Een stoofpeer is kleiner en harder dan de gewone peer. De stoofpeer wordt niet rauw gegeten, maar gestoofd zijn ze heerlijk. Gestoofde peren zijn een traditioneel en oer-Hollands gerecht. Tegenwoordig zijn er nog veel liefhebbers voor deze kruidige, zoete peertjes.
Er bestaan twee soorten peren: handperen en stoofperen. Een stoofpeer is kleiner en harder dan een gewone handpeer. De Gieser Wildeman is een echte stoofpeer en dus alleen gekookt geschikt voor consumptie.
Welke peren voor stoofperen? Stoofperen zijn harde, droge peren die – in tegenstelling tot handperen – niet rauw gegeten kunnen worden. De meest geteelde stoofpeer is de Gieser Wildeman: een klein peertje met een bruine schil die qua smaak vrij zoet en korrelig is. De peer kookt binnen enkele uren mooi rood.
Stoofperen zijn een ander ras dan gewone peren, oftewel handperen. Het grootste verschil is dat je stoofpeertjes niet goed kunt eten zonder ze te stoven. En ze zijn een stuk kleiner dan de peer die je rauw eet. Gieser Wildeman en Saint Rémy zijn de meest bekende rassen.
We onderscheiden twee soorten peren: handperen en stoofperen. De conférence, het meest gegeten perenras bij ons, valt onder die eerste categorie. Handperen rijpen in de fruitmand en eet je als ze zacht zijn. Stoofperen daarentegen kan je niet rauw naar binnen werken want ze zijn hard.
De peren van Pyrus communis 'Doyenne du Comice'
Het vruchtvlees is helderwit van kleur, uiterst sappig en heerlijk zacht. De Doyenne du Comice is zeer geschikt als handpeer maar is ook als stoofpeer te gebruiken.
Gieser Wildeman is een goed rood-kokende stoofpeer. Dit ras is samen met de Saint Remy perenboom het meest gebruikte stoofperenras.
Stoofperen zijn een traditioneel en oer-Hollands gerecht. Er zijn veel liefhebbers voor deze kruidige, zoete peertjes.
Je zou denken dat de stoofpeertjes hun rode kleur danken aan de wijn of port waarin ze bereid worden. Maar dat is maar deels waar. In stoofperen zit een bepaalde kleurstof die ervoor zorgt dat peren rood worden als de zuurgraad verandert. Door ze te koken (of stoven) gebeurt dit.
Misschien spreken de namen al voor zich, maar stoofperen zijn rauw niet zo lekker. Die moet je eerst koken. Doe je dit niet, dan zijn ze vaak hard en korrelig. Daarentegen zijn handperen juist bedoeld om rauw te eten (uit de hand) en niet geschikt om te stoven.
Uit de voedingswaardentabel kan geconcludeerd worden dat Ranfru stoofperen een goede vervanger van vers fruit zijn. Bovendien bieden deze stoofperen voordelen boven verse peren en ander vers fruit. Zo bevatten stoofperen minder calorieën, minder koolhydraten en een even grote hoeveelheid voedingsvezels.
Een gezonde, smakelijke en eenvoudig te bereiden vrucht, die niet mag ontbreken, is de stoofpeer. In tegenstelling tot de gewone handperen, kun je een stoofpeer niet rauw eten. Bekende stoofperen zijn de Gieser Wildeman en de Brederode peer.
De gewone handperen, om lekker zo te eten, zijn niet geschikt voor het maken van stoofperen. Deze vruchten zijn namelijk al zacht. Wanneer ze verwarmd worden, zullen ze uit elkaar vallen. Gebruik voor het maken van stoofperen daarom de bekende Gieser Wildeman of de Saint Rémy.
Er bestaan twee bekende soorten peren: handperen en stoofperen. Een handpeer kan direct uit de hand gegeten worden. Een stoofpeer daarentegen is kleiner en harder dan een gewone handpeer. Ongekookt zijn stoofperen niet geschikt om te eten en moeten daarom eerst gekookt of gestoofd worden en krijgen zo hun rode kleur.
Wat zijn peren:
Bij peren is er nog een onderscheid tussen stoof- en handperen. Bij handperen is een goede smaak en sappig smeltend vruchtvlees belangrijk, terwijl de stoofperen weer hele ander eigenschappen hebben. Stoofperen kun je niet rauw eten en zijn daarom meer een soort groente.
De Doyenne heeft geweldige kwaliteit, en de makkelijk vruchtdragende eigenschappen. Een goed rood-kokende stoofpeer. Heeft een heerlijke smaak en geeft goed vrucht. Is daarom, samen met Saint Remy, het meest gebruikte stoofperen-ras.
Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman en de Sint Remy, kan je het beste nog iets langer laten hangen en oogsten van midden september tot midden oktober.
Stoofperen blijven in de koelkast, verpakt in een luchtdichte verpakking met het sap, tot wel vijf dagen goed. Als je langer van bereide stoofperen wil genieten, dan kun je ze prima invriezen. In de vriezer blijven ze namelijk tot wel twaalf maanden goed.
In plaats van aan alle kanten in de peer te knijpen om te checken of je er niet je tanden op gaat breken kun je net onder de steel zachtjes voelen. Wanneer de peer net onder de steel zacht is, is 'ie klaar om gegeten te worden. Daarnaast kan je ook altijd even aan de peer ruiken.
De perenboom is niet giftig voor de mens. Voor dieren zijn de peren ook niet giftig alleen de zaadjes kunnen beter niet gegeten worden door dieren.
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf.
Vanaf € 178,49. Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. De stoofpeer Gieser Wildeman is een langzaam groeiende perenboom met opgaande takken. De perenboom kan door zijn langzame groeiwijze ook goed als struik, halfstam of leivorm gebruikt worden.
Als de vruchten echter al heel rijp zijn, plaats je ze best niet naast een andere rijpe vrucht. Hier vind je een overzicht van na-rijpende en niet na-rijpende vruchten : Narijpende vruchten : appels, abrikozen, bananen, peren, vijgen, bosbessen, suikermeloenen, kiwi's, mango's, nectarines, perziken, pruimen.
Deze Gieser Wildeman boom groeit op elke grond, maar staat het liefst in de zon of in de halfschaduw. Met alleen schaduw gaat deze perenboom niet snel groeien en heeft u minder snel vrucht. De Pyrus Gieser Wildeman bloeit in april en krijgt dan prachtige witte bloemetjes.