De eiwitten in kikkererwten zijn gezond. Kikkererwten bestaan voor 50 tot 90 procent uit droog eiwit en bevatten ook weinig vet. Bovendien zijn ze milieuvriendelijker dan eiwitten uit melk, eieren en vlees. De veehouderij stoot 15 procent van alle broeikasgassen uit.
Houd er rekening mee dat veel kant en klare hummus uit de supermarkt minder gezond is dan je denkt. In veel supermarkthummus wordt de kikkererwt vervangt door raapolie. Hierdoor zit er veel meer vet in de hummus, minder eiwitten en bevat de spread meer calorieën. Dat is precies wat je niet wilt.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
Hummus is zo'n voedingsmiddel dat er om bekend staat dat het niet alleen heel lekker is, maar ook heel gezond. Het is een voedzame spread voor op brood, maar je kan er ook heel goed wat rauwkost in dippen. Doordat het van kikkerwten wordt gemaakt zit het boordevol eiwitten en daar worden we blij van als hardlopers!
Conclusie. De AH Klassieke hummus en de AH Hummus scoren het best op de meeste punten. Beide zijn ze laag in verzadigd vet en bevatten de meeste kikkererwten. Qua vezels en zout scoort de AH Hummus net even iets beter, maar voor welke van de twee je kiest, dat maakt niet zo heel veel uit.
Kikkererwten behoren tot de goedkoopste ingrediënten in hummus, dat verder in de basis bestaat uit tahin (sesamzaadpasta), olijfolie, knoflook en enkele kruiden. "De tahin is verreweg het duurst", zegt Roberto Oberegger van Maza.
Nutri-Score hummus
Een hummus met Nutri-Score A is het gezondst, een hummus met Nutri-Score C het minst. 37% van de hummus soorten heeft Nutri-Score A, 42% Nutri-Score B en 21% Nutri-Score C. Hummus met fruitsmaakjes hebben allemaal een score B of C en zijn dus de minst gezonde variant te noemen.
Het Groene Boekje geeft uitsluitsel: het is … hummus. Met 2x een 'u' en 2x een 'm'. Ook humus bestaat, maar dat is niet eetbaar. Humus is 'teelaarde'.
Van plantaardige merengue tot chocomouse: met het kookvocht van bonen lukt het allemaal. Ik maakte in dit geval een versie met dille (en een klein beetje mierikswortel), maar ook naturel of met basilicum is deze erg lekker.
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Voedingswaarde hummus
Gemiddeld genomen bedraagt de voedingswaarde per 100 gram: 312 kcal: Dat is dus best veel. Hoewel het gezond is moet je er dus niet mee overdrijven als je wil afvallen. Om aan te komen kan het juist handig zijn om dikker te smeren of hummus overal als topping aan toe te voegen.
Vanwege de cafeïne geldt een maximum van vier kopjes per dag. Hummus is gemaakt van kikkererwten en olijfolie; calorierijk maar ook een bron van goede onverzadigde vetten. De samenstelling van hummus uit de supermarkt kan nogal verschillen, soms worden andere oliën gebruikt of veel zout toegevoegd.
Romige hummus met zongedroogde tomaat
Deze hummus is rijk aan gezonde vetten wat goed is voor je hart en bloedvaten. De vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en de eiwitten dragen bij aan een gezonde huid. Dit maakt deze heerlijke spread helemaal gezond.
Hummus, humus, hoummous of hoemoes is een puree afkomstig uit het Midden-Oosten, Levant om precies te zijn. De basis van hummus (we kiezen even voor deze schrijfwijze) bestaat uit een vegan mengsel van kikkererwten, tahin, gemalen sesamzaad, olijfolie, citroensap en knoflook.
Er zit 5,2 gram vet in 1 voor snee (20 gram) hummus, waarvan 0,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Over het algemeen hebben de hummus varianten met groente de meest gezonde samenstelling, oordeelt de Consumentenbond. Die scoren het vaakst een A. Daarna komen de pikante varianten, gevolgd door de naturel hummus en de hummus met kruiden. De hummus soorten met fruit scoren het laagst, vooral C's en nooit een A.
Hummus of hoemoes is een puree op basis van kikkererwten en, naast andere ingrediënten, de sesamzaadsaus tahin. Hummus is vaak vegan maar kan soms zuivel, honing of een ander dierlijk ingrediënt bevatten. De producten in deze lijst zijn wel geschikt voor veganisten.
De aanschaf van tahin kost wel even een paar euro, maar je kunt het lang bewaren en het zelf van maken van hummus is nog altijd goedkoper dan die mini bakjes in de supermarkt. Je kan tahin ook online bestellen.
Hummus is een goede bron van eiwitten
Niet alleen voor fanatieke sporters, maar voor iedereen. Je lichaam heeft deze belangrijke bouwstoffen namelijk nodig om je botten en spieren te onderhouden. Kom je met moeite aan je dagelijkse portie eiwitten? Dan heb je een hele goede reden om meer hummus te eten.
Hummus is eigenlijk niets meer en niets minder dan kikkererwten, tahin (sesampasta), (olijf)olie, knoflook en wat lekkere smaakmakers zoals peper, zout en ik gebruik dan ook graag een beetje komijn. Dat laatste geeft hem een hartige, volle smaak zonder overheersend te zijn.
Maar omdat de houmous van Lidl een klein beetje een zure nasmaak heeft, is Maza Hoemoes de winnaar van onze testers.
In principe is hummus niet anders dan een puree van kikkererwten. De ingrediënten die gebruikt worden voor de puree zijn naast gedroogde kikkererwten vaak tahin, olijfolie, citroensap, knoflook en peper en zout. Soms wordt er nog za'atar aan toegevoegd, of andere smaakmakers zoals paprikapoeder, sumak of cayennepeper.
Hummus is afkomstig uit de Levant, als onderdeel van de Libanese keuken, maar populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. Ook in Europa, waaronder Nederland en België, wordt het gegeten.
Hoeveel calorieën zitten er in 100 gram hummus
In 100 gram hummus zitten 177 kilocalorieën.