Meestal vind je het ISRA-punt in de meterkast. Maar dat kan ook in de woonkamer, meterkast, gang of kelder zijn. Om verbinding te maken met internet, TV en bellen sluit je het modem aan op het ISRA-punt. In de installatievideo van vast internet zie je waar je een ISRA-punt aan herkent.
ISRA staat voor Infra Structuur Rand Apparatuur. Bij glasvezel heet dit FTU. Zonder ISRA-punt of FTU kun je geen internet ontvangen. Maar geen zorgen, (bijna) ieder huis heeft een ISRA-punt of FTU.
Meestal gratis als je een abonnement hebt (controleer dit voor de zekerheid altijd bij je provider). Zonder abonnement draai je waarschijnlijk wel voor de kosten op: grofweg tussen de 100 en 1.000 euro. Dit is een inschatting, per situatie kan de prijs verschillen).
Huizen gebouwd tussen 1990 en 2000: Een type ISRA 1 rechthoekig doosje, dat te herkennen is aan een klein kapje aan de bovenkant dat je eraf kunt halen om een kabel op aan te sluiten. Huizen gebouwd vanaf 2000: Een type ISRA 2 rechthoekig doosje, met twee RJ11-aansluitingen aan de onderkant van het kastje.
Je checkt eenvoudig zelf of je een glasvezelaansluiting hebt. Meestal komt glasvezel je woning binnen via een oranje kabel onder de grond. Het glasvezelaansluitpunt is een vierkant, wit kastje van zo'n 10 centimeter. Deze vind je in de meterkast of op de plek waar ook andere kabels je woning binnenkomen.
DSL kabel – RJ11 kabel
Dit is de kabel tussen het aansluitpunt (ISRA punt) waar je DSL verbinding je huis binnen komt, en de DSL-poort van je modem. Je kunt deze kabel ook gebruiken om het modem met je telefoon te verbinden.
Voor internet via ADSL is altijd een telefoonaansluiting nodig. Immers, de ADSL-techniek maakt gebruik van het datagedeelte van een telefoonverbinding. U hoeft echter niet altijd zelf een telefoonabonnement af te nemen als u ADSL wilt. Dat hangt af van de ADSL-aanbieder.
De telefoonaansluiting komt (meestal) binnen in de meterkast en is afgemonteerd in het zogenaamde ISRA-punt. Vindt u in de meterkast geen ISRA aansluiting? Dan heeft u waarschijnlijk een aansluiting via een hoofdstopcontact, dit is een stopcontact met vier gaten dat zich vaak in de woonkamer bevindt.
Je kan een nieuwe aansluiting aanvragen via www.mijnaansluiting.nl. De lokale netwerkprovider kan dan een nieuw aansluitpunt voor je aanleggen. Zodra deze is opgeleverd kan je een internetaansluiting bij ons aanvragen en kunnen wij je aansluiten of in het geval van ADSL naar je opsturen en kan je deze zelf aansluiten.
De hoofdaansluiting (ISRA-punt) is waar de DSL-internetverbinding de woning binnenkomt. Het kan op verschillende plekken in de woning te vinden zijn. Dit is vaak in de meterkast of aan de muur in de woonkamer, hal of kelder. Hoe het ISRA-punt er precies uit ziet, verschilt per woning.
Als je glasvezel wilt aansluiten, wordt er eerst gekeken of er een geschikte aansluiting aanwezig is in jouw omgeving. Vervolgens wordt er een glasvezelkabel tot aan de meterkast aangelegd. Daarna wordt er een mediaconverter in de meterkast geplaatst, die het signaal omzet naar een bruikbaar internetsignaal.
Geel/groen: Aardedraad dat zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Bruin: Fasedraad (aanvoerdraad van de stroom) Blauw: Nuldraad (afvoerdraad van de stroom)
De hoofdaansluiting bevindt zich meestal in de meterkast. In wat oudere woningen bevindt dit punt vaak in de woonkamer.
Een standaard telefoonkabel (Norm 88 voor binnenkabels en Norm 92 voor grondkabels) is opgebouwd uit groepen van vier getwiste aders en een blanke draad.
Het aansluitpunt zit meestal in een hoek van de (woon)kamer aan de straatkant of in de meterkast. Hierop sluit je de KPN apparatuur aan.
Volgens een onderzoek van Telecompaper heeft 81% van de Nederlanders nog een vaste lijn.
De meest voorkomende reden waarom consumenten nog een vaste telefoonlijn in huis hebben? Omdat de vaste telefoniedienst onderdeel uitmaakt van het internet en bellen abonnement of alles-in-1 pakket. Dat zegt ruim een kwart (26%) van de consumenten in het meest recente telefoniemarkt onderzoek van Telecompaper.
In plaats van tijdrovend netwerkkabels trekken, kun je gebruikmaken van bestaande coaxkabels of telefoonkabels. Dit werkt over langere afstanden maar ook in een thuisnetwerk. Er zijn snelheden mee haalbaar tot enkele honderden Mbit/s, genoeg voor snelle internetaansluitingen.
In tegenstelling tot DSL is een coaxkabel steviger en heeft deze een soort 'beschermlaag'. Hierdoor treedt snelheidsverlies amper op. De beloofde snelheid is dus vaak ook de werkelijke snelheid! Internet via kabel is bij veel providers alleen verkrijgbaar in combinatie met een tv-abonnement.
Om te kunnen internetten via een kabel of wifi is het nodig om het modem aan te sluiten op de hoofdaansluiting in je huis. Dat noemen we het ISRA-punt. Hier komt de telefoonlijn binnen. Meestal vind je het ISRA-punt in de meterkast.
Heeft u thuis een bekabeld netwerk, dan is het belangrijk om na te gaan welke kabels dit zijn. Ligt er Cat5 (vaak te herkennen aan slechts 4 aderen) dan is het raadzaam deze te vervangen. Ligt er Cat5e (te herkennen aan opschrift op de kabel), dan is het voldoende voor glasvezel.