- Welke methoden gebruikt de Stasi? o Isolatie o Dreigementen o Fysieke marteling (licht in de cel, slaaponderbrekingen, etc.) - Wat hoopte de Stasi te bereiken met deze methoden? Het doel van deze methodes was de 'Zersetzung' (het breken) van de persoonlijkheid van de gevangenen.
Gedurende 40 jaar (1950 – 1990) infiltreerde de Stasi in het leven van iedere burger in de DDR en had ze een enorme invloed op het dagelijks leven. Telefoongesprekken werden afgeluisterd, video-opnames werden gemaakt, afluisterapparatuur werd in woningen geplaatst.
Taak van de Stasi is mensen te bespioneren, geheime informatie te bemachtigen en de 'volksvijanden' van de staat te ontmaskeren. Met name onder leiding van Erich Mielke, die de dienst van 1957 tot 1989 runt, groeit de Stasi uit tot de meest effectieve geheime dienst ter wereld.
In de DDR was grondwettelijk bepaald dat de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands SED, de communistische partij, de feitelijke machthebber was en niet de formele staatsorganen, zoals de regering. Oppositieleden werden door de Stasi gevolgd en vaak ook vervolgd.
De Stasi liet 3.000 werknemers, geheime agenten en spionnen, voornamelijk in het onofficiële "operationeel gebied" de Bondsrepubliek Duitsland, en 300 tot 400 infrastructuurbeheerders in West-Europa voor zich werken. De organisatie was zo groot dat deze "staat in de staat" een eigen orde van verdienste toekwam.
De meeste DDR-burgers waren doorgaans tevreden met hun leven en ondervonden nauwelijks hinder van de beperkingen, die de DDR met zich meebracht. Het waren met name diegenen, die weigerden in het gareel te lopen, die veerkrachtig moesten zijn in het alledaagse leven in de DDR.
Stasi staat voor Ministerium für Staatssicherheit, de binnenlandse veiligheidsdienst en inlichtingendienst van de DDR. Decennialang bouwden 100.000 medewerkers en 200.000 informele informanten dikke dossiers op, vooral van eigen burgers. Sommige bespioneerden zelfs hun eigen familie.
De benaming IJzeren Gordijn is een metafoor voor ijzeren grensafscheidingen tussen Oost-Europa en West-Europa in de periode 1945-1989. De grens was een militaire, culturele en ideologische barrière tussen twee ideologieën: het kapitalisme en het communisme.
In mei 1949 werd de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) opgericht. Het was een tijdelijke staat, benadrukten de West-Duitse politici, in afwachting van een vereniging. Maar in oktober volgden de communisten in het oosten met een eigen staat: de DDR. De Duitse deling was een feit.
Duitse Democratische Republiek {eigenn.}
Het officiële doel van de Stasi was het beschermen van de menselijke waardigheid, de vrijheid van de mens en de mensenrechten onder toezicht van de socialistische staat. De dienst bespioneerde voornamelijk de eigen bevolking, die in de gaten werden gehouden of zij zich wel politiek correct gedroegen.
In de eerste jaren na de bouw van de Muur in 1961 waren veel Oost-Duitsers met een paspoort van een lookalike naar het Westen gevlucht. En dus werd paspoortcontrole vanaf 1964 officieel de taak van de Stasi, de beruchte geheime dienst. Controleurs werden getraind in het opsporen van identiteits- en paspoortfraude.
Het werd al vrij snel duidelijk voor de Oost-Duitsers, dat het communistische regime een strenge dictatuur zou gaan voeren na de oprichting van de DDR in 1949. Beetje bij beetje begon een deel van de bevolking te vluchten uit de DDR, dan wel begonnen ze plannen te beramen om dit te doen.
Op 7 oktober 1949 wordt in het door de Sovjet-Unie bezette deel van Duitsland de Duitse Democratische Republiek (DDR) officieel uitgeroepen. De Sovjet-Unie stuurt aan op een communistisch beleid en dit betekent het begin van de breuk tussen Oost en West.
Toch is niet het einde van de USSR, maar de val van de Muur op 9 november 1989 die sindsdien te boek staat als hét definitieve einde van de Koude Oorlog. Voor de zoveelste maal in de twintigste eeuw bood Berlijn het toneel van de wereldgeschiedenis een podium.
De DDR blijft economisch achter op de BRD en daarom vluchten veel mensen via Berlijn naar het vrije westen. In Berlijn is de grens namelijk gewoon open. Deze situatie is onhoudbaar en daarom bouwen de Oost-Duitse machthebbers de Berlijnse Muur. De Muur scheurt geliefdes, families en vriendengroepen uit elkaar.
Hij stapte toen op als premier, maar drie jaar later (1976) keerde hij op zijn vorige post terug toen SED-leider Erich Honecker zelf staatshoofd werd. Willi Stoph bleef daarna nog dertien jaar regeringsleider en daarmee de "eeuwige tweede" van het regime, na Honecker.
Bijna vijftig jaar lang scheidde het ondoordringbare IJzeren Gordijn Oost- en West-Europa tijdens de Koude Oorlog. De streng bewaakte grens liep in het zuiden van Tsjechië en was de scheidingslijn tussen Duitsland en Oostenrijk.
Na de Tweede Wereldoorlog zochten de geallieerden een manier om Duitsland te weerhouden om op korte termijn weer een oorlog te beginnen. In tegenstelling tot de Eerste Wereldoorlog zocht men deze maal geen heil in een streng verdrag zoals het Verdrag van Versailles, maar in de opdeling van Duitsland.
De term 'Koude Oorlog'
Feitelijk kwam het nooit tot een rechtstreeks militair treffen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zelf. Wél werden er wereldwijd meerdere oorlogen uitgevochten door de landen die binnen de Amerikaanse of Russische invloedssfeer lagen of door hen gesteund werden.
Boris Nikolajevitsj Jeltsin (Russisch: Борис Николаевич Ельцин) (Boetka, 1 februari 1931 – Moskou, 23 april 2007) was een politicus en de eerste president van de Russische Federatie. Hij staat in Rusland vooral bekend als 'de sloper van de Sovjet-Unie' .
Bondsrepubliek Duitsland was een kapitalistisch land, maar er was ook een hoge werkloosheid. De Bondsrepubliek hoorde bij de NAVO en is één van de zes stichters van de Europese Unie. In 1989 viel de Berlijnse Muur tussen Oost- en West-Berlijn en later de Duits-Duitse grens. De DDR en de BRD werden één land.
De enige oplossing die de DDR zag was het omringen van West-Berlijn met een muur. In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 werd er begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur door het communistische Oost-Duitsland. Geleidelijk werd heel West-Berlijn omringd met een 2 meter hoge muur.
Start van je vakantie Oost-Duitsland: over de voormalige grens. Een vakantie in de voormalige DDR begint eigenlijk al op de Duitse snelweg A2 op ongeveer 190 kilometer van Berlijn.