Sojamelk. In een smoothie, om pannenkoeken mee te bakken of zelfs om vegan mayonaise mee te maken: sojadrink – ook wel bekend als 'sojamelk' – is een veelzijdig ingrediënt in de plantaardige keuken.
De aanpasbaarheid van sojamelk bij het koken wordt toegeschreven aan de samenstelling, die eiwitten bevat die hogere temperaturen kunnen weerstaan zonder te scheiden. Veel andere plantaardige melksoorten kunnen schiften bij verhitting. Sojamelk is perfect om te verwarmen en om te laten sudderen in gerechten zoals soepen en sauzen .
Sojamelk kun je gewoon opwarmen. Je kunt er eigenlijk alles mee doen wat je met gewone melk of met opvolg melk ook doet.
Melk kun je door sojadrink vervangen, mits er calcium, vitamine B2 en vitamine B12 aan toegevoegd is. Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie.
Het 100% plantaardige alternatief voor room op basis van soja is veelzijdig en eenvoudig te gebruiken in je alledaagse bereidingen en recepten. Alpro soya Cuisine is met zijn zachte, subtiele smaak perfect geschikt voor al je bereidingen. Warm en koud te gebruiken in soepen, sauzen of ovenschotels.
Sojamelk: Sojamelk is een van de meest veelzijdige soorten plantaardige melk als het gaat om koken en bakken. Het kan worden verhit tot hoge temperaturen zonder te schiften of te scheiden , wat het een uitstekende optie maakt voor het maken van sauzen, soepen en gebakken goederen.
Alpro soya Op te kloppen is een heerlijk plantaardig alternatief voor slagroom, specifiek bedoeld voor desserts. Hij geeft je een luchtige en smakelijke toets aan je favoriete desserts. En het beste is - het duurt maar twee minuutjes om hem perfect stevig te kloppen.
Het is aangeraden om je sojamelk te koken met de pulp erin om zo veel mogelijk smaak te creëren echter vind ik het erg irritant dat je dan hete sojamelk door je kaasdoek of vaatdoek moet halen. Zelf doe ik ook regelmatig de pulp al scheiden nadat de sojamelk uit de blender komt omdat het dan nog koud is.
Sojamelk kan gemakkelijk worden vervangen door koemelk in alle bakbehoeften , over ontbijtgranen, voor pannenkoeken en wafels, in smoothies of rechtstreeks uit het glas. De ongezoete varianten werken even goed in hartige gerechten.
Het bevat evenveel eiwitten en energie als 'normale' melk. Alleen als er aan sojamelk calcium, vitamine B12 en vitamine D wordt toegevoegd, biedt het enigszins vergelijkbare vitaminen. Een voordeel is dat sojamelk minder verzadigde vetten bevat dan koemelk.
Giet het verse citroensap langzaam in de hete sojamelk terwijl je zachtjes roert.Laat even rusten en je merkt al snel dat de sojamelk gaat schiften. Wanneer alles afgekoeld is giet je de geschifte sojamelk door een fijne zeef of kaasdoek.
Doe het water, pure cacaopoeder en suiker in een mok en meng. Magnetron 30 seconden. Voeg de melk/sojamelk toe en magnetron nog eens 1 minuut en 30 seconden .
De meeste plantaardige drinks zijn na opening zo'n 3 tot 4 dagen houdbaar. Door het product in de koelkast op een temperatuur van 3 graden te bewaren, kunt u de houdbaarheid met een aantal dagen verlengen. Dit komt doordat de bacteriën minder actief worden bij een temperatuur lager dan 7 graden.
Sojamelk is de beste plantaardige melk om mee te bakken
Ook qua viscositeit komt sojamelk dicht in de buurt van volle melk. Ook bij het bakken kan dit een belangrijke overweging zijn: hoe dik of dun uw deeg of beslag is, kan invloed hebben op de rijzing en structuur van uw baksels.
Hier zijn enkele tips waarmee u het meeste uit uw plantaardige melk kunt halen als u besluit deze te verwarmen: KOOK DE MELK NIET : als u dit wel doet, gaan er veel voedingsstoffen verloren en kan de textuur veranderen. Melk zoals notenmelk, horchata en kleine zaadmelk zoals hennep, worden dunner totdat ze op modderig water lijken.
Van de 5 soorten melk werden de dikste sauzen gemaakt met amandelmelk, kokosmelk, sojamelk, havermelk en gewone rijstmelk. (De rijstmelk met zonnebloempitten – zoals ik maakte in de melkaflevering – werd dikker dan de havermelk en de gewone rijstmelk ).
Kun je plantaardige melk opschuimen? Jazeker, je kunt heel goed voor plantaardige melk kiezen als je cappuccino of lattes wil maken. Kies dan wel voor sojamelk of de baristavariant van havermelk. In deze plantaardige melksoorten zitten genoeg eiwitten en vet om lekker te schuimen.
Plantaardige melk bestaat al in de vorm van sojamelk en havermelk, maar daar kan geen veganistische kaas van gemaakt worden. Voor het maken van kaas is namelijk een eiwit dat in koemelk zit essentieel. Om dit proces te kopiëren is het bedrijf op zoek naar een micro-organisme dat dat kan.
Okay, let's do this! Giet ongeveer 125 ml. aan sojamelk in een grote mok en verwarm het in de magnetron voor 30 seconden op 900 watt. Je kan de sojamelk ook in een pannetje verwarmen, zorg ervoor dat de sojamelk niet té warm wordt, maximaal 65 graden.
Zeef in een pan door een dubbele laag kaasdoek of een fijne zeef. Voeg pandanblad of gember en suiker naar smaak toe. Kook sojamelk gedurende 15 minuten .
Terwijl de melk opwarmt, kan er schuim op het oppervlak ontstaan. Schep het schuim eraf en gooi het weg. In dit stadium heb je de mogelijkheid om je sojamelk te zoeten of er smaken aan toe te voegen. Je kunt proberen om natuurlijke zoetstoffen toe te voegen, zoals honing, ahornsiroop, agave nectar of een snufje stevia .
Eet je graag lasagne, maar weet je niet hoe je een goede vegan bechamelsaus maakt? Ongezoete sojamelk is dankzij haar neutrale smaak perfect om mee te koken en dus uitermate geschikt voor bechamelsaus. Sojamelk is waarschijnlijk de bekendste melkvervanger die er is.
Incorporeer het in je soepen of als basis voor romige sauzen - gebruik het in alles waar je het zuivelequivalent zou gebruiken. Het 100% plantaardige alternatief voor room op basis van soja is veelzijdig en eenvoudig te gebruiken in je alledaagse bereidingen en recepten.
Maar met Alpro alstublieft
Dit veganistische alternatief voor slagroom is echt de beste, of het nu een aardbeientaart of veganistisch ijs in de zomer is of appelkruimel of cacao in de winter. Makkelijk op te kloppen tot de perfecte consistentie .
Als je houdt van de smaak van kokos, kan je room ook vervangen door kokosmelk uit blik of brikjes. Ideaal voor bijvoorbeeld curry's en desserts! Let op: gewone sojaroom kun je niet opkloppen tot slagroom. Voor slagroom kan je de 'Alpro op te kloppen room' gebruiken of de kant-en-klare slagroom van Albert Heijn.