Clusterkolven techniek 1 Een kolfsessie duurt ongeveer 5 tot 10 minuten elke keer dat je langs de pomp komt. Niet vaker dan elke 45 minuten kolven. Stop met kolven als het je begint te irriteren. Probeer zeker 10 kolfsessies per dag in te lassen.
Clusterkolven geeft niet direct resultaat. Het lichaam heeft even tijd nodig om meer melk aan te maken. Na een paar dagen zal de productie van moedermelk toenemen. Het is niet noodzakelijk elke keer een andere kolfset te gebruiken, de flessen tussendoor schoon te maken en de melk in de koeling te bewaren.
Wanneer je start met clusterkolven is het belangrijk dat je dit 2 tot 3 dagen achter elkaar op ongeveer hetzelfde moment doet. Het is niet noodzakelijk elke keer een andere kolfset te gebruiken, de flessen tussendoor te wassen en de melk in de koeling te bewaren.
Probeer ongeveer 10 kolfsessies per dag in te lassen. Zet de kolf zo neer dat iedere keer wanneer je langs de kolf komt, deze even extra gebruikt. Kolf echter niet vaker dan iedere 45 minuten. Je kolft wat je gewend bent maar 1 maal per dag kolf je extra intensief.
Daarom is het belangrijk om niet langer dan 6 uur tussen de kolfsessies te laten. Bij een goede productie en geen klachten van te volle, pijnlijke borsten mag de langste pauze tussen de kolfsessies maximaal 8 uur zijn.
De volgende hoeveelheden melk zijn 'normaal' (10 tot 14 dagen na je bevalling): ideaal: meer dan 750 ml per 24 uur. gemiddeld: 350 tot 500 ml per 24 uur.
Voed/kolf zoals je gewend bent, niet vaker. De borst heeft rust nodig. Zorg dat je baby goed aanhapt. Vooral als je pijnlijke, geïrriteerde tepels hebt of last hebt van tepelkloven, is het belangrijk om goed in de gaten te houden of de techniek van je baby wel goed is.
Meestal houdt het clusteren maximaal drie dagen aan.
Binnen een tijdspanne van 3 uur kolf je elke 20 tot 30 minuten een paar minuten.Wek een toeschietreflex op en stop met kolven als de melkstroom afneemt. Herhaal de Clusterkolfsessie elke dag tot de melkproductie toeneemt.
Melkproductie stimuleren: kolven
De melkproductie werkt op een eenvoudige manier: hoe meer melk je uit je borsten haalt, hoe meer melk je zal produceren. Je kunt dit doen door te voeden, maar je kunt ook melk afkolven als je baby geen honger heeft.
Ongeacht de manier van kolven zal elke kolfsessie moeten worden begonnen door het opwekken van de toeschietreflex. Vaak verdient het aanbeveling om ook tijdens het kolven opnieuw de TSR op te wekken wanneer de melkstroom sterk afneemt.
Door clusterkolven krijgt het lichaam signalen om meer melk te gaan maken. Dit is het doel van clusterkolven. Clusterkolven imiteert de regeldagen van een baby. Tijdens de regeldagen wil uw baby soms tijdelijk wat vaker drinken.
Een keer een voeding uitstellen of overslaan zal meestal niet direct een probleem opleveren. Maar als je dat meerdere voedingen of dagen achter elkaar doet, kan het zijn dat je melkproductie achteruit gaat, waardoor je kind minder vaak bij je wil of kan drinken. Je bent dan onbewust aan het afbouwen.
Redenen voor te weinig melk. Het geven van kunstvoeding, thee, sap of water, heeft invloed op je melkproductie. Het vult het maagje, waardoor je baby langer wacht met vragen om de volgende voeding en hij dus minder aan de borst drinkt. Dit zorgt ervoor dat je borsten minder melk gaan maken.
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
Het toeschietreflex wordt beïnvloed door het hormoon oxytocine. Oxytocine komt vrij wanneer je tepel gestimuleerd wordt. Het opwekken van het toeschietreflex kan ofwel door je kindje ofwel door een kolfapparaat gedaan worden.
Richtlijnen voor het gebruik van afgekolfde moedermelk
Draai het flesje voorzichtig rond om de lagen te mengen, voordat je je baby voedt. Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten.
Hoe kun je wel afvallen tijdens het geven van borstvoeding
Meestal is een combinatie van gezonder eten, minder snoepen, en meer bewegen al voldoende om extra gewicht kwijt te raken. Je lijf heeft er 9 maanden over gedaan om aan te komen, en het kan ook wel even duren voor je het weer kwijt bent.
De voorkeur gaat uit naar 8 keer kolven per etmaal, waarvan één keer 's nachts, voor een optimale productie. Bij een premature baby moet je gedurende een langere tijd kolven en kun je soms bij voldoende productie ook een keer minder kolven, zodat je goed uitgerust bent als je kleintje thuis komt.
Veel borstgevoede baby's laten 's ochtends meer tijd tussen de voedingen en willen aan het eind van de middag en begin van de avond vaker drinken, dit noemen we clusteren.
Als je het clusteren vervelend vindt, probeer je kind dan eerder op de dag vaker aan te leggen. Sommige kinderen clusteren minder lang of intens als ze op andere tijdstippen vaker aan de borst drinken. Je kunt je kind dan voor en na het slapen of gewoon tussendoor extra aanleggen.
Als je borsten niet vol aanvoelen, heb je onvoldoende melk
Deze aanpassing kan plotseling en al vrij vroeg voorkomen (twee weken na de geboorte of zelfs vroeger). Een borst is echter nooit helemaal leeg. Ook als de baby drinkt, wordt er melk aangemaakt.
Kolf bij je eerste kolfsessie gedurende ten minste 15 minuten. Maak je geen zorgen als je in het begin niet veel melk opvangt – een regelmatige extra zuigstimulans zou je borsten snel moeten aanzetten om meer melk te produceren.
Vaak en kort kolven heeft meer zin dan weinig en lang kolven. Kolf als het mogelijk is minimaal 8 keer per dag. Om een voorraadje op te bouwen kolf je tussen 2 voedingen door of geef je de ene borst en kolf je de andere. Afkolven duurt in principe even lang als voeden.
Kolven in de kraamweek is vaak maar twee of drie dagen nodig. Het is niet nodig dat je een kolfapparaat hiervoor aanschaft. Bovendien heb je om een voeding op gang te krijgen een dubbele elektrische kolf nodig.