Een ziek paard eet en drinkt minder en loost minder en moeilijker zijn mest en urine. Een paard eet normaal gesproken 2 tot 2,5 % van zijn lichaamsgewicht en drinkt 24 tot 40 liter water per dag. Je kent je paard en weet hoe hij zich normaal gedraagt. Als hij uit zijn doen is, controleer het paard dan goed.
Gezichtsuitdrukkingen die horen bij pijn en gebruikt worden bij deze pijnschaal zijn: de oren stijf naar achter, de ogen dichtknijpen, spanning boven het oog en gespannen kauwspieren, neusgaten en mond. Hieronder vindt u foto's van verschillende gezichtsuitdrukkingen die wijzen op de aanwezigheid van pijn.
De normale lichaamstemperatuur van het paard in rust is 37.5°C – 38.2°C. Een lichaamstemperatuur tussen 38.2°C en 38.5°C noemen we verhoging, boven de 38.5°C spreken we van koorts. Bij inspanning kan de lichaamstemperatuur oplopen tot rond de 42°C. De temperatuur neem je met een thermometer rectaal op.
Een stressgevoelig paard zal meer plassen en mesten. Daarnaast zal een gestrest paard eerder schrikken en snel vluchtgedrag vertonen, ook als er eigenlijk geen reden is om te vluchten. Daarnaast luistert het paard minder goed en gaat hij gedrag vertonen dat je niet van hem gewend bent, zoals bokken.
Ook moet je altijd alert zijn op de kwaliteit van de voeding. Hooi of kuil wat bedorven is kan ook koliek veroorzaken. Het is daarnaast belangrijk dat wordt voorkomen dat het paard zich gaat vervelen of honger krijgt.
Een maagzweer kan zich uiten in verschillende vage klachten zoals: overmatig speeksel, tandenknarsen, gapen, een verminderde werklust, een verminderde eetlust, gewichtsverlies, een doffe vacht, depressief gedrag, koliek of terugkerende diarree.
Paarden met een slokdarmverstopping kunnen ook symptomen laten zien die paarden normaal gesproken bij koliek hebben. Een slokdarmverstopping kan vanzelf weer overgaan. Wanneer het paard na een kwartier nog steeds last heeft van een verstopping is het raadzaam om de dierenarts te bellen.
Griep bij het paard is een virale ontsteking van de bovenste en diepere luchtwegen. Griep komt het meest voor bij jongere paarden of paarden die een verminderde weerstand hebben. Onder een groep paarden kan het influenza virus zich snel verspreiden en een echte epidemie worden in een bepaald gebied.
Lichaamshouding: licht gespannen, staart opgeheven (attent), slaan met de staart (geïrriteerd). Lichamelijke reactie: dansende bewegingen (attent), vaak mesten (geïrriteerd). Als een paard stil en in zichzelf gekeerd lijkt en zich van mensen en andere paarden afwendt, dan voelt hij zich diep ongelukkig.
De verkoudheidsvorm van het rhinovirus kan gewoon worden genezen.Er zijn geen middelen die het virus doden of remmen, maar er worden medicijnen gegeven tegen de symptomen. Wanneer er bacteriële ontstekingen worden gevonden, krijgt het paard antibiotica.
Paarden kunnen heel goed in de verte kijken, maar door de stand van hun ogen kunnen ze niet pal onder hun neus kijken. Dankzij hun tastharen kunnen ze ook voorkomen dat ze zich ergens tegen stoten en er een wondje ontstaat aan hun hoofd.
Als het paard je zachtjes met zijn hoofd duwt, is dit een verzoek. Heb je misschien een lekkere wortel in je tas? Het hoofd omhoog trekken is daarentegen meer een defensieve houding.
Als een paard te lang ligt, komt er teveel druk op zijn organen. Tevens is het voor een paard, als prooidier, erg stressvol om niet op te kunnen staan. Het is dus belangrijk om het paard weer overeind te krijgen. Als een paard erg vaak ligt en niet kan opstaan, dan moet er soms een andere keus gemaakt worden.
Zijn er bovenin slechts enkele hele kleine zweertjes, dan geven deze meestal geen forse veranderingen in gedrag. Door diverse omstandigheden kunnen echter grotere zweren of zweren in het onderste gedeelte onstaan. Daar heeft het paard wel last van en dit type zweren gaan helaas niet vanzelf weer over.
Koliek is de verzamelnaam voor symptomen waarbij een paard buikpijn heeft. Bij een eventueel vermoeden van koliek is het belangrijk om direct je dierenarts te waarschuwen, want koliek kan heel gevaarlijk zijn. De meest voorkomende vormen van koliek zijn krampkoliek, zandkoliek, gaskoliek en verstoppingskoliek.
Het belangrijkste en beste medicijn is omeprazole. Dit zorgt er voor dat de productie van maagzuur geremd wordt waardoor de maag minder zuur wordt. Dit middel wordt één keer per dag in de mond gegeven. Sucralfaat vormt een laagje over de maagzweer heen waardoor deze tegen het zuur beschermd wordt.
De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek.
Wat is een koliekaanval en wat zijn de oorzaken
Koliekpijnen zijn zeer heftige pijnaanvallen die ontstaan door het samentrekken van het spierweefsel in de wand van de urineleider. Hierdoor ontstaat hoge druk in de nier. Meestal wordt de pijn veroorzaakt door een steentje of een stolsel in de urineleider.
Maar kúnnen paarden eigenlijk wel huilen, of speelde er soms iets anders? Ellen de Boer, een psycholoog die gespecialiseerd is in gedragstherapie bij dieren, weet het niet zeker. “Dat paarden verdrietig kunnen zijn en kunnen rouwen, dat staat vast,” zegt ze.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.