Karnemelk kan tot twee weken goed blijven wat te danken is aan het hoge zuurniveau, maar het is de eerste week op zijn best. Zodra de verpakking geopend is, kan je het het beste binnen een week opdrinken, maar het wanneer het gebruikt wordt om mee te bakken kan het langer bewaard worden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het ruikt of smaakt zurig of klontert. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Laat melkproducten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast laten staan, gooi deze daarna weg. Bewaar bederfelijke producten in de koelkast.
Verse of gepasteuriseerde karnemelk kunt u in een koelkast ongeveer een week bewaren. Gesteriliseerde karnemelk is ook buiten de koelkast enkele maanden tot een jaar houdbaar. Beide soorten karnemelk zijn overigens na opening van het pak, mits bewaard in een koelkast, slechts enkele dagen houdbaar.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven.
Karnemelk kan tot twee weken goed blijven wat te danken is aan het hoge zuurniveau, maar het is de eerste week op zijn best. Zodra de verpakking geopend is, kan je het het beste binnen een week opdrinken, maar het wanneer het gebruikt wordt om mee te bakken kan het langer bewaard worden.
Het is wit van kleur, heeft een friszurige smaak en heeft een dik-vloeibare en vlokkerige structuur. Dit is te zien aan de strepen die het trekt aan de zijkanten van een glas. Karnemelk is een zwak zuur, maar wordt, naarmate het langer wordt bewaard, steeds zuurder en zakken de vlokken steeds verder naar beneden.
Toegevoegd na 11 uur: De belangrijke stof in zuivel in het algemeen is calcium en de aanbevolen hoeveelheid daarvan die je nodig hebt,is dagelijks 900-1200 mg. Dit zijn 2-4 glazen melk (of yoghurt, karnemelk enz)en 1-2 sneetjes kaas.
Oorspronkelijk was karnemelk (of botermelk) een bijproduct van de bereiding van boter. Tegenwoordig wordt karnemelk gemaakt door de melkzuurbacteriën Lactococcus lactis diacetylaris aan gepasteuriseerde magere melk toe te voegen.
De THT-datum betekent een kwaliteitsgarantie. Als de melk over de datum is, wil het niet meteen zeggen dat het niet meer veilig is om te drinken. Wel kan het zijn dat de kwaliteit achteruit is gegaan. Dat kun je merken aan de kleur, geur en de smaak.
UHT-melk: blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gesteriliseerde melk: kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven.
Plaats lang houdbare melk na opening en gebruik meteen terug in de koelkast. Een uur buiten de koelkast kan de houdbaarheid inkorten met een dag. Een geopende fles of karton melk kan je zo'n 3 tot 5 dagen bewaren in de koelkast.
Karnemelk is gezond én lekker
Net als magere en halfvolle melk past karnemelk prima in een gezond voedingspatroon. Het zit propvol waardevolle voedingstoffen. Zo zitten er alle essentiële aminozuren in die je lichaam nodig heeft. Het is ook een bron van calcium en vitamine B12 en B6.
Weinig gezondheidsverschil tussen melk en karnemelk
Wel is karnemelk altijd vetarm. Omdat karnemelk van magere melk wordt gemaakt, zit er minder vet in dan in (half)volle melk. Daarom staat karnemelk als gezonde keuze aangemerkt in de Schijf van Vijf.
Biologisch-dynamische karnemelk
Het ontstaat doordat de geconcentreerde melk geklopt (gekarnd) wordt, vandaar de naam karnemelk. Biologisch-dynamische karnemelk is de gezondste soort, omdat er geen suiker wordt toegevoegd in het proces.
Door het schudden of mixen slaan de vetbolletjes in de room kapot en gaan ze samenklonteren. Na een paar minuten schudden of mixen scheidt de karnemelk zich af en zal je zien dat er een grote klomp boter in de karnemelk drijft.
Melk geeft weliswaar verlichting van de pijn, maar veroorzaakt ook een verhoogde aanmaak van maagzuur. Een voeding die hoofdzakelijk bestaat uit melkproducten is dus geen oplossing, maar het is ook niet verstandig alle melkproducten te vermijden.
Goed voor je huid
Zo zou melkzuur uit karnemelk en andere gefermenteerde zuivelproducten kunnen helpen bij hyperpigmentatie, vlekjes en een verbrande huid. Verder zou het mogelijk een verzachtende en kalmerende werking hebben, waardoor het zou helpen bij eczeem en acne.
Alle zure zuivel is goed voor je. Dus van karnemelk tot kwark en kefir. Verschillende onderzoeken toonden ook al gunstige effecten aan van de consumptie van dit soort zuivel op je bloeddruk, de gezondheid van hart- en bloedvaten, maar ook op diabetes type 2 en insulineresistentie.
Kefir wordt na de fermentatie doorgeroerd en blijft dus een voller product, ca. 4% vet. Het is wat dikker dan karnemelk maar wel goed drinkbaar. Wel bevat kefir in vergelijking met karnemelk wat meer verschillende soorten melkzuurbacteriën en ook wat gisten waardoor het een lichte tinteling heeft.
Den Eelder boerenkarnemelk is al verschillende keren uitgeroepen tot de lekkerste karnemelk van Nederland. Wat hem zo bijzonder maakt? Dit komt doordat we de karnemelk nog op traditionele wijze karnen. Hierdoor is hij mooi vol en smaakt hij nog zoals vroeger, romig met een licht zuurtje.
Yoghurt wordt net zoals karnemelk gemaakt door het toevoegen van bacteriën die suikers omzetten in zuur. De soort bacteriën die aan yoghurt worden toegevoegd, zijn alleen anders in vergelijking met karnemelk. Daarnaast kan yoghurt van zowel magere als halfvolle of volle melk worden gemaakt.
Karnemelk op de authentieke wijze bereid. Nadat de melk is aangezuurd wordt deze gekarnd zodat de boter los komt van de melk. De boter wordt van de melk geschept waarna de karnemelk over blijft. Door het karnen blijft er een zachte luchtige karnemelk over, een smaakmaker die iedereen geproefd moet hebben.
Door de melkzuurbacteriën, wordt de lactose (melksuiker) in de melk omgezet in melkzuur. De melk wordt iets dikker en krijgt een fris-zure smaak: karnemelk. Karnemelk bevat ongeveer 1 gram per 100 gram minder lactose dan melk.