In restaurants in New York City is het gebruikelijk om twintig procent fooi te geven. De btw bedraagt er 8,875%, dus wanneer u dit bedrag verdubbelt en naar boven toe afrondt zit u wel ongeveer goed.
Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet.
In Amerika is het heel normaal om fooi te geven. Vaak heb je de keuze om zelf het bedrag te bepalen, maar geen fooi geven is eigenlijk niet toegestaan. Bijna in elke situatie gelden ongeschreven regels omtrent fooi: in de taxi, in een restaurant en zelfs bij de kapper.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Sommige restaurants brengen 10% servicekosten in rekening, in dit geval is het geven van fooi niet verplicht. In geval van uitzonderlijke service geeft men soms 20% fooi. Het is het beste om fooi cash te geven aan de ober of serveerster. In bars is het gebruikelijk om 10-20 peso's per drankje fooi te geven.
In de horeca-cao staat niets over fooien. Er bestaan ook geen wettelijke regels voor. Wel zijn er eerdere uitspraken vanuit de Hoge Raad, die vaststellen dat de fooien die ontvangen worden door medewerkers, ook aan de medewerkers toebehoren. Als werkgever mag je dus nooit fooi inhouden.
Werkgever mag nooit fooi inhouden
Er bestaan ook geen wettelijke bepalingen. Wel zijn er uitspraken vanuit de Hoge Raad (rechtbank), de zogeheten jurisprudentie, die vaststellen dat de fooien die ontvangen worden door medewerkers, ook aan de medewerkers toebehoren.
Hotels: Als de koffers naar je kamer worden gebracht, geef je een euro fooi; als iemand een taxi voor je bestelt, geef je 50 cent. De schoonmaakster geef je een euro per dag of 5 euro per week.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
Ook de kappers, masseurs en masseuses en andere persoonlijke services krijgen fooi in Amerika. Dit is meestal tussen de 15% en 20%. In Europa is het vergeleken met Amerika geen verplichting om fooi te geven, maar wel gebruikelijk. In restaurants betalen de meeste mensen ongeveer 10% fooi.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
De ongeschreven regels van fooi in Amerika geven
Een goed uitgangspunt bij het tippen is 20% van het uitgegeven bedrag. Dit geef je als de service was zoals je die mag verwachten: goed, snel en vriendelijk. Was de service oké, maar was de medewerk(st)er niet zo vriendelijk? Dan geef je 15%.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.
Afhankelijk van de behandeling variëren fooien van AED 5 tot 10-15% van het te betalen bedrag. Bij wat eenvoudigere behandelingen zoals een manicure is de fooi lager, en er wordt meestal een grotere fooi gegeven voor een knipbeurt of een massage.
Nu staat Parijs niet bekend om zijn vriendelijke obers, dus veel fooi wordt er niet rondgestrooid. Als de service non compris is, is een fooi van 15% normaal.
Al zijn de servicekosten bij de prijs inbegrepen, een fooi van 10 procent is gebruikelijk. In eenvoudiger lokanta's word je geacht te betalen aan een persoon achter de toonbank, meestal bij de ingang. Daar staat meestal een pot voor fooien. Eventueel kun je wat geld achterlaten op tafel.
Is de klant niet tevreden, dan is het normaal om geen fooi te geven. Een fooi geeft men uitsluitend aan het personeel. Een werkgever ontvangt geen fooi, hoewel deze in sommige gevallen wel aanspraak maakt op de fooien en soms werknemers verplicht deze af te dragen.
Turkije: omgerekend 1 euro per dag voor het kamermeisje en 1 euro voor roomservice. Nederland: het is niet verplicht maar 1 a 2 euro per dag wordt gezien als beloning voor het harde werken.
In Turkije hoor je 5 tot 10 procent fooi te geven als je uit eten bent geweest. Als je betaalt met een pinpas of creditcard, worden fooien bovenop de prijs niet geaccepteerd. De fooi dient altijd contant te worden gegeven aan de persoon die jou bediend heeft.
Fooi is geen loon. Je betaalt als werkgever ten minste het loon wat voor de functie staat. Dat is het loon volgens de loontabel van de horeca-cao of het wettelijk minimumloon. Je moet in ieder geval het netto-wettelijke minimumloon via de bank overmaken naar de rekening van de medewerker.
Een fooi is altijd een vrijwillige gift voor een goede service. Je bent nergens toe verplicht.
De belastingdienst gaat de mensen die tipgeld krijgen voor die overval korten op hun beloning. Een woordvoerder van de belastingdienst stelt tegenover Omroep West dat de bewuste tipgevers over hun beloning gewoon belasting moeten betalen. 'Dat is nu eenmaal de regel,' aldus de woordvoerder van de fiscus.
De rekening wenkt of roept u niet in een sterrenrestaurant. In plaats daarvan maakt u een klein gebaar naar de ober toe. Licht bijvoorbeeld uw wenkbrauw op tijdens oogcontact en zeg dat u wilt afrekenen. Tenslotte de fooi, die bestaat uit minimaal 10 procent van de rekening.