In veel Europese landen is het niet meer verplicht dat de groene kaart groen moet zijn. Dit geldt voor alle EU landen, met uitzondering van België. Daarnaast is de groene kaart ook niet nodig in Andorra, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.
De landen waarbij het verplicht is de groene kaart op papier bij je te hebben zijn Turkije, Marokko, Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Israël, Iran, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, voormalig Joegoslavische Republiek, Macedonië en Wit-Rusland.
De originele groene kaart is verplicht in de volgende landen: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland, Servië, Tunesië, en Turkije.
De groene kaart is bijna overal ter wereld geldig. Je hebt dus geen aparte kaart nodig als je met je auto naar het buitenland gaat. Dat de groene kaart overal geldig is, zegt nog niet dat je verzekering ook in ieder land geldig is. In welke landen je verzekering dekking biedt, zie je op de groene kaart staan.
Wil je naar Duitsland op reis met je auto, dan hoef je je groene kaart niet verplicht bij je te hebben. Het is alleen wel aan te raden om 'm mee te nemen. Ga je naar Duitsland toe met je caravan, dan moet je wel een groene kaart bij je hebben.
In Duitsland, Spanje en Polen bent u bijvoorbeeld verplicht een aparte groene kaart bij zich te hebben als uw caravan zwaarder is dan 750 kilogram. Deze tweede groene kaart vraagt u aan bij uw verzekeraar.
In populaire vakantielanden als Duitsland, Frankrijk en België is de groene kaart niet verplicht. In een aantal landen is het wel verplicht om de originele groene kaart bij je te hebben. De originele groene kaart is van papier en is daadwerkelijk groen.
Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.
Bij uw autoverzekering hoort de groene kaart. Daarin staan ook de landcodes van kentekenplaten van Europese landen. Het is een pasje of op papier met de afkortingen van deze landen. Op de groene kaart staat wanneer en in welke landen uw auto verzekerd is en op de kaart ziet u ook dat u niet in elk land verzekerd bent.
Je bent wettelijk verplicht om een geldig rijbewijs, jouw kentekenbewijs en jpuw autoverzekeringscertificaat bij je te hebben wanneer je in het buitenland rijdt.
Ja, uw autoverzekering blijft geldig. De Europese dekking is niet gekoppeld aan een EU-lidmaatschap.
“Dat heeft vooral te maken met de digitalisering bij verzekeraars. Vandaar dat er is besloten dat het bewijs ook op wit papier mag worden gedrukt. De verwachting is dat je het bewijs in de toekomst alleen maar digitaal hoeft te laten zien, maar dat is nu nog niet aan de orde.”
Als je je auto verzekert, krijg je automatisch de groene kaart van je verzekeraar. Dit pasje of document is het bewijs dat je auto verzekerd is. De kaart dankt zijn naam aan de groene kleur die het document altijd had. Sinds 1 juli 2020 wordt de groene kaart echter op wit papier gedrukt.
Verzekering en groene kaart
De groene kaart wordt erkend maar is niet verplicht in Italië. Je moet wel kunnen aantonen dat je voertuig en caravan/aanhangwagen verzekerd zijn. Het is daarom aan te raden om voor beide een groene kaart mee te nemen omdat hierop alle verzekeringsgegevens en telefoonnummers staan.
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Het is een document of een pasje. Op de kaart staan de landen waar de auto verzekerd is. Ook het verzekerde kenteken, de periode waarin het voertuig verzekerd is en het kaartnummer staan erop.
Landen waar een fysieke groene kaart nog verplicht is
In de volgende landen is een groene kaart wél verplicht als bewijs van een autoverzekering: Albanië Bosnië en Herzegovina.
Je autoverzekering is bijna in alle landen geldig. Om te weten of je autoverzekering ook geldig is tijdens jouw vakantie in het buitenland kun je kijken naar je groene kaart. Hierop staan alle landen waar je auto verzekerd is. Een originele groene kaart vraag je op bij je verzekeraar.
Uw autoverzekering geldt ook in het buitenland en biedt dekking in de landen die vermeld staan op de groene kaart. De verzekeraar biedt in ieder geval dekking in de landen binnen Europa. In de meeste landen is het niet nodig om de groene kaart bij u te hebben.
Check je groene kaart
Op je groene kaart staan alle landen waar je auto verzekerd is. Het is verstandig om je groene kaart mee te nemen naar het buitenland, deze kaart kan namelijk fungeren als bewijs dat jouw auto verzekerd is. Ook staan er handige gegevens op, denk hierbij aan bijvoorbeeld je polisnummer.
Zodra je in het buitenland een ongeluk krijgt, wordt de groene kaart altijd herkend en geaccepteerd als het officiële bewijs van een verzekerde auto. Vanaf 1 juli 2020 hoeft de groene kaart niet per se meer groen te zijn en heet deze officieel het Internationale verzekeringsbewijs.
Sinds 1 juli 2020 is de groene kaart niet meer groen, maar wit. Hij wordt dus op wit papier gedrukt, in plaats van op groen papier. U kunt de groene kaart nu ook zelf in zwart-wit printen.
Uw groene kaart nummer staat op de groene kaart onder punt 4. Dit is gelijk aan uw polisnummer, maar dan met de landcode en ons serienummer ervoor: NL-181. U krijgt het polisblad en de groene kaart per e-mail toegestuurd bij de aanvraag van uw autoverzekering.
In principe is de kaart één jaar geldig. Op de groene kaart wordt de geldigheidsdatum vermeld. Meestal staat er een geldigheid op van 13 maanden in plaats van 12 maanden. Ieder jaar, bij verlenging van de verzekering, krijgt u automatisch van de verzekeraar een nieuwe groene kaart opgestuurd.
Altijd de laagste premie voor uw autoverzekering in Spanje, al vanaf 180 euro per jaar* Wanneer u voor het eerst een autoverzekering of een motorverzekering afsluit in Spanje, dan telt uw opgebouwde no-claim uit een ander land hier niet.