Metalline gaas of metalline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
Brandwondenpleisters zijn pleisters met hydrogel voor 1e en 2e graads verbrandingen van de huid. De gel heeft een verkoelende werking en werkt pijnverzachtend. De pleister sluit de brandwond rondom af waardoor er geen kans bestaat op wondinfectie.
Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk een vet gaas op of plastic huishoudfolie. Zo kan er geen vuil bij komen. Ook gewoon verband of een schone theedoek kan, maar die kunnen vrij snel aan de wond vastkleven.
Koel alleen de brandwond en voorkom onderkoeling. Dek de brandwond af met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
Koelen met ijs wordt afgeraden; het vergroot de kans op onderkoeling en doet pijn." "Verwijder kleding, tenzij die vastzit aan de wond. In dat geval beschadig je de huid alleen maar meer. Probeer ook om sieraden zoals ringen af te doen, om te voorkomen dat die je vingers afknellen als ze opzwellen."
Tweedegraads brandwond
Oppervlakkige tweedegraads brandwonden zullen meestal binnen twee weken vanzelf genezen. Op sommige delen van het lichaam is de huid heel dik (bijvoorbeeld de rug of het been) en kan een diepe tweedegraads brandwond nog binnen 3 tot 4 weken vanzelf genezen.
Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of met een schone doek of laken. Huishoudfolie plakt niet aan de wond en de brandwond blijft goed zichtbaar voor de beoordeling door een medisch professional. Leg het huishoudfolie in lagen over de wond, om afknelling te voorkomen.
Metalline gaas of metalline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
Is de brandwond rood en nat, met hele of kapotte blaren, gebruik dan vette gazen (vaseline-gazen). Deze kleven niet zo snel vast aan de wond en kunt u gemakkelijker verwijderen. Vervang de vette gazen iedere twee dagen. Vette gazen kunt u afdekken met een hydrofiel gaasverband.
Koel bij verbranding direct 10 tot 20 minuten met lauw zacht stromend kraanwater. Trek ook zo snel mogelijk kleren en sieraden uit. Laat kleding die aan de wond plakt, zitten. Smeer niets op de brandwond.
In het algemeen geldt het volgende: Bij diepe tweedegraads en derdegraads brandwonden is het nodig dat u het verband dagelijks verwisselt. Hierbij spoelt u de oude zalf af met steriel zout water. Vervolgens brengt u opnieuw zalf aan op de wond.
Werking Geïmpregneerde gazen met vaseline of betadinezalf bedekken de wond waarbij zij wondvocht doorlaten. Zij kunnen op open brandwonden gebruikt worden en afgedekt worden met een absorberend of hydrofiel verband.
Flamigel® is bestemd voor gebruik na een lasertherapie, op oppervlakkige brandwonden (ook degenen veroorzaakt door radiotherapie) en op lichte wonden (bijv. schaafwonden, snijwonden). Flamigel® mag ook gebruikt worden op oppervlakkige open wonden.
De Hansaplast Sensitive XL en XXL eilandpleisters zijn ook geschikt voor de gevoelige huid: deze pleisters zijn namelijk extra huidvriendelijk, van een zacht en ademend materiaal en veilig. Het niet-klevende wondkussen met antibacterieel zilver beschermt de wond.
Als de huid van de blaar intact is moet de druk en/of wrijving op de blaar worden verminderd. Maak het gebied voorzichtig schoon en breng een Compeed Blarenpleister aan. Compeed Blarenpleister beschermt in tegenstelling tot een normale pleister beter.
De spray is ideaal om te gebruiken op plekken waar een normale pleister niet goed blijft zitten. Denk dan bijvoorbeeld aan bewegelijke lichaamsdelen, zoals uw handen, armen en benen. Daarnaast is het gebruik van een pleisterspray zuiniger dan normale pleisters; gemiddeld kunt u de spray 50 keer gebruiken!
Bepanthen Wondgel is zeer huidvriendelijke hydrogel, bevat geen parfum, kleurstoffen en parabenen en is geschikt voor jong tot oud. Het product kan gebruikt worden voor kleine snijwonden, schaafwonden, brandwonden (brandwond), huidkloven en verbranding door de zon.
Het vette gaas zorgt ervoor dat de wond niet uitdroogt. Op die manier is bij het verschonen van het gaas of kompres de kans klein dat het vast geplakt zit in de wond.
Het product kan tot 14 dagen op de wond blijven. Naast de huidvriendelijke siliconen wondcontactlaag Cuticell Contact zijn er ook de zalfgazen Cuticell en Cuticell Classic.
1e graads brandwond
De verbrande plek is rood of roze, pijnlijk, droog, zonder blaren. Een verbrande huid door de zon is hier een voorbeeld van. Het valt te vergelijken met een ontstekingsreactie, aldus de Brandwondenstichting, en na een paar dagen verdwijnen de onaangename verschijnselen.
Sonja Scholten: "Op het terrein van wondbedekking adviseren we de brandwond af te dekken met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek. De reden om juist plastic huishoudfolie te benoemen is dat het makkelijk beschikbaar is, niet aan de wond plakt en het de pijn enigszins verlicht.
Kenmerken oppervlakkige tweedegraads brandwond:
Glanzend rood, roze. De opperhuid is beschadigd tot in de lederhuid. Nat. Blaren.
Geef het slachtoffer geen eten of drinken
Grote brandwonden kunnen namelijk shock veroorzaken. De shock ontstaat vaak pas enige uren na de verbranding.