Via de USB-kabel kan het aangesloten apparaat van voedingsstroom worden voorzien. USB 2.0 levert maximaal 500 mA (bij 5 V) en dat is genoeg voor eenvoudige apparaten, zoals een muis. USB 3.0 en 3.1 leveren respectievelijk maximaal 900 en 2000 mA.
Voor de voeding moet de voorzien worden van 12 tot maximaal 24 volt spanning. Een autoaansluiting voor een sigarettenaansteker biedt over het algemeen een spanning van 12 volt. De stroomsterkte die door de aansluitingen wordt gegeven is in totaal 4,8 ampère.
De kabel heeft vier aders. De twee aders voor de transmissie van de data (aderkleuren wit en groen) worden als een paar in elkaar gedraaid ('twisted pair'), zodat de aders die gebruikt worden voor de voedingsspanning (aderkleuren rood en zwart) de data zo min mogelijk beïnvloeden.
Usb-c-apparaten kun je opladen met meer dan de standaard 500mA bij 5 volt. Dat gebeurt met behulp van het usb power delivery-protocol. Zoals geldt voor alles wat over usb-c gaat, moet alles in de ketting het protocol ondersteunen.
USB-C-PD levert tot 100 watt aan vermogen
Via USB-C-PD kunnen zelfs grotere apparaten als tablets en laptops worden opgeladen, met een vermogen van tot wel 100 W.
Een ander voordeel is zijn compacte formaat: met afmetingen van slechts 8,4 x 2,6 millimeter is de USB-C-stekker niet groter dan een micro-USB-stekker. Bovendien gaat hij lang mee: het ontwerp is bedoeld voor ten minste 10.000 keer insteken. Daardoor is de USB-C-poort robuust en is deze ook ideaal voor dunne apparaten.
Lengtes USB kabels
USB 2.0 en USB 3.0 kabels kennen een maximale lengte van 5 meter. Deze lengtes zijn door actieve USB verlengkabels en/of USB Hubs aanzienlijk te vergroten. In het geval van USB 2.0 of USB 3.0 is een totale lengte van 30 meter het maximale.
USB 4 is de nieuwste versie van USB, de bekende poort waarmee we randapparatuur op onze computers en laptops kunnen aansluiten. USB 4, officieel “USB4”, is de opvolger van Thunderbolt 3, en maakt dus ook gebruik van de Type-C poort vorm met ronde afwerkingen in plaats van hoekig.
USB (Universal Serial Bus, oftewel Universele Seriele Bus) is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur op een computer (meestal een PC). Het vervangt de langzame parallelle en seriele poorten, voornamelijk omdat de snelheid van dataoverdracht van USB vele malen groter is.
Normale USB-opladers geven gemiddeld een voltage van 5 volt en 0,7 Ampère. Dit geeft een vermogen van 3.5 Watt.
Amperage is de stroomsterkte van uw adapter. Een vervangende adapter dient altijd een gelijk of hoger amperage dan uw huidige adapter te hebben. Een hoger amperage is geen probleem en raden wij zelfs aan, omdat deze adapters in staat zijn meer vermogen te leveren op hetzelfde voltage.
Reacties. 5V gelijkspanning, maximaal 0.5 Ampere.
Hierbij wordt de afgegeven laadstroom tussen de 1 en 2.4A optimaal afgestemd afhankelijk van het aangesloten apparaat. Zo heeft u altijd de meest optimale laadstroom voor een snel en veilig laadproces.
Afkorting van 'Universal Serial Bus'. Aansluiting op de computer waarop allerlei verschillende randapparatuur kan worden aangesloten, zoals een USB-stick, digitale camera of printer.
Usb 4 is gebaseerd op Thunderbolt 3 en biedt een totale doorvoersnelheid van 40Gbit/s.
USB 1.1 is min of meer de standaard, met een snelheid tot 12 Mb/s. USB 2.0 is nóg sneller, namelijk tot 480 Mb/s. USB 3.0 is één van de snelste, namelijk tot 5 Gb/s. De laatste variant is USB 3.1 met een datasnelheid tot 10 Gb/s.
2017 Usb 3.2 verdubbelt de maximumsnelheid naar 20 Gbit/s. 2019 Usb 4 verdubbelt de maximumsnelheid naar 40 Gbit/s en wordt gebaseerd op Thunderbolt 3. 2021 De eerste usb4-producten worden op de markt verwacht.
USB 3.0 wordt de nieuwe standaard voor het aansluiten van randapparatuur aan je laptop of pc. USB 3.0 is zogezegd een veel efficiënter protocol dan zijn voorganger USB 2.0. Zo gebruikt USB 3.0 veel minder energie en dat is vooral voordelig bij gebruik van mobiele apparatuur.
Voorbeeld van ouderwetse USB 3 / USB 3.0 poorten, USB (2.0 & 3.0) is herkenbaar aan hun rechthoekige vorm en versie 3.0 is te herkennen aan de blauwe binnenkant.
USB-C de nieuwe standaard
Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C heeft een snelheid van 5 Gbit/s (USB-C gen. 1) en de tweede generatie heeft 10 Gbit/s (USB-C gen.
Terwijl standaard USB-bekabeling een afstandslimiet heeft van ca. vijf meter, kunt u actieve hardware gebruiken voor langere afstanden. Actieve verlengkabels, extenders, converters en hubs kunnen helpen bij het verlengen van de afstand van een USB-kabel.
Tegen de herfst van 2024 moet elk nieuw elektronisch toestel een USB-C-stekker hebben om via een kabel te laden. Enkel laptopfabrikanten krijgen een andere deadline: begin 2026. De reden voor de uitzondering komt door de standaarden voor laptops die tussen de 60 watt en 240 watt liggen.
Met een USB-C naar HDMI kabel of adapter, USB-C to HDMI, verbindt u gemakkelijk uw USB-C apparaat, bijvoorbeeld uw laptop, met de HDMI aansluiting van uw TV, monitor of een ander apparaat. De USB-C HDMI kabels en adapters zijn geschikt voor 4K monitoren 30 Hz / 60 Hz.
Via de Thunderbolt-poort op je Mac kun je een beeldscherm of tv of een ander apparaat, zoals een extern opslagapparaat, aansluiten. Als je over de juiste adapter beschikt, kun je je Mac aansluiten op een beeldscherm dat DisplayPort, Mini DisplayPort, HDMI of VGA gebruikt.