Een RS-virusinfectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby's die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longonsteking.
Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby's jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS virus gevaarlijk zijn. Bij hen kunnen ook de kleine luchtwegen in de longen gaan ontsteken. De klachten verergeren zich tot veel hoesten, benauwdheid en piepende ademhaling.
de neusvleugels bewegen mee met de ademhaling (dit heet neus-vleugelen) soms opeens een paar seconden niet ademen. de huid is grijs-blauw rond de mond en onder de nagels. sufheid: uw baby is slaperig en moeilijk wakker te krijgen.
Oorzaken. Het RS-virus is een heel besmettelijk virus. De infectie wordt overgebracht via 'aanhoesten' en via de handen. Besmetting is niet te voorkomen omdat meestal niet bekend is dat er een RS-virus in de omgeving is.
RSV is een zeer besmettelijk virus. RSV kan ernstige infecties aan de luchtwegen veroorzaken. Dit kan betekenen dat uw baby in het ziekenhuis moet worden opgenomen, mogelijk zelfs op de 'Intensive Care' afdeling. RSV kan luchtwegklachten veroorzaken die jarenlang blijven bestaan.
Symptomen RSV infectie
Omdat er nog geen vaccin of medicijn is tegen een ernstige RSV-infectie en omdat veel ziekenhuizen in lage-inkomenslanden niet over beademingsapparatuur beschikken, hebben zuigelingen daar een relatief hoog risico om te overlijden aan de infectie.
Symptomen en verschijnselen
Een eerste of primaire infectie met RSV treedt meestal op in het eerste levensjaar. Een virusinfectie bij baby's begint vaak als een verkoudheid. Dit wil zeggen een loopneus, wat koorts, niezen en hoesten. Meestal gaat dit in één à twee weken vanzelf over.
In de meeste gevallen blijft de RSV-infectie beperkt tot een gewone verkoudheid en is er geen specifieke behandeling nodig. Als uw kind koorts heeft, kan uw arts hiervoor medicijnen voorschrijven. Als zich een oorontsteking voordoet, kunnen antibiotica worden voorgeschreven.
Een infectie met het RS virus is niet direct herkenbaar bij je kind. Het begint vaak met een loopneus of lichte temperatuursverhoging, zoals bij een gewone verkoudheid. Hij is verder niet echt ziek. Merk je dat je kind na een paar dagen gaat hoesten en het benauwd krijgt?
Als uw kind veel hoest, is dit meestal niet erg. In de meeste gevallen heeft uw kind een virusinfectie. Het hoesten gaat dan binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Als uw kind langer hoest, komt dit vaak doordat uw kind op een leeftijd is waarop het makkelijk nieuwe virusinfecties krijgt.
Binnen een week zullen de griepsymptomen, net als bij kinderen, vanzelf verdwijnen. Het kan wel eventjes duren voordat jouw baby weer helemaal beter is. Hij of zij kan dus nog wat slaperig zijn gedurende de dagen erna. Dat is ook niet zo gek; een griepvirus geeft zo'n klein lichaam heel wat te verduren!
De symptomen van een infectie met RSV treden op 2 tot 8 dagen na de blootstelling aan het virus. Milde infecties blijven beperkt tot de bovenste luchtwegen (neus, mond, keel) en doen denken aan een gewone verkoudheid: verstopte neus of loopneus. droge hoest.
Kijk en luister naar uw kind
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.
Het virus is zeer gemakkelijk overdraagbaar en verspreidt zich snel, vooral in een besloten gemeenschap. RSV in neusslijmdruppels blijft op vaste oppervlakken bij kamertemperatuur circa 6-12 uur infectieus. Op kleding, papieren zakdoekjes of de handen wordt het virus sneller geïnactiveerd, meestal binnen een uur.
Hoe wordt een RSV-infectie vastgesteld? Meestal volstaat een klinische diagnose. Bij zuigelingen observeert de arts de symptomen, luistert hij naar de longen om eventueel een piepende ademhaling op te sporen en kijkt hij naar de kleur van de huid.
RS-virusinfecties zijn in het seizoen vaak moeilijk te voorkomen. De kans op besmetting met het RS-virus kunt u verkleinen door een aantal maatregelen te nemen: Houd volwassenen en kinderen met verkoudheden uit de buurt van uw baby. Laat ze uw baby zeker geen kusjes geven.
Hoe wordt een besmetting met het RS-virus vastgesteld? De diagnose wordt gesteld aan de hand van de klachten van het kind. Het gaat met name om het vaak herkenbare hoestje. Het is mogelijk om een laboratoriumonderzoek naar virussen te doen.
Worden de klachten ernstig, dan wordt hij wél opgenomen in het ziekenhuis. Het herstel van de infectie met het RS virus kan zeker twee weken duren. Dit hangt natuurlijk af van de ernst van de ziekte.
Er bestaan geen medicijnen tegen RSV: er kan enkel een ondersteunende behandeling aangeboden worden aan het kindje. Omdat RSV een virus is, heeft antibiotica in de acute fase geen enkel nut.
Als je baby het erg benauwd heeft, zal de huisarts je neusdruppels en/of inhalatiemiddelen voorschrijven. Als je baby bijna geen lucht meer krijgt, slecht drinkt en daardoor tekenen van uitdroging vertoont, dan wordt hij opgenomen in het ziekenhuis.
Kan mijn kind opnieuw RSV krijgen? Hoewel het mogelijk is dat een kind opnieuw een RSV‑infectie oploopt, is het zeer waarschijnlijk dat de symptomen veel minder ernstig zullen zijn dan de eerste keer.
Bij een verkoudheid heeft je baby vaak wat verhoging of koorts. Door te warme kleding kan hij of zij het te warm krijgen. Ga liever niet naar buiten. Wanneer je kindje verkouden is, kan je beter niet samen naar buiten gaan.
Medicijnen, lampolie, schoonmaakmiddelen; allemaal bevatten ze giftige stoffen. Voor je baby zijn het giftige verleiders.