Zo kennen we de 'Baby Boomers' (ruwweg 1945-1960), 'Generation X' (±1961 -1980), 'Millennials' of 'Generation Y' (±1981-1995) en 'Generation Z' (±1996-2010). De nieuwste generatie wordt 'Generation Alpha' genoemd en is geboren na 2010 (wellicht zal dit gaan tot 2025).
Dit brengt de leeftijdsgroep voor Gen Z'ers tussen de 6 en 25 jaar in 2021. Ze kennen geen wereld zonder smartphones en zijn echte digital natives. Door crisisjaren die ze hebben meegemaakt worden ze gezien als realistischer en pragmatischer dan millennials. Authenticiteit en duurzaamheid zijn key voor deze doelgroep.
Grote kans dat na Generatie Alpha, Generatie Beta komt. Gevolgd door Generatie Gamma en Delta.
Het verschil tussen de twee generaties is dat generatie Y geboren is voor het digitale tijdperk en zich nog een maatschappij zonder internet kan voorstellen. Voor de generatie Z is het internet totaal vanzelfsprekend, zij kunnen zich geen leven zonder voorstellen.
patatgeneratie, pejoratieve aanduiding voor jonge sporters die veel ongezond voedsel (patat, hamburgers e.d.) tot zich nemen, waardoor hun prestaties verminderen. Deze term werd begin jaren tachtig gelanceerd door de vroegere Ajax-trainer Leo Beenhakker.
In 2022 zijn er al vijf generaties te onderscheiden op de werkvloer: Babyboomers: geboren tussen 1941-1955. Generatie X: geboren tussen 1956-1970. De Xennial: geboren tussen 1971-1985.
Als je tussen 1980 en 1995 bent geboren, ben je een millennial.
Momenteel worden er wereldwijd nu wekelijk 2,5 miljoen generation Alpha's geboren. De oudsten van deze generatie zijn nu 9 jaar, maar er moeten er nog heel veel worden geboren! Generatie Alpha loopt namelijk van 2010 tot 2025.
Sommige generaties volgen elkaar dan ook sneller op dan andere, maar vijftien jaar is volgens de onderzoekers van Pew Research Center de gemiddelde duur. We lichten vier bekende generaties uit: generatie X, Y, Z (ook 'millennial' genoemd) en de nieuwste generatie: Alpha.
Millennials zijn geboren tussen 1980 en 1995, GEN Z's zijn geboren tussen 1995 en 2015. Op een paar uitzonderingen na kent de GEN Z generatie geen wereld zonder smartphone.
Babyboomers (geboren tussen 1941 en 1955)
De Babyboomgeneratie is geboren tijdens en net na de Tweede Wereldoorlog. Zij groeiden op in een tijd van wederopbouw en ongekende welvaartsstijging. Babyboomers hebben veel maatschappelijke vernieuwing gebracht, met hun nadruk op zelfontplooiing en een vrije moraal.
Ben je geboren tussen 1980 en 2000? Dan behoor je tot de millenniumgeneratie, een van de grootste generaties uit de geschiedenis.
De millennials zijn geboren tussen 1980 en 2000. Ze stellen belangrijke mijlpalen, zoals huwelijk en kinderen, langer uit en hechten veel waarde aan flexibiliteit op de werkvloer. Naast carrière is tijd voor zelfontplooiing en het opdoen van ervaringen, zoals reizen, erg belangrijk voor deze generatie.
Generatie Z en vrije tijd
Wel zijn Gen Z'ers zich er erg van bewust wat ze precies online zetten en wat niet, ook zijn zij meer bezig met op welke social media kanalen hun profiel voor iedereen toegankelijk is en welke ze op privé zetten [4].
Mensen die snappen dat je dingen samen moet oppakken. Generatie D is dan ook niet verbonden door een jaartal, maar door dezelfde mindset. Daarmee is er dus nauwelijks verschil tussen een middelbare scholier, een actief dienende militair of een veteraan die de dienst heeft verlaten.
We hebben de babyboomers (1945 - 1960), gevolgd door de groep die we vaak over het hoofd zien: generatie X (1960 - 1980). Daarna komen de millennials (1980 - 1995) en Gen-Z of de zoomers (1996 - ...). Onze NINA-redactie bestaat voor een groot deel uit millennials.
Wat vindt Generatie Y belangrijk? In een wereld waarin alles al eens eerder bedacht en gedaan is, vindt Generatie Y authentiek zijn belangrijk. De millennials willen alles op hun eigen manier doen. Ze willen volgens WerkXYZ flexibel werken in een omgeving waar ze zich kunnen ontwikkelen en echt iets kunnen bijdragen.
De Millennials (Generatie Y) zijn een demografische generatie, volgend op de Generatie X. In de demografie worden hieronder de mensen gerekend die zijn geboren tussen 1981 en 1996. De geboortejaren van de vroege jaren 2000 worden hier vaak ook nog toe gerekend.
De gemeenschappelijke voorouder zelf kan als eerste generatie beschouwd worden, zijn kinderen zijn generatie twee, zijn kleinkinderen generatie drie, zijn achterkleinkinderen generatie vier, enzovoorts. Bij de meeste mensen is tijdens de geboorte wel een of meerdere grootouders in leven.
Generatie Babyboom
De generatie die na de Tweede Wereldoorlog geboren is, is bovenal omvangrijk. De babyboomers zorgden ervoor dat het overal druk werd: op de scholen en universiteiten, op de arbeidsmarkt en op de woningmarkt. Sinds 2011 is de oudste lichting babyboomers met pensioen.