Het levert een mooie lijst op met India als uitschieter op nummer 1, gevolgd door Mexico, Polen, Israël en Zweden. Nederland begeeft zich op plek 15 tussen een groot aantal andere Europese landen.
Onze jaarlijkse schattingen komen overeen met het gemiddelde van kleine onderzoeken die gedaan worden naar het aantal veganisten in Nederland. Cijfers uit 2010 vertellen ons dat ongeveer 1% van de wereldbevolking veganist is. In 2010 waren er wereldwijd ongeveer 67 miljoen veganisten.
Wie vegetariërs vooral associeert met de randstad heeft het mis. In Oost-Nederland wonen verhoudingsgewijs de meeste vegetariërs: 4.9%. In Noord-Nederland eet 2,7% van de bevolking veganistisch, terwijl er in Zuid-Nederland nauwelijks veganisten te vinden zijn (0,4%).
De afgelopen 2 jaar is het aantal vegetariërs (inclusief veganisten) in Nederland met 50 procent gegroeid tot 3,9 procent van de bevolking. Ongeveer 1,5 procent van de bevolking eet elke dag veganistisch.
1. India. Met stip op nummer één: India. Ruim 30% van de Indiase bevolking is uit religieuze of morele overweging vegetarisch.
Hindoeïsme. Voor Hindoestanen is een koe een heilig dier, dus die slachten en eten ze sowieso niet. In het Hindoeïsme is geweld niet toegestaan, dus zijn velen vegetariër, omdat ze de dieren geen pijn willen doen.
Het minste vlees wordt gegeten in India, gemiddeld 4,4 kg per jaar per persoon. Na Indonesië (11,6 kg) loopt de consumptie gestaag op via Egypte, Thailand, Turkije, Hong Kong, Japan, Colombia, Oekraïne naar Vietnam.
Over het algemeen was 2021 een geweldig jaar voor veganisme, wat in 2022 waarschijnlijk ook het geval zal zijn. In de loop van 2022 verwachten we namelijk grote trends in deze sectoren, evenals de evolutie van veganistisch fastfood, meer veganistische taarten en gebak, en zelfs een nieuwe plantaardige melk.
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en het milieu. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Minder vlees eten leidt ook tot minder uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu minder wordt belast.
Ruim minder dan de helft van de Nederlanders (46%) eet vandaag de dag dagelijks vlees of vis. Pakweg tien jaar geleden lag dit percentage nog veel hoger. De groep is inmiddels ingehaald door de flexitariërs, die bijna de helft van de Nederlanders bevat (48%).
Het aantal veganisten in Nederland groeit snel. Naar schatting tellen we zo'n 150.000 veganisten in Nederland (juli 2020). Ook steeds meer bekende Nederlanders omarmen veganisme.
Het aantal Belgen dat elke dag vlees en vis eet, blijft ook dalen. Nog 68% van de Belgen noemt zich een echte omnivoor. Het percentage (bijna) vegetariërs en veganisten blijft nog klein, maar stijgt wel significant ten opzichte van 2020 van 5% naar 8%.
Grofweg 40 procent van de studenten eet 1 tot 2 dagen per week vis. Ongeveer de helft eet slechts een paar keer per maand vis. Overigens, eet 60 procent van de studenten echt vegetarisch. Zij eten vlees noch vis.
Het overgrote deel van de volwassenen eet dus nog wel vlees; 20 procent dagelijks en 75 procent niet iedere dag. 5 procent eet geen vlees; 3 procent eet wel vis (pescotariërs), 2 procent eet ook geen vis (vegetariërs). 0,4 procent kiest voor een volledig plantaardig dieet.
Het percentage mensen dat (vrijwel) nooit vlees eet is 4 tot 6%, wat bij 17 miljoen Nederlanders neerkomt op ruim 850.000 mensen.
Ongeveer de helft van de Nederlanders noemt zichzelf 'flexitariër'. Dat wil zeggen dat ze minimaal drie keer per week geen vlees bij de warme maaltijd eten. Het aandeel vegetariërs ligt stabiel op iets minder dan vijf procent van de Nederlandse bevolking.
Nederland telt 'slechts' 261.000 veganisten. Zo'n 4% eet vegetarisch.
Wat is een flexitariër? Je bent een 'flexitariër' als je minstens één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. Flexitariërs eten dus vooral groenten, peulvruchten, fruit, noten en granen. Een enkele keer in de week staat er vlees of vis op het menu.
Ook heeft Nederland de minste omnivoren, 48 procent. Dat zijn mensen die zeggen dat ze vaak vlees eten. Maar weinig mensen noemen zich vegetariër (5 procent) of veganist (2 procent). Vegetariërs eten geen enkele soort vlees of vis, maar wel eieren en/of zuivelproducten.
Vegan is niet altijd beter voor je gezondheid
Maar er zijn ook een aantal voedingsstoffen die je binnenkrijgt door het eten van dierlijke producten en die je lichaam wel nodig heeft. Vitamine B12 en vitamine D (wat trouwens geen vitamine is, maar een hormoon) zijn daar de bekendste voorbeelden van.
Redenen voor een plantaardige lifestyle
“Veganisme wordt populairder, omdat mensen zich steeds meer bewust worden van de negatieve gevolgen van dierlijke producten voor het dierenwelzijn, het klimaat én hun eigen gezondheid.”
Het veganisme werd voor het eerst bekend doordat een bekende Griekse wiskundige en filosoof besloot veganistisch te eten. Zijn naam was Pythagoras. Dit was rond 500 voor Christus. Groepen onder de oude Grieken, Romeinen en Indiërs werden in die tijd voor het eerste veganist.
Wie eet het meeste brood? Vanaf 2000 is Turkije het land met de grootste broodconsumptie per hoofd van de bevolking met 199.6 kg (440 lb) per persoon. Turken eten jaarlijks meer dan drie keer hun eigen lichaamsgewicht aan brood.
Per jaar zijn dat er zo'n 45 miljard. Dat is zo'n 6 keer de wereldpopulatie aan mensen (lees: het aantal kippen dat wordt geslacht is zes keer het totaal aantal mensen dat op de aarde leeft). Hiermee is kippenvlees ongetwijfeld 's werelds populairste stukje vlees.