Ook kauwgum kauwen met een beugel raden wij af. De kauwgum trekt en duwt tegen de draadjes van de beugel en daar houdt de beugel niet van. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld winegums of kleverige drop. Maar ook harde etenswaren zijn niet verstandig; snijd een knapperige appel liever in stukjes.
Met een blokjes/slotjes beugel moet je opletten met harde dingen. Zuurballen, lolly's, pepermuntjes en dergelijke kun je niet meer eten. Deze zijn echt te hard, waardoor de lijmverbinding breekt en je blokje losraakt. Harde dingen als een appel, stokbrood en rauwe wortel kun je wel eten, maar niet meer afhappen.
Warm de azijn bij voorkeur even op in een magnetron. Breng een beetje van het verwarmde azijn aan op de vlek. Vervolgens kun je de kauwgom er met een tandenborstel af boenen.
Denk hierbij aan toffees, winegums, kauwgom met suiker, dropjes, enzovoort. Suikervrije kauwgom mag je wel nemen. Je mag maximaal 1 keer per dag snoepen als je een beugel hebt!
Wat je niet kunt eten met een beugel
Eet wat minder snoep, chips en frisdrank. Suiker- en zetmeelrijke voedingswaren veroorzaken zuurhoudend tandplak, dat kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen. Plakkerige, taaie zoetigheden zoals karamel kunnen de draden beschadigen en de slotjes losser maken.
Wij raden het ten zeerste af met een vaste beugel cola te drinken. Cola is namelijk niet alleen slecht voor je tanden en kiezen, maar het kan er ook voor zorgen dat de lijm onder de slotjes en de bandjes van de beugel opgelost worden. Drink daarom ook niet teveel andere frisdranken.
Let op: er moet wel fluoride inzitten. En juist geen alcohol. Niet vaker dan zeven keer per dag iets eten of drinken waar suiker of zetmeel in zit. Dus drie hoofdmaaltijden per dag en maximaal vier tussendoortjes.
Eten met een beugel
Wel kunnen de eerste paar dagen (en nadat de beugel is bijgesteld) de tanden en kiezen gevoelig zijn. Hierdoor kan bijten wat last geven. Zacht voedsel, zoals yoghurt, banaan en aardappelpuree biedt dan uitkomst. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk weer normaal te eten.
Hoe lang moet ik een beugel dragen? De gemiddelde behandelduur van een orthodontische behandeling is 2 tot 2½ jaar. Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen. Vandaar dat de beugelbehandeling lang duurt.
De patiënt moet voorzichtig zijn met het eten van hard en kleverig voedsel omdat de spalkjes dan kapot kunnen gaan. De spalkjes moeten af en toe gecontroleerd worden door de tandarts of orthodontist. Het advies is om de spalk(jes) levenslang te laten zitten, mits deze goed worden onderhouden.
Ook kauwgum kauwen met een beugel raden wij af. De kauwgum trekt en duwt tegen de draadjes van de beugel en daar houdt de beugel niet van. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld winegums of kleverige drop. Maar ook harde etenswaren zijn niet verstandig; snijd een knapperige appel liever in stukjes.
EEN BRACKET (BLOKJE) IS LOS.
Als het niet erg stoort, kunt u het laten zitten. Als u last van de loszittende bracket hebt, kunt u die bedekken met een bolletje van de meegekregen was of met suikervrije kauwgom. U kunt beter stoppen met het dragen van elastiekjes. Bel sowieso de praktijk voor een reparatieafspraak.
Bij een behandeling met vaste apparatuur (brackets) worden vaak elastieken van de onder- naar de bovenkaak gebruikt. De elastieken zorgen ervoor dat de onder- en boven tanden en kiezen goed op elkaar gaan passen. Ook kunnen ze gebruikt worden om spleetjes tussen je tanden dicht te maken.
Het plaatsen van de beugel doet geen pijn. Wel kan eten, en dan vooral bijten, in het begin of als de beugel is afgesteld wat last veroorzaken. Gemiddeld duurt het twee weken om aan een nieuwe beugel te wennen. Hoe gevoelig het gebit is, verschilt van persoon tot persoon.
Voor de meeste soorten beugels, duurt het ongeveer 1-2 uur.
Eerder je beugel eruit
Je kunt een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat je beugel er zo snel mogelijk weer uit kan. Dit zijn: Je mond schoonhouden: kan ervoor zorgen dat je tanden sneller op de juiste plek komen te staan, waardoor je je beugel minder lang hoeft te dragen.
Al na 3 maanden staan jouw tanden recht. Het kaakbot moet dan nog hard en sterk genoeg worden om de tanden en kiezen op hun plaats te houden. Dit duurt ook ongeveer 3 maanden. Aan het einde van de beugelbehandeling krijg je een draadspalk achter jouw tanden om het mooie resultaat vast te houden.
Aan het begin van een beugelbehandeling maakt de orthodontist een schatting van de duur van de behandeling. Het is goed om aan de orthodontist te vragen, wanneer je beugel eruit mag, zodra het grootste gedeelte van de geschatte behandelduur voorbij is.
Zachte voeding is makkelijk te kauwen en door te slikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een omelet, vis of macaroni. Vloeibare voeding kunt u drinken. Denk hierbij aan melkproducten, soep of een smoothie.
De dunne flexibele draad, zorgt ervoor dat de tanden en de slotjes steeds meer op een lijn komen te staan. Bij de eerste controles wordt er steeds een wat dikkere, flexibele draad door de slotjes geplaatst. Het rechthoekige slot wordt bij elke dikkere draad steeds verder opgevuld.
Een nachtbeugel of OIR (Oral Invisible Retainer) is een retentiebeugel. Door middel van een retentiebeugel kunnen tanden en kiezen stabiliseren na de behandeling met een gewone beugel. Omdat het in dit geval over een uitneembare beugel gaat, die alleen 's nachts wordt gedragen, wordt het een nachtbeugel genoemd.
Je doet de beugel uit voor dat je gaat eten. Drinken kan vaak wel maar let op met zure en hete dranken. Is de behandeling pijnlijk?
Tanden kunnen verschuiven met het ouder worden, door een ongeval, een conditie genaamd "tongue thrust", of door natuurlijke groei. Ook merken sommige volwassenen dat hun van oorsprong rechte tanden scheef of te dicht op elkaar komen te staan.
Over het algemeen hoeft een orthodontische behandeling ons geen problemen te geven in ons dagelijks leven, dus zolang u de instructies van de behandelaar opvolgt, kan je jouw partner op een natuurlijke manier blijven kussen gedurende de gehele orthodontische behandeling.