Leg de paling met het vel naar beneden op de snijplank. Pak met één hand de staart van de paling vast en plaats met je andere hand de lepel tussen het vlees en het vel. Strijk de lepel in één vloeiende beweging naar het einde van de filet om het vlees van het vel te schrapen.
Snijd hiervoor de buikwand met de punt van een scherp mes in de lengterichting open. Begin bij de kop, net onder de borstvinnen, en eindig enkele centimeters achter de anus. Als de buikwand open is kun je met een mes (of voor de echte durfal, met de hand) de ingewanden van de paling verwijderen.
Snij de vis in gelijke moten van zo'n 4 tot 5 cm lang. Die wentel je in een beetje bloem. Zorg er wel voor dat er maar een heel dun laagje bloem rond de stukken paling kleeft. Om het simpel én lekker te houden, kan je de mootjes bakken in boter en kruiden met peper & zout.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
In ieder geval tot de binnentemperatuur van de kast +/- 80 graden heeft bereikt. Je gaart de paling nu +/'- 30 minuten. Tussentijds voel je of de paling gaar is. Je kunt dat voelen door met je duim en wijsvinger te knijpen in het dikste gedeelte van de paling.
€ 21,00. BTW) 1 kilo Heerlijke verse zachte kweekpaling van de beste kwaliteit, Ideaal voor de hobbyroker om zelf te roken!
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Paling bevat veel onverzadigde gezonde vetten, de Omega 3 vetzuren. De belangrijkste zuren zijn ALA, EPA en DHA. ALA draagt bij aan een goed cholesterol niveau van het bloed en je zou er 2 gram van moeten binnen krijgen per dag, gerookte paling bevat 0,91 gram ALA per 100 gram.
De mannetjes worden 40 cm, terwijl de vrouwtjes 70 cm lang kunnen worden. Palingen kunnen wel 80 jaar oud worden. Paling smaakt naar makreel maar is vetter, even vet als haring. Het vlees is zacht en zoet.
De gerookte dikke palingmoot wordt vooral veel aan het hoogsegment in de horeca geleverd. Het visvlees smaakt bijzonder lekker in een salade, maar daarnaast kun je deze palingmoten uitstekend verwerken in een visschotel of paella.
Paling is een vrij vette vis en heeft dus een nogal stevige wijn nodig die daar tegenop kan. Suggesties: chardonnay uit Zuid-Europa, de Nieuwe Wereld of het zuiden van Bourgogne (Macon en Côte Chalonnaise), witte Portugese wijn uit Douro of Dão.
Wij hanteren een KG prijs van € 55,- voor gefileerde paling.
Bewaartip voor dit product
Bewaar gerookte vis onderin de koelkast bij 4 graden. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking.
Gerookte paling bewaren in de koelkast – 10 dagen
Gerookte paling kun je in de koelkast 10 dagen bewaren. Het beste doe je dit onderin de koelkast, bij ongeveer 4 graden. Op die temperatuur blijft de paling goed gekoeld. Wikkel de paling bij voorkeur in vetvrij papier.
Advies Hartstichting
Kies bij voorkeur voor vette vis, zoals zalm, haring of makreel.
Gerookte vis (zalm, paling), vis in het (zoet)zuur (haring, rolmops) en gezouten vis (haring,stokvis) bevatten veel zout.Ansjovis maar ook hom, kuit, en kaviaar bevatten veel zout. Te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk.
De viswijzer adviseert om geen paling te eten. Als natuurbeschermingsorganisatie wil Natuurmonumenten de paling een gezond leefgebied bieden, waar geen vangst plaatsvindt.
Het is nog maar zo'n 0,6 procent van wat het was voor 1980. De paling staat dan ook op de lijst van diersoorten met de status 'ernstig bedreigd'. Palingen in gevangenschap kweken lukt tot dusver nog niet, omdat de larven sterven voor ze volgroeid zijn. Mensen stoppen niet met paling eten.
De verkoop van paling is legaal in Nederland, maar wij raden de consumptie dus sterk af. De meeste supermarkten verkopen daarom ook geen paling meer. Helaas is het nog wel ruim verkrijgbaar bij visspeciaalzaken, maar deze paling komt uit dezelfde populatie en is dus net zo goed bedreigd.
De wilde aal uit Ierland is een seizoensproduct en volgens veel kenners de lekkerste paling die er te vinden is. De wilde Ieren hebben een zachte en pure smaak en zijn daarom zeer goed om te roken. De Ierse aal wordt door Palingshop.nl schoongemaakt en eventueel gepekeld.
In een pondje paling zitten circa 4 a 5 gerookte palingen.
U koopt al een pondje gerookte paling vanaf 15,- euro per pond!
SPAR | gerookte palingfilet - je vindt het bij SPAR.