvochtigheid wordt weergegeven met de warmte-index, terwijl met de gevoelstemperatuur wordt aangegeven in hoeverre de wind de temperatuur kouder laat aanvoelen.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C.
Populaire tropische landen om op vakantie of op reis te gaan zijn o.a. Panama, Costa Rica, Brazilië, Indonesië, Thailand, Australië en Maleisië.
A: tropisch. De warmste maand is gemiddeld minimaal 18°C. B: droog (aride). Hier groeien geen bomen en rivierbeddingen liggen minstens een deel van het jaar droog.
Het extreem natte weer zette zich voort in november en met landelijk gemiddeld 153 mm neerslag viel er opnieuw (ruim) twee keer zoveel als normaal (72 mm). Daarmee is het een van de natste novembermaanden ooit. In De Bilt viel 159 mm en dat is goed voor een derde plek in de lijst met natste novembermaanden.
Regenwouden komen voor op vier werelddelen: in Zuid-Amerika, Afrika (ook op het eiland Madagaskar), Azië en een klein stukje van Australië. In de bossen van elk werelddeel groeien andere planten en bomen en leven andere dieren. En niet in elk werelddeel ziet het regenwoud er hetzelfde uit.
Tijdens het Paleoceen was bijna de hele aarde bedekt door (tropische) regenwouden, inmiddels is dat 6%. Anderzijds zijn er ook perioden geweest, bijvoorbeeld tijdens de ijstijden, waarin de oppervlakte van de regenwouden een fractie was van de huidige.
Het klimaat van een regio wordt bepaald door een reeks factoren zoals de afstand tot de evenaar, de aanwezigheid van bossen of bergketens, de afstand tot de zee, de hoogte, de zeestromingen … De unieke samenstelling van onze atmosfeer speelt een beslissende rol in de aanwezigheid van leven op aarde.
De hoogte van de zon, de duur van de dag en de afstand van de aarde tot de zon bepaalt het klimaat. Door het verschil in hoogte van de zon valt het zonlicht rond de polen op een groter gebied dan rond de evenaar. Daarom is de hoeveelheid licht die op een stuk aardoppervlak valt rond de evenaar veel hoger.
De windrichting heeft een grote invloed op de temperatuur in Nederland. In de herfst koelt het land snel af, de zee blijft relatief warm. Als het vanuit zee waait, is het relatief zacht in Nederland. Als de wind uit het oosten waait, is het relatief koud.
De enige breed geaccepteerde verklaring voor deze snelle opwarming is de toename van CO2 in de atmosfeer door menselijke uitstoot. Hierdoor is het inmiddels in Europa en Noord-Amerika warmer dan op enig moment sinds de laatste IJstijd.
De aarde warmt op, dat staat buiten kijf, maar wanneer je de krant openslaat lijkt het wel alsof het overal sneller opwarmt dan elders. En eigenlijk klopt dat ook, op het land dan toch. De temperatuur boven de zee stijgt veel trager dan boven het land en dat trekt de wereldwijde gemiddelden naar beneden.
Doordat de lucht zich volgens de regels van de gaswet gedraagt, komen de luchtdeeltjes in de dalende lucht steeds dichter op elkaar te zitten. De individuele deeltjes gaan daarbij harder trillen, doordat ze minder ruimte hebben. Of met andere woorden, de temperatuur van de lucht gaat omhoog; de lucht wordt warmer.
Dasht-e-Lut, Iran
Dasht-e-Lut is een woestijngebied in Iran dat onbewoond is omdat het er te heet is; tussen 2003 en 2005 zijn er in het zand recordtemperaturen van de bodem gemeten van 70 graden. Zelfs bacteriën overleven hier niet aan de grond.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica.
In Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is zondagmiddag het kwik uitgekomen op 54,5 graden. Het is volgens The Washington Post een van de hoogste temperaturen die ooit op aarde zijn gemeten en mogelijk zelfs een record.