Bonen en koolsoorten
Om ze toch ons lichaam uit te werken heeft ons lichaam een manier gevonden en dat is deze vezels verwerken tot gist. Dat zorgt voor extra gassen in onze darmen met winderigheid als gevolg. Ook verschillende koolsoorten en peulvruchten hebben deze werking op de darmen.
Rode kool is niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel gezond. De antocyanen in de kool hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Daarnaast is rode kool rijk aan vitamine C, E en K, ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur. Ook bevat het veel vezels.
Rode kool is een van de gezondste groenten die er zijn! Het bevat veel antioxidanten en vezels, wat helpt om het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verkleinen. Het is ook erg veelzijdig, dus je kunt rode kool in allerlei gerechten gebruiken.
Aan de grote hoeveelheid anthocyanen die de rodekool bevat, heeft hij zijn mooie kleur en zijn ontstekingsremmende werking te danken. Het is een licht verteerbare groente die beschikt over stoffen die een gunstig werking hebben op darmen, zenuwstelsel en het beendergestel.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Waarom wordt er appel toegevoegd aan rode kool? Behalve smaak, geeft appel de kool zijn karakteristieke rode kleur. Dat zit zo: wanneer je rode kool kookt in water, kleurt de kool blauw.
Nog gezonder en heerlijk door een salade. Rodekool uit de diepvries ligt voor de hand, maar vaak bevat dit wel suiker. En appeltjes. Dat laatste is niet zo erg, maar de toegevoegde suiker is wel zonde.
Maar rode kool kun je ook rauw eten en is in een salade ook heel lekker! Snijd het heel fijn, dan is het lekker knapperig. Met sinaasappelpartjes en een dressing van sinaasappelsap, mosterd en honing maak je er een frisse salade van.
Reken 250-300 gram per persoon als je de groente wilt koken, 200 gram per persoon als je de kool gaat roerbakken, en 100 gram voor een salade.
Rode kool bevat slechts weinig calorieën, maar des te meer voedingsstoffen. Een portie (90 gram) rauwe gesneden rode kool bevat de volgende voedingsstoffen (1): Calorieën: 28. Eiwitten: 1 gram.
Kool is goed voor je lijn
Een portie boerenkool van 100 gram (rauw) bevat maar 50 calorieën. Rode kool, witte kool en savooiekool zijn nog slanker: 30 calorieën. Dat betekent dat je er veel van kunt eten zonder aan te komen. En omdat de groentes veel vezels bevatten, geven ze toch een verzadigd gevoel.
De meeste recepten vermelden friszure appels, zoals reinette of Boskoop. Piet Huysentruyt kiest voor de Jonagold. Mag de appel helemaal tot moes koken, kies dan voor een stoofappel zoals Elstar.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Het gaat vooral om de onnatuurlijke suikers zoals frisdrank, snoep en koek. Daarnaast hebben ook de koolhydraten in wit brood en pasta's zoals macaroni en spaghetti een schadelijk effect. Deze voedingsmiddelen brengen de darmen in onbalans en voeden de schadelijke schimmels.
Soms wil je gewoon makkelijk en snel eten, rode kool uit een pot of zakje kun je koud klaarmaken maar warm is ook lekker. Je kunt rode kool snel opwarmen in een pannetje. Het kan ook in de magnetron, afgedekt maar in een pannetje is makkelijker en sneller.
Hoe moet je rode kool opnieuw opwarmen? Je kunt rode kool in een magnetron of pan met deksel opwarmen. Het proces duurt in beide gevallen ongeveer 10 tot 15 minuten.
Rode kool bereiden & bewaren
Probeer de kool altijd zo vers mogelijk te eten. Verse rode kool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare rode kool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Of is dat een fabel? Het is een fabel, aldus het Voedingscentrum. Er is praktisch gezien geen verschil tussen onbewerkte groente (en fruit) in vergelijking tot groente uit de diepvries. Er zitten evenveel voedingsstoffen in als in verse groente.
Ja, de groenten van HAK zijn net zo gezond als verse groenten. De groenten worden direct na de oogst verwerkt en zitten gemiddeld binnen 5 uur in de pot. Hierdoor blijven de vitaminen en mineralen behouden.
Tip: als je de kool mooi rood wilt laten blijven, moet je een scheutje azijn of citroensap mee laten koken. Het zuur zorgt ervoor dat de kleur wordt behouden. Bovendien past dat uitstekend bij een lichte, lenteachtige hoofdmaaltijd.
Van sommige planten eet je alleen de steel, dat gebeurt bijvoorbeeld bij rabarber of bij selderij. Van sla, spinazie en andijvie eet je de blaadjes. Maar ook van veel koolsoorten, zoals boerenkool, rode kool en witte kool. Er is ook een koolsoort waar je de knop van eet, dat zijn spruitjes.
Rode kool kun je het beste bewaren op een koele, droge, donkere plaats bij een temperatuur van 12-15°C. Een hele rode kool is dan 1,5 tot 2 maanden houdbaar. Voorgesneden rode kool kun je (afgedekt met vershoudfolie) een paar dagen in de koelkast bewaren.